Přeskočit na hlavní obsah

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Ben Bradlee (Tom Hanks) se jako šéfredaktor snaží vést lokální noviny The Washington Post a pozvednout je na národní médium. I když má podporu aktuálního majitelky této publikace Katherine Grahamové (Meryl Streep) s budoucností novin to nevypadá příliš růžově. Členové představenstva se snaží majitelku přemluvit k vstupu na burzu právě v momentě, kdy se blíží největší aféra historie těchto novin, která může buď médiu pomoci, nebo jej úplně pohřbít. Tahle aféra se ovšem týká vládnoucí vrstvy, kde pravě Katherine má spoustu svých nejbližších známých a možná publikace kontroverzních dokumentů jí tak vystavuje nelehké situaci... 

Nebudu lhát, od oznámení tohoto snímku na mě tento námět spolu s obsazením působí především jako čirá snaha vydyndat z toho nějakou tu sošku především. Když si člověk vezme jaký před dvěma lety slavil úspěch podobně laděný snímek Spotlight, není se moc čemu divit. Bohužel je ale tahle očividná snaha a sázka na jistotu i na konečném filmu vidět až příliš. To co se na vás v rámci necelých dvou hodin v kině chystá je lekce z dramatické rutiny, která sice nabídne poměrně zvučný herecký ansámbl společně s řemeslnou špičkou v oboru, takového toho dojmu jisté vyčpělosti, cíleného konstruktu a mdlosti se bohužel nedaří zbavit.Což je obzvláště škoda při svážení faktu jak zajímavá aféra to ve skutečnosti byla. 

Spielberg totiž především v první cca půlhodince postrádá jakýkoliv element, který by vás upoutal k jeho postavám nebo k samotnému příběhu novin. Spíše to působí jako herecký nácvik dvou hereckých es (ze kterých mimochodem Tom Hanks Meryl Streep těžce přehrává, ale chápu, že na Meryl Streep se nesahá, žejo) kdy se bez znalosti situace máte problém tak trochu zorientovat v tom, o co tam vlastně jde. S nástupem utajované zprávy na scénu se to podstatně zlepší, zvláště když se do situace zapojí i zbytek obsazení, například třeba Bob Odenkirk by si zasloužil trochu pochválit. I tak ovšem film Akta Pentagon: Skrytá válka nezvládá udržet atmosféru dobového dramatu a je spíše takovým dramatem metody pokusu a omylu. Ani zdaleka ne všechno ve filmu funguje a ono sklouzávání do dramatické rutiny ve své podstatě brzdí především Hanks se svým týmem. Ona důležitost téhle situace se totiž filmu nedaří ani z poloviny prodat a tak většina momentů nedopadá na úrodnou půdo a tak spíše zaujmou dílčí moment než že by oslovil celý snímek svým příběhem . 

Připočteme-li k tomu několik rozhodnutí, které jaksi narušují tempo filmu a jeho atmosféru, je to vlastně škoda, když si člověk uvědomí, že tohle by měla být režijní extra třída. Po skvělém Mostu špiónů se tak tenhle výlet do historie spielbergovi zase tak moc nepovedl. Atmosféru se sice snaží zachránit John Williams se svým dalším působivým soundtrackem, jeho největší moment ovšem přijde až v případě sympatického závěrečného motivu filmu, jinak se jeho kompozice spíše ztrácí v kontextu filmu. 

Akta Pentagon: Skrytá válka je tak ve výsledku jen lehce nadprůměrným dramatem, na kterém je až příliš vidět snaha zacílit na akademická ocenění, spíše než prodat tuhle látku v precizní formě koncovému divákovi. Tom Hanks je skvělý, zbytek více či méně zdatně sekunduje a celá linka s Meryl Streep vyznívá tak trochu na prázdno a rušivě. Tohle je tak spíše podívaná z povinnosti než něco, co by nadchlo samo o sobě. A to i s ohledem, jak silný závěr ve výsledku film nabídne.           
    

Vábnička na ocenění, která vyšla. Tom Hanks je skvělý coby šéfredaktor Ben Bradlee v jinak jen lehce nadprůměrném dramatu o jedné z mediálně nejdůležitějších afér minulého století. I se Spielbergem za kamerou se filmu nedaří vyždímat nějak zajímavější nebo nápaditější podívanou než jen vykonstruovanou odpověď na daleko zajímavější a nápaditější dramata podobného charakteru. Část zkrátka funguje, část ne a ve výsledku tak Akta Pentagon: Skrytá válka působí spíše rozpačitě než jako něco, co zkrátka musíte vidět. 
Akta Pentagon: Skrytá válka
(The Papers, The Post, The Post: Aféra v Pentagone)
Drama / Thriller / Životopisný / Historický

USA, 2017, 116 min

Režie: Steven Spielberg
Scénář: Josh Singer, Liz Hannah
Kamera: Janusz Kamiński
Hudba: John Williams
Hrají: Meryl Streep, Tom Hanks, Sarah Paulson, Bob Odenkirk, Alison Brie, Tracy Letts, Carrie Coon, David Cross, Jesse Plemons, Bruce Greenwood, Bradley Whitford, Philip Casnoff, Pat Healy, Matthew Rhys, Zach Woods, John Rue, Michael Stuhlbarg, Coral Peña, Austyn Johnson, Rick Holmes, Stark Sands, Will Denton, Deirdre Lovejoy, Gary Wilmes, Justin Swain, Sasha Spielberg, Dan Bittner, Kenneth Tigar, David Aaron Baker, John Henry Cox, Dan Bucatinsky, David Costabile, Annika Boras, Carolyn McCormick, Susan Blackwell, Kelly AuCoin, Cotter Smith, Ben Livingston, Rick Crom, Fenton Lawless, Joel Nagle, Estelle Bajou, Armand Schultz, Robert Arensen, Neal Huff, Rob Tunstall
Producenti: Kristie Macosko Krieger, Amy Pascal, Steven Spielberg
Střih: Sarah Broshar, Michael Kahn
Scénografie: Rick Carter
Kostýmy: Ann Roth

Nevhodný mládeži do 12 let

Česko V kinech od: 22.02.2018 Vertical Ent.
Slovensko V kinech od: 22.02.2018 Forum Film SK
USA V kinech od: 22.12.2017 20th Century Fox

https://www.csfd.cz/film/501936-akta-pentagon-skryta-valka/
https://www.imdb.com/title/tt6294822/



Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous