Přeskočit na hlavní obsah

The Disaster Artist

Snímek The Room patří mezi jeden z nejkultovnějších filmových zážitků. Film tak špatný, že si vysloužil označení jednoho z nejhorších filmů kdy natočených, na některých místech po právu označovaný za Občana Kanea špatných filmů. Pozadí vzniku tohoto legendárního díla zmapovala kniha The Disaster Artist, kterou napsal jeden z hereckých představitelů, především jako portrét hlavního aktéra, režiséra, scénáristy a producenta filmu Tommyho Wiseau. Jak tedy dopadl snímek o filmu, jenž dodnes poutá pozornost a i přesto že se jedná o jeden z nejhorších filmů všech dob, dokáže vyprodávat speciální projekce po celém světě?
Dva začínající herce svedl dohromady kurz herectví v San Franciscu. Zatímco Greg (Dave Franco) měl kariéru teprve před sebou a snažil se najít způsob jak prorazit, Tommy (James Franco) zůstával nepochopeným umělcem, který okolo sebe šířil závoj neznáma. Tohle nepravděpodobné přátelství ovšem oběma mělo změnit jejich životy. Vydali se totiž společně do Los Angeles, kde se rozhodli pustit se do toho po hlavě a prorazit u filmu. Když ovšem po marném snažení tenhle pokus nevyšel, přišli společně s nápadem natočit film vlastní...

Psát o The Room je asi zbytečné. Nejkrásnější případ toho, kdy je film tak neskutečně špatný a hloupý, až je vlastně ve své špatnosti úplně geniální. Dosti za to může sám Tommyho Wiseau kterého je film nejenom autorskou vizí ale také asi největším hereckým počinem, díky kterému si vysloužil celosvětovou slávu. Legendární hlášky a scény díky internetu žijí dodnes a opakované půlnoční speciální projekce, stejně jako párty hry spojené se sledováním filmu jsou dnes oblíbenější než kdy jindy. A právě pro tenhle legendární kousek se rozhodli složit poctu James Franco. U té je třeba říci, že nezasvěceným nemá tenhle film moc co nabídnout nad rámec slušného portrétu filmového podivína, který oslnil svět. Kouzlo tohoto filmu ale tkví právě v přímé spojitosti se samotným filmem. Všem obeznámeným totiž nabízí pohled pod pokličku téhle záležitosti, která je snad ještě méně uvěřitelná než film samotný. 


The Disaster Artist totiž stojí především na očividné lásce k samotnému filmu The Room a jeho podivnosti, kterou se Francovi daří ve své novince neskutečným způsobem replikovat. Franco jako herec je totiž až na menší odchylky až děsivě věrnou kopií osobitého filmaře (což ostatně dokazují i bonusové komparační záběry na konci filmu) a díky tomu se filmu téměř bez problému daří navodit podobně nepříjemný a vlezlý dojem hlavního aktéra celého tohohle legendárního kultu. A to je to oč tu běží. 

To co totiž může na první pohled působit jako běžná festivalová filmařina, je pozvednuto na úplně jiný level právě vztahem všech zúčastněných k tomuto kultu a především také uvěřitelností hlavních hereckých bratří, kteří se zhostili dvou předních aktérů tohoto příběhu z továrny na hvězdy. Jistě, film rámcují dozvuky původního The Room, kterými Franco otevírá a zároveň uzavírá tuhle sondu do jedné autorské vize ambiciozního filmaře, film samotný je ale víc než čímkoliv jiným v podstatě složenou poctou samotnému kultu. Člověk by si až řekl v některých momentech, že filmová adaptace knihy The Disaster Artist vznikla jen pro to, aby si všichni zúčastnění mohli trochu vyhrát a natočit si v podstatě kopiii samotného The Room. Ne že by to bylo na škodu, film se ovšem nechává často možná až příliš vést samotným původním filmem, než by nabízel něco svého, osobitého. Takovýchto momentů ovšem není příliš a ta necelá hodina a tři čtvrtě ve společnosti filmu uteče zatraceně rychle. 

The Distaster Artist je záležitostí pro vybrané jedince. Člověku, kterého tenhle kult úplně minul toho příliš nad rámec klasické festivalové tvorby ozvláštněné zákulisím filmařiny příliš mnoho neřekne. Ti co ovšem mají zkušenost s kulturním artefaktem, jehož vznik kniha i její filmová adaptace dokumentují, si tuhle komedii James Franca užijí dosytosti. Příběh vzniku tohoto filmu je totiž možná ještě fantasknější, než samotný film. A tohohle The Distaster Artist využívá dokonale. Připočtěte si skvělé představitele věrně replikující ikonické scény, zástup známých tváří ve vedlejší rolích a menších roličkách a máte filmovou událost, která by každému, kdo by rád nahlédl pod pokličku filmařiny, neměla utéct.       
    

James Franco a jeho love song jednomu z největších filmových kultů. Děsivý, nepříjemný a po všech stránkách věrně zreplikovaný Tommy Wiseau v podání samotného Jamese Franca táhne tuhle sondu do zákulisí filmařiny, která přináší neuvěřitelný příběh na pozadí jednoho z nejhorších filmů všech dob. Pro nezasvěcené toho asi příliš nabídnout nemůže, pro ty znalé, se ovšem jedná o naprostou povinnost. 
The Disaster Artist
(The Masterpiece)
Drama / Komedie
USA, 2017, 98 min

Režie: James Franco
Předloha: Greg Sestero (kniha), Tom Bissell (kniha)
Scénář: Scott Neustadter, Michael H. Weber
Kamera: Brandon Trost
Hudba: Dave Porter
Hrají: James Franco, Dave Franco, Seth Rogen, Josh Hutcherson, Zac Efron, Alison Brie, Ari Graynor, Jacki Weaver, Andrew Santino, Sharon Stone, Hannibal Buress, Jerrod Carmichael, June Diane Raphael, Sugar Lyn Beard, Paul Scheer, Tommy Wiseau, Bob Odenkirk, Adam Scott, Danny McBride, Judd Apatow, Kevin Smith, Bryan Cranston, Greg Sestero, Nicole Gordon-Levitt, Cate Freedman, John Early, Nathan Fielder, Keegan-Michael Key, Kristen Bell, J.J. Abrams, Lizzy Caplan, Zach Braff, Kate Upton
Producenti: James Franco, Evan Goldberg, Seth Rogen, Vince Jolivette
Střih: Stacey Schroeder
Scénografie: Chris L. Spellman
Kostýmy: Brenda Abbandandolo

Slovensko V kinech od: 15.02.2018 Continental
USA V kinech od: 08.12.2017 A24

https://www.csfd.cz/film/416621-the-disaster-artist/
http://www.imdb.com/title/tt3521126/


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?