Přeskočit na hlavní obsah

Black Panther


První velká komiksová událost letošního roku je tady. Marvel otevírá letošní rok komiksových filmů trochu podceňovaným ale v posledních týdnech stále více viditelným snímkem Black Panther, který má sloužit jako předvoj pro dubnové třetí Avengers s názvem Avengers: Infinity War. Jak se tahle první převážně černošská akční jízda z bájné Wakandy vydařila? Jedná se vážně o první přešlap Marvelu, který všichni snímku před premiérou přisuzovali?

T'Challa (Chadwick Boseman) se musí vyrovnat s smrtí svého otce, který zahynul při teroristickém útoku na sjezdu OSN, který se odehrál během událostí filmu Captain America: Občanská válka. Nyní se však vrací domů, kde se musí vyrovnat nejen se svým údělem stát se novým králem jeho rodné Wakandy, musí se ale také sjednotit znepřátelené kmeny, z nich někteří mají militantní tendence využít bohaté zdroje a technologickou vyspělost Wakandy a dobýt celý svět. Do situace navíc vstupuje pro Wakandu nechvalně známý zloděj Ulysses Klaue (Andy Serkis), který si na pomoc přizval ambiciozního žoldáka Erica Killmongera (Michael B. Jordan)...     

Black Panther možná měl potenciál být prvním zklamáním od Marvelu, ve výsledku se ovšem stal naprostý opak. Byť je totiž na filmu patrná jakásí "pásová" výroba těchto komiksových filmů, která udává filmu specifickou charakteristiku, motivy a důvěrně známé momenty, v rámci těch více jak dvou hodin v kině tahle komiksová jízda toho nabídne dostatek nového, neokoukaného a naprosto šíleného. To má za následek i to, že i když film následuje jakýsi Marvelovský model, s jinou marvelovkou si ho rozhodně nespletete, tady se totiž se svým černošským superhrdinou (byť už před ním byli i třeba Blade nebo Spawn) vydává do míst, které komiksové filmy v posledních letech jaksi opomíjeli. Ryan Coogler totiž předvádí jeden zásadní argument - filmy by měly hlavně bavit. 

To ovšem neznamená uměle nacpat suché hlášky do svého filmu ale natočit zábavný snímek, který se nebojí jít za hranu toho na co jsou diváci dnes zvyklí, vybočit tak trochu z konvencí a natočit komiksovou podívanou, která je svým pojetím tak trochu šílená (útočíme na úrovně Thor: Ragnarok nebo Strážců), rozmáchlá a akční, především je ale osobitá a nesmírně zábavná (a to i v případě, že vám některé momenty nesednou, rádi je při pohledu na celek prominete). I když totiž film hraje na rasovou linku docela dost, není to otravné nebo nepříjemné, působí to přirozeně a v rámci kontextu filmu i logicky. Jeden ze záporáků filmu tak není jen prázdnou loutkou ale vlastně člověkem, kterého argumenty zní docela logicky. Na druhé straně je pak Andy Serkis, který si svého padoucha opět nesmírně užívá a vy s ním.      


Když už se ale bavíme o hereckých výkonech, nedá mi to se ale trochu nezastavit u ženských představitelek v tomto filmu. Často jsem kritizoval onu násilnou módu dnes v Hollywoodu cpát na sílu do filmu do hlavních rolí ženské hrdinky jen proto, aby tam byla žena, protože tak ženské idoly prostě fungují že (ha ha). Jenže Black Panther krásně ukazuje to, jak ze zúčastněných dam udělat hrdinky takový způsobem, že strčí Jyn Erso nebo Wonder Woman s ledovým klidem do kapsy. Trojice Danai Gurira, Letitia Wright, Lupita Nyong'o a v podstatě i Angela Bassett hravě strčí do kapsy většinu protěžovaných ženských hrdinek a podávají docela i argument toho, kdo hraje první housle v tomhle filmu. Film Black Panther totiž těží především ze silných postav a právě dámská část dává filmu tu správnou dynamiku. 

A dynamiku ten film má. Etnická linka je silná, neokoukané reálie Afriky (a taky Asie i Londýn), dostatek akčních sekvencí, zábavné ve své podstatě celou dobu, trikově nápadité a s tahem na branku, který ostatním komiksovkám chybí. Přičtěte si k tomu audiovizuální zpracování, které se vymezuje v podstatě úplně všemu, co tady v poli komiksu za posledních deset bylo. Osobitá výprava, jasně jiná hudební složka a hravá kamera, to vše napomáhá tomu z panthera udělat komiksovou událost. 

Je tak celkem úsměvné, že právě Black Panther, který měl být tím pátým kolem u vozu pro Marvel, zvládá i přes svoji šílenost a odlišnost strčit do kapsy nejen cokoliv co předvedla konkurence (s podobným vymezením měla pracovat i třeba Wonder Woman) ale také i podstatnou část Marvelovských snímků. Tohle zkrátka funguje i když vám možná nebude sedět úplně všechno co se na vás za ty dvě a čtvrt hodiny v kině vyvalí, v rámci zábavnosti a nápaditosti filmu nějaký ten přešlap ještě rádi odpustíte. Místo prázdné agitky se tak do kin dostala jedna z nejosobitějších a nejzábavnějších komiksovek, která svojí čistou energií, nápaditostí a silnými postavami zvládá bavit na výbornou.             

    

Jiný, osobitý, energický a nesmírně zábavný. Black Panther zvládá kromě etnického vymezení prodat také jednu z nejdivočejších, nejrozmáchlejších a také nejzábavnějších komiksovek, která byť operuje v rámci Marvelu, zvládá se vymezit snad proti všem filmům a ukázat, že i touhle cestou to jde (a nemusí to působit uměle). Silné postavy (především pak ženské hrdinky, které strčí i Wonder Woman s klidem do kapsy), divoká výprava, neokoukaný/neoposlouchaný audiovizuál a dvě a čtvrt hodiny zábavné komiksovky která má spád a nápad.   
Black Panther
(Čierny panter)
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi

USA, 2018, 134 min

Režie: Ryan Coogler
Předloha: Stan Lee (komiks), Jack Kirby (komiks)
Scénář: Ryan Coogler, Joe Robert Cole
Kamera: Rachel Morrison
Hudba: Ludwig Göransson
Hrají: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o, Danai Gurira, Martin Freeman, Daniel Kaluuya, Angela Bassett, Forest Whitaker, Andy Serkis, Sterling K. Brown, Florence Kasumba, John Kani, Letitia Wright, Winston Duke, Rodney Luis Aquino, Sydelle Noel, Stan Lee, David S. Lee
Producenti: Kevin Feige, David J. Grant
Střih: Debbie Berman, Michael P. Shawver
Scénografie: Hannah Beachler
Kostýmy: Ruth E. Carter

Nevhodný mládeži do 12 let

Česko V kinech od: 15.02.2018 Falcon
Slovensko V kinech od: 15.02.2018 Saturn
USA V kinech od: 16.02.2018 Buena Vista Pictures US

https://www.csfd.cz/film/331877-black-panther/
http://www.imdb.com/title/tt1825683/


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?