Přeskočit na hlavní obsah

Shazam!

Situace komiksovek ze světa DC je trochu nejistá. Poté, co se rozšířený vesmír po vzoru Marvelu tak trochu nepovedlo rozjet a Henry Cavill a Ben Affleck jsou přes palubu, se všechny plánované filmy tak nějak vrátily nohama na zem. I když nás čeká ještě příští rok dámská týmovka Birds of Prey a pokračování Wonder Woman (a o rok později dlouho plánovaný Batman od Matta Reevese), budoucnost tohoto rozšířeného filmového vesmíru je nejistá. Dlouhé roky v přípravě byl každopádně i Shazam! který se nyní po několika zásadních změnách konečně dostal do kin. Jak se tahle odlehčenější komiksovka povedla?


Billy Batson (Asher Angel) se po problémovém dětství nezvládá usadit ani u jedné pěstounské rodiny. Celý svůj život se snaží najít svoji matku, která jej v útlém dětství nedobrovolně opustila, byť zatím bezvýsledně. Jeho hledání jej zavede až do Filadelfie, kde je nakonec umístěn do pěstounské rodiny, ve které je hned několik sirotků. V první školní den v novém městě se ovšem Billy dostane do potyčky, ze které ho zachrání útěk metrem. To ještě ale neví, že se jeho život má za několik momentů otřást v základech. Vybral si ho totiž pradávný čaroděj Shazam (Djimon Hounsou), který z něj hodlá udělat svého nástupce v boji se zlem...       

Shazam! se poměrně úspěšně snaží vymezit vůči předešlým filmům ve filmovém vesmíru DC. Jistě, pár odkazů a narážek se ve filmu najde, ovšem v celkovém pohledu je na filmu jasné, že plány na pevně propojený vesmír vzaly definitivně za své (což už bylo docela znatelné i na Aquamanovi). A to je vlastně docela fajn, protože díky tomu může film stát na svých vlastních nohách a neřešit nějaké širší souvislosti. Film je totiž i díky základní charakteristice hlavního hrdiny vlastně takovým trochu neobvyklým přírůstkem do žánru komiksových filmů a je jen a jen dobře, že se David F. Sandberg rozhodl pojmout s trochu větší nadsázkou, než je zvykem. 



Ono by totiž na velkém plátně úplně temně pojatý (rozuměj a la Zack "Save Martha!" Snyder) příběh nemusel úplně fungovat. To co tak Sandberg se scénáristou Henry Gaydenem servírují divákům má tak daleko blíže rodinné komedii, než čemukoliv jinému. Ano, jsou tam komiksové berličky a motivy, přesto ta stěžejní linka je Billyho soužití s novým rodinným prostředím a rozvoj jeho osobnosti. 

Jak se to odráží na samotném filmu? Hodně humoru (což je v konečném důsledku někdy i trochu škoda) a jeden příběh o tom, jak se dva kamarádi snaží vypořádat s tím, že jeden z nich dostal superschopnosti, zatím co jim je v patách ďábelský Mark Strong. Jinak řečeno v konečném pohledu celkem obstojná záležitost, jejíž hlavní devízou je těch pár povedených scén, ve kterých film míří do černého jak humorem tak i celkovou atmosférou. Je důležité také podotknout, že cílovka tohoto filmu budou spíše mladší komiksovější fanoušci neboť tady se ony obtížnější témata a motivy řeší jen povrchově a celkově je vlastně Shazam! takovou komiksovou podívanou pro mladší publikum. Což samozřejmě neznamená, že se u filmu nebudete bavit i vy. 


Obsazením je totiž film vlastně strašně fajn, neboť jak samotný Shazam v podání Zachary Leviho tak jeho superzloduch s tváří Marka Stronga fungují ve filmem vymezených mantinelech více než dobře a dětské obsazení celé pěstounské rodiny jim je hned v patách. Ostatně právě obsazení a vzájemná chemie postav je důvodem, proč Shazam! funguje jako taková docela nečekaná oddychovka do nepohody. 

Shazam! působí, jako by vznikl na přelomu devadesátek a nového tisíciletí a zároveň operuje s moderním pojetím komiksovek. Slušný hudební doprovod Benjamina Wallfische tomu všemu navíc dopuje do žil ještě větší míru nenucené nostalgie. Škoda snad jen trochu slabších triků, které filmu trochu ubírají na kráse, především v závěrečné dvacetiminutovce kde se Sandberg a spolu utrhli ze řetězu. Společně s pár mírnými přehmaty ve scénáři to totiž filmu v několika momentech dodává dojem trochu lacinější podívané, než by bylo asi záhodno.       


I když je tak předloha trochu podivnějším komiksem jehož převedení do filmové podoby mohlo dopadnout jakkoliv, výsledný kousek je vlastně fajn přírůstkem do žánru komiksových filmů, který díky svojí odlišnosti rozhodně nezapadne. Shazam! zvládá bavit i bez přehnané temnoty a deprese. I když totiž vsází hlavně na nadsázku a dětinskost, díky slušným postavám a dostatku humoru vám to vlastně ani vadit nebude. Zkrátka tak trochu jiná komiksovka, která pobaví všechny věkové kategorie.   
Shazam! mohl dopadnout jakkoliv, nicméně to co Sandberg s Gaydenem nakonec do kina dotlačili je vlastně docela dost jiná komiksovka, která díky svojí nadsázce, humoru a částečné dětinskosti rozhodně nezapadne. Slušné obsazení a parádní atmosféra podrží i místy trochu slabší scénář a triky. Film jako takový pak pobaví jak ty nejmenší tak ty odrostlejší. Škoda jen, že to všechno působí tak trochu laciněji, než by bylo zdrávo.  


Shazam!
Akční / Dobrodružný / Komedie / Fantasy

USA, 2019, 132 min

Režie: David F. Sandberg
Scénář: Henry Gayden
Kamera: Maxime Alexandre
Hudba: Benjamin Wallfisch
Hrají: Zachary Levi, Mark Strong, Ron Cephas Jones, Jack Dylan Grazer, Grace Fulton, Cooper Andrews, Marta Milans, Andi Osho, Lotta Losten, Ava Preston, Jovan Armand, Djimon Hounsou, Asher Angel, Ian Chen, Carson MacCormac, Faithe Herman, Evan Marsh
Producenti: Michael Uslan
Střih: Michel Aller
Scénografie: Jennifer Spence
Kostýmy: Leah Butler

Mládeži přístupný

Česko V kinech od: 04.04.2019 Vertical Ent.
Slovensko V kinech od: 04.04.2019 Continental film
USA V kinech od: 05.04.2019 Warner Bros. US

https://www.csfd.cz/film/230890-shazam/
https://www.imdb.com/title/tt0448115/



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?