Přeskočit na hlavní obsah

Avengers: Endgame


Největší filmová událost posledních let je tady. Završení plánů Marvelu, které začaly v roce 2008 a zároveň také rozuzlení příběhu, který přesně před rokem přišel do kin v Avengers: Infinity War. Ano, Avengers: Endgame dnešním dnem vstupuje do českých a slovenských kin a s ním také konec jedné éry. Je nad slunce jasné, že film samotný bude událost srovnatelná snad jen se závěry těch největších filmových sérií historie. Jak se ale Marvelu podařilo uzavřít celé ty roky budování a dospěl celý ten propojený příběh na pozadí do zaslouženě povedeného konce?

Captain America (Chris Evans) se snaží společně s dalšími přeživšími Thanosova (Josh Brolin) drastického kroku vzpamatovat z nastalé krize, vyvolané zmizením poloviny živých bytostí napříč celým vesmírem. I když se svět pomalu snaží adaptovat na novou realitu a udělat ten pomyslný krok kupředu, zbytek Avengers se s tímhle výsledkem a svojí prohrou nehodlá smířit. Bohužel všechny jejich pokusy jakýmkoliv způsobem zvrátit to, co se stalo, končí neúspěšně. Když už se však zdá, že je všechno nadobro ztraceno, objeví se na obzoru nová naděje, která by mohla pomoct vrátit mezi živé všechny ty co se před lety rozpadli na prach. Bude to ovšem potřebovat aby všichni členové Avengers táhli za jeden provaz...

Musím se přiznat, že tentokrát jsem se snažil veškeré propagaci a reklamní kampani k filmu co nejvíce vyhnout. Jednak jsem si nechtěl nechat vyspoilovat minimálně třetinu filmu jako již tradičně u reklamních kampaní v posledních letech a druhak jsem chtěl mít tenhle zážitek co největší a nejčistší. On se pak totiž člověk neohlíží na to, co od filmu čeká, co tam musí nebo nemusí přijít a odehrát se, a co mu veškeré ty analýzy, předpovědi a já nevím co ještě víc, vlastně před filmem řekly. Prostě jsem tentokráte chtěl mít zase jednou ten moment, kdy půjdu do kina a prostě si užiju film, takový jaký je, a nechám vše na tvůrcích. Kdy také jindy, když už končí jedna éra filmů, která po dobu jedenácti let formovala filmový kus milionů lidí po celém světě.            




Čtvrtí Avengers jsou každopádně tady a s nimi i závěr příběhu, který tahle parta rozehrála s Thanosem v Infinity War. Abych odpověděl na asi nejpalčivější otázku - ano, tvůrcům se podařilo relativně s grácií vybruslit z nastalého konfliktu a (jelikož by tenhle článek měl být bez spoilerů) všemu tomu dodat relativně sympatickou a dojemnou "mašličku" na závěr, která pošle velkou část publika k slzám. A to je vlastně docela správně, přeci jen tady docela zásadní část současné popkultury končí a co bude následovat se teprve uvidí. Ano, Avengers jsou slušným závěrem příběhů téhle party a zároveň jednou velkou fanouškovskou službou. Pokud se ale diskuze přesune na téma jestli je Avengers: Endgame dobrý film sám o sobě, je odpověď trochu složitější. 

Endgame totiž obětuje dost velkou část prostoru právě zmíněné službě fanouškům a tak dominantní část celého příběhu jsou epizodní momenty, které pracují jako takové symbolické pukrle na závěr pro jednotlivé postavy / dvojice / skupinky. Ano, neříkám, že by tyhle momenty nefungovaly, ale ten dojem rozkouskovanosti a nucenosti pro každého ze členů mít to svoje čestné kolečko předtím, než padne opona, je patrné napříč celými třemi hodinami. Perfektně padnoucí humor a situační komedie sice v mnoha ohledech dojem alespoň trochu napravuje (například naprosto geniální callback Kapitána na několik let starou aféru z komiksové předlohy patří mezi jeden z nejlepších momentů MCU), ne vždy je ovšem na místě. Kupříkladu Thorova (Chris Hemsworth) linka je vtipná, její charakteristický prvek se ovšem docela rychle okouká a na ploše tří hodin tak v některých chvílích působí jako opakování toho samého vtipu pořád a pořád dokola. Ano prvních 233 případů vyvolalo úsměv, 234. už tolik ne.
     

Pokud ale ve filmu osekáte právě tenhle humor a většinu fanouškovské služby (jen proto aby to tam prostě bylo), samotné jádro filmu toliko zase nenabídne. Příběh filmu je totiž ohlodaný na minimum, právě proto aby dal prostor pro jednotlivé epizodní kousky, tím ovšem trpí film jako celek. Místo jako jedna epická bitka ve které se stupňují emoce a přikládá se pod kotlem co deset minut, se vlastně postavy prvně hodinu a půl plácají na místě, aby si dali pak několik koleček každý (ano cestování časem je fajn a návrat do důležitých momentů historie MCU je sympatický, ovšem každou minutou to působí pořád spíše jako samoúčelná fan service než cokoliv jiného) a máte více jak dvě třetiny filmu za sebou. 

Ano, pak to přijde. Ať už totiž mám vůči filmu výhrad kolik chci, závěrečná necelá hodinka, kde vyzvou Avengers Thanose na férovku, je naprosto slovníkovým příkladem slova Epic. Není to ovšem myšleno jen měřítkem (i když i v tomhle případě by se to tak dalo brát), ale také samotnou myšlenkou toho, že všichni kdo se tohoto momentu dožili se postaví jednou provždy tomu fialovému budižkničemovi, co jim hatil plány poslední roky. A je to hodně hodně fajn. Velká a výbušná řež ve které vyniknou jak jednotlivé postavy tak ona velkolepá bitka. Vizuálně parádní a hned s několika nápady, které to pozvedávají ještě o úroveň výš oproti posledně. Jedinou výtkou snad je fakt, že by člověk od takovéto kulminace filmů čekal přeci jen trochu větší divočinu co se týče následků tohoto osudového souboje (kdy také jindy že).  


Na závěr bych tak ještě zmínil fakt, že by filmu rozhodně prospěl zásah střihače. To co se totiž do kin dostalo je dojmem spíše jako rozšířená verze pro fanoušky, než sestřih pro kina - spousta zbytečně natahovaných nebo vyloženě zbytečných momentů a na druhé straně zase jiné, které by si zasloužily trochu lépe a déle rozebrat, než jen tak zkratkovitě, jak tomu bylo zde. Mohl bych se tu také rozepsat o problému Captain Marvel a jednom momentu který pro mě kompletně rozbíjí celou hlavní myšlenku filmu (pojďme jednou naposledy táhnout za jeden provaz). Ale jak řekla jedna uznávaná a oceňovaná herečka - nemám právo na tohle téma vyslovovat svůj názor, protože jsem heterosexuální muž běloch na pokraji třicítky, tzn. ta největší špína co v tuhle dobu jde (a hlavně ještě píšu o filmu, což je vůbec nejhorší). 

Jak tedy zhodnotit Avengers: Endgame? Je to docela těžké. Na jednu stranu je to jedna velká fanouškovská služba která má zároveň spoustu humoru, takže ten, kdo od toho nečeká film, ale jen uzavření všeho co jen jde, spokojený bude. Ale zároveň si nemyslím, že jen proto, že jsem na několika místech udělal "ha ha" v kině a pak si tucetkrát připadal jako Captain America, že jsem pochopil tu narážku, bych měl film glorifikovat do nebes nad všechny ty nejlepší filmy historie. Avengers: Endgame je fajn kousek do sbírky, který potěší jak skalní fanoušky, tak ty, co jedou marvelovky jen ze setrvačnosti. Geniální film to ale rozhodně není. Jako samostatný film tenhle kus prostě moc nefunguje, napětí téměř nebuduje a nad rámec humoru a epizodních kusů kde se sloučí některé postavy, toho vlastně příliš nenabídne - ano jednu zatraceně epickou bitku na závěr, to je ale na tři hodiny prostě málo. Zvláště když vezmu v potaz fakt, že téměř vše, s čím film pracuje, už jsme viděli v předchozích marvelovkách jinak a lépe (vyjma zmíněné bitky na závěr).      


Jednoduše řečeno, Marvel sice ani tentokrát vyloženě nezklamal, Avengers: Endgame jsou ovšem filmovou událostí spíše ze své důležitosti pro MCU a jako kulminace x let příprav, než jako zásadní film sám o sobě. Zvláště pokud pak film postavíte do přímého kontrastu s jinými závěry podobně úspěšných sérií. Fanoušci budou ale i tak nadmíru spokojeni, běžní diváci budou mít u čeho chroupat popcorn a za dva měsíce dojde do kin další Spider-Man a kolotoč se rozjede pomalu ale jistě znovu. Co na tom, že si tihle hrdinové zasloužili možná přeci jen něco trochu více propracovanějšího, originálnějšího a nápaditějšího než jen strojové zakroužkování všech důležitých okének a trochu toho "ha ha" navrch. 
Filmová událost posledních let, kulminace x let velkolepých plánů a propojených příběhů... a výsledkem je v podstatě jen humorem proložená fanouškovská služba bez většího zápalu? Ano, Avengers: Endgame mají pár geniálních momentů (výtah), pár slabších (protahování jednoho "vtipného" motivu) a jednu naprosto epickou bitku, která potěší snad každého. Jako film ale tahle závěrečná tečka za Thanosem prostě moc nefunguje možná proto, že téměř vše s čím operuje, udělal Marvel už dříve a lépe. Ale co, důležité je, že jsme se zasmáli, pochopili nějakou tu narážku a tak proč řešit to, že je film ve výsledku jen dvouhodinová epizodní záležitost, která v hromadě nenabídne příliš napětí, nápaditosti nebo nosného příběhu. Hlavně že máme všechny kolonky zaškrtnuté a kolotoč se může rozjet znovu.      

Avengers: Endgame
(Avengers: Infinity War - Part II)
Akční / Dobrodružný / Fantasy / Sci-Fi

USA, 2019, 182 min

Režie: Anthony Russo, Joe Russo
Předloha: Stan Lee (komiks), Jack Kirby (komiks)
Scénář: Christopher Markus, Stephen McFeely
Kamera: Trent Opaloch
Hudba: Alan Silvestri
Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Josh Brolin, Karen Gillan, Gwyneth Paltrow, Sebastian Stan, Brie Larson, Evangeline Lilly, Jon Favreau, Paul Rudd, Don Cheadle, Dave Bautista, Katherine Langford, Bradley Cooper, Elizabeth Olsen, Tom Holland, Pom Klementieff, Winston Duke, Michelle Pfeiffer, Stan Lee, Tilda Swinton, Chadwick Boseman, Terry Notary, Maria Z. Wilson, Ty Simpkins, Letitia Wright, Frank Grillo, Benedict Wong, Emma Fuhrmann, Hirojuki Sanada, Jimmy Ray Pickens, Brandon Rush, Faith Logan, Danai Gurira, Tessa Thompson
Producenti: Kevin Feige
Střih: Jeffrey Ford, Matthew Schmidt
Scénografie: Charles Wood
Kostýmy: Judianna Makovsky

Nevhodný mládeži do 12 let

Česko V kinech od: 25.04.2019 Falcon
Slovensko V kinech od: 25.04.2019 Saturn
USA V kinech od: 26.04.2019 Walt Disney US

https://www.csfd.cz/film/393332-avengers-endgame/
https://www.imdb.com/title/tt4154796/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?