Přeskočit na hlavní obsah

John Wick 3 | John Wick: Chapter 3 - Parabellum


Oblíbený zabiják s tváří Keanu Reevese se vrací do českých a slovenských kin. V aktuální nabídce je od čtvrtka totiž třetí díl série John Wick, ve které se titulní nezastavitelný nájemný zabiják postaví celému společenství organizovaného zločinu, které si v závěru druhého dílu poštval proti sobě. Povede se hlavnímu hrdinovi vyváznout ze situace, kdy každý nájemný zabiják na světě jde po odměně vypsané na jeho hlavu? Jedno je jisté, pokud patříte k fanouškům série, víte zhruba co na vás v rámci něco málo přes dvě hodiny dlouhé novince čeká. A pokud vás tahle akční série doposud míjela, moc času na rozkoukání vám snímek John Wick 3 nedopřeje...  


John Wick (Keanu Reeves) si docela zavařil. Když se snažil dostat ze své poslední šlamastiky, porušil zásady útočiště nájemných zabijáků v New Yorku - Hotelu Continental. I přes přísný zákaz zabil v prostorách hotelu jednoho ze svých pronásledovatelů. Takové hrubé porušení zásad celého mezinárodního organizovaného zločinu se ovšem trestá tím nejpřísnějším trestem. Zvládne John přežít, i když mu po krku půjde celý New York, včetně jeho dřívějších známých? 

Jak jsem psal již výše, pokud jdete do třetího dílu se znalostmi předchozích dvou dobrodružství největšího akčního frajera posledních let, víte zhruba co na vás čeká. A pokud jste zatím tuhle sérii neokusili (byť by se v takovém případě docela hodila důležitá otázka - Proč?), film vám rozhodně s orientací v tomhle promyšleném světě organizovaného zločinu moc času nedopřeje a vrhne vás rovnou do děje. Trojka totiž navazuje pár minut poté tam, kde dvojka svoji jízdu skončila. Hned od prvních momentů je ovšem jasné, že tady se pojede tak trochu ve stylu dvojky. A ono by to asi i nijak jinak moc nešlo.   


Tvůrci i tentokrát trochu rozšiřují svět Johna Wicka (byť ne všechny rozšíření v tomto díle fungují tak na výbornou, jak bylo u tohoto geroje zatím zvykem), zatímco hlavní hrdina téměř celé dvě hodiny bojuje o svůj holý život. Co jiného také čekat, když porušil zásady světa ve kterém dlouhé roky platil za hvězdu, nyní musí nést následky. Pro diváka je to samozřejmě plus, protože se najde jen málo momentů, kdyby nebyl Baba Jaga v ohrožení od sobě rovných. Není v tom však tentokráte sám. V ohrožení jsou totiž také ti, kteří mu při posledním dobrodružství pomáhali a tak celý příběh trojky zase co do komplexnosti roste. Problém ovšem je, že ne všechno, co se tvůrci snaží v rámci značky realizovat funguje, navíc ono pomrkávání po čtyřce, na které také dojde, tak nějak člověk po konci dvojky čekal už pro třetí díl.  

Ono totiž toho příběhu tady zase tolik není a větší prostor dostává akce. To by problém normálně nebyl, ovšem tentokrát se až na pár vyjímek  film už schyluje k jednotvárnosti a zbytečné natahovanosti některých akčních sekvencí. A to je trochu škoda, protože tu a tam se náznak něčeho nového a nápaditého objeví - třeba bitka v muzeu zbraní. Jediným ovšem zato zatraceně světlým momentem v tomhle je využití postavy Halle Berry a jejich svou cvičených vlčákův jedné z lokací filmu, které bych se nebál označit za vůbec asi nejlepší využití psů v akčním filmu.   


Jinak ale film operuje v podstatě celou dobu na úrovni dvojky. Hodně akce (byť méně nápaditosti a také posun fyzických možností hlavního hrdiny i oproti druhému dílu), zajímavá choreografie a nápaditá výprava, která vypadá zatraceně povědomě. Tentokrát mi ovšem chybělo něco na způsob "fucking pencil" momentu z dvojky, případně nějaká památná scéna jako například diskotéka z jedničky. Ona i celá koncepce filmu, který působí ve své závěrečné části možná více jako videohra než normální film, trochu strádá když závěrečný souboj z hlavním padouchem je docela jednotvárný. A to přitom se proti sobě postaví Keanu Reeves a Marc Dacascos, který očividně pořád má na to předvádět zajímavé kousky. 

Ono ať už k trojce mám ve výsledku výtky jaké chci, rozhodně to neznamená, že by John Wick 3 byl špatným filmem. To ani náhodou. I třetí akční masakr v podání Chada Stahelskiho je daleko předaleko za konkurencí, sebe samotného se mu už ale podruhé překonat nepovedlo. John Wick ve svém třetím příběhu je zase trochu jiný a má zase trošku jinačí neduhy, přesto se pořád jedná o neskutečnou akční pecku, která stojí za to vidět na velkém plátně a přispět tak tvůrcům na případnou čtyřku.


Pokud vám tak akční film něco říká nebo jste absolvovali některý z předešlých dílů, třetí kapitola příběhů charismatického zabijáka vás nezklame. Jistě, má své neduhy, akce je místy možná až příliš monotónní a digitální triky by zasloužily trochu více péče (v jedné scéně si až člověk vzpomene na kultovní Torque: Ohnivá kola), pořád je to ale John Wick jak ho známe a právem už tento hrdina patří k legendám akčního žánru. A trojka to i přes své neduhy jen potvrzuje. Takže za dva tři roky se snad sejdeme u čtyřky... 
John Wick se vydává potřetí do akce a série znalým přidává vydatný, více jak dvě hodiny dlouhý nášup, ve kterém jede zase akce na plné obrátky. Tentokrát sice příběhová stránka trochu vázne a akce trpí trochu jednotvárností, pořád se ale jedná vyladěnou akční jízdu, která nenechá žádného fanouška akčního filmu chladným.

John Wick 3
(John Wick: Chapter 3 - Parabellum, John Wick 3: Parabellum)
Akční / Krimi / Thriller

USA, 2019, 130 min

Režie: Chad Stahelski
Scénář: Derek Kolstad, Shay Hatten, Chris Collins, Marc Abrams
Kamera: Dan Laustsen
Hudba: Tyler Bates, Joel J. Richard
Hrají: Keanu Reeves, Halle Berry, Ian McShane, Laurence Fishburne, Mark Dacascos, Asia Kate Dillon, Lance Reddick, Tobias Segal, Anjelica Huston, Saïd Taghmaoui, Jerome Flynn, Randall Duk Kim, Robin Lord Taylor, Susan Blommaert, Jason Mantzoukas, Cecep Arif Rahman, Yayan Ruhian, Tiger Chen Hu, Faith Logan, Oscar Pavlo, Candace Smith, Boban Marjanović
Producenti: Basil Iwanyk, Erica Lee
Střih: Evan Schiff
Scénografie: Kevin Kavanaugh
Kostýmy: Luca Mosca

Nepřístupné pro děti do 15 let

Česko V kinech od: 16.05.2019 Vertical Ent.
Slovensko V kinech od: 16.05.2019 Forum Film SK
USA V kinech od: 17.05.2019 Lionsgate US

https://www.csfd.cz/film/564692-john-wick-3/
https://www.imdb.com/title/tt6146586/



Komentáře

  1. Takže za dva tři roky se snad sejdeme u trojky...

    Asi spíš mělo být čtyřky. Ale díky za lákavou recenzi.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?