Přeskočit na hlavní obsah

Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw


I letošní léto dostává vysokooktanovou akci. I když si série Rychle a zběsile dává menší pauzu, dva oblíbení aktéři posledních několika dílů v podání Jasona Stathama a Dwaynea Johnsona si vykoledovali vlastní spin-off. V tom se vydají po krku vylepšeného zloducha s tváří Idrise Elby. A tohle všechno navíc v režii jednoho z režisérů původního Johna Wicka nebo také filmů Deadpool 2 Atomic Blonde: Bez lítosti. Chápete správně, šílená akce za hranicí zdravého rozumu tu hraje prim a Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw ukazuje, že pod schopným vedením jde i z jednoho z hlavních prvků původní série udělat pořádnou popcornovou akční jízdu, která hravě strčí do kapsy velkolepé psí kusy které předvádí samotná hlavní série. 

Luke Hobbs (Dwayne Johnson) je na stopě nového nebezpečného viru, který může podle přání jeho vlastníka cílit na konkrétní vzorce DNA a tak vyhladit jen specifické části obyvatelstva se 100% účinností. Jeho vyšetřování ho dovede na stopu údajně zběhlé agentky MI6 Hattie (Vanessa Kirby), která si v zoufalém kroku a snaze ubránit virus před teroristou Brixtonem (Idris Elba) vstříkla patogen do svého těla a zbývá ji tak jen 72 hodin na útěku, než ji virus zabije a s ní také drtivou většinu populace Země. Na její stopě je ale také její bratr Deckard Shaw (Jason Statham)...

Ono když člověk vyrazí do kina na cokoliv s názvem Rychle a zběsile, čekat nějakou přízemní akci nebo důraz na logiku a fyzické zákony by bylo asi naivní. Tahle série se od pouličních závodů přerodila v akční kolos, kde se s každým dalším dílem tvůrci snaží o velkolepější, výbušnější a nákladnější akci (snad příště už není moc kam stoupat, leda tak do vesmíru). Své nejlepší momenty si tahle série vybrala snad pátým dílem, kde ten balanc šíleností a parádně provedené akce prostě fungoval nejlépe. V pozdějších dílech pak zase táhly hlavně vedlejší postavy. A právě kombinaci těchto dvou prvků se rozhodl využít spin off s názvem Hobbs a Shaw, který se stal předmětem sporu Dwaynea Johnsona a Vina Diesela. A pokud tohle překřikování dvou kohoutů má za následek filmy jako je tento, jen ať v tom pánové pokračují. 


Osobně totiž považuji Rychle a zběsile 5 za nejpovedenější díl série a novinka s názvem Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw se mu zatraceně hodně přibližuje. Režírující David Leitch totiž servíruje akční podívanou na plný plyn, která si na nic moc nehraje. Prim tu totiž hraje vzájemné špičkování Jasona Stathama a Dwaynea Johnsona (které ostatně táhlo i poslední díly původní série - byť v omezené míře) a akce sympaticky lehce za hranou normálních akčních skopičin. Naštěstí se tu nefackují nukleární rakety ze staré sovětské ponorky ale i přes účast kyberneticky vylepšeného zloducha (v podání parádního Idrise Elby) to celé působí příjemně nohama docela na zemi. Hodně kontaktních soubojů a vizuálně nápaditých akčních sekvencí, které jak kdyby vypadly z devadesátek, k tomu neskutečně sexy a badass Vanessa Kirby a minimálně dvě docela fajn překvapení, které si z celé záležitosti dělají tak trochu srandu.

A to je vlastně zatraceně fajn. Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw se totiž nebere tak moc vážně a libuje si v tom servírovat přesně to, co se fanouškům líbilo natolik, že si vydupali vlastní film. Navíc také přesně to, co ukázali v trailerech. A ta omáčka okolo která je možná trochu nadbytečná zase takový problém není, aby to začalo někomu vadit. Jsem navíc toho názoru, že kdyby si ony hovadiny a šílenosti odnesla hlavní série a tihle dva (potažmo tři) si rozjeli svoji vlastní akční sérii, vůbec by mi to nevadilo. Naopak. Zatímco Rychle a zběsile 9 je už spíše takovou záležitostí z povinnosti, na případnou dvojku  Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw se těším už teď. 


Pokud vám tak akce něco říká a máte zkušenosti s touhle sérií, rozhodně vyražte do kina.  Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw je po dlouhé době film, který v trailerech ukazuje přesně to, co vás za ty dvě hodiny a něco v kině čeká. Humorem a akcí napěchovaná adrenalinová jízda po celém světě, která ani na moment nenudí a zvládá bavit příjemnou akcí, zábavnými postavami a tím, že se nebere tak úplně vážně. Jistě, digitální triky by mnohdy zasloužily větší péči, scénář by zasloužil trochu práce a některé momenty jsou možná zbytečně zdlouhavé nebo natahované. Ale to jsou prostě nedostatky, které ve výsledku řešit nikdo moc nebude. Tohle je totiž přesně ten mix, o který si po posledním díle každý fanoušek akce říkal a lépe to snad s přihlédnutím k okolnostem ani dopadnout nemohlo. A pokud si tahle dvojka pojede svoje dobrodružství i dál, vadit to nikomu po téhle premiéře asi rozhodně nebude.     

Vysokooktanová záležitost se sympatickým obsazením, která akcí, zábavností i humorem hravě strčí poslední díly hlavní série do kapsy. Tohle je přesně ta jízda, o kterou si každý fanoušek akce říkal po posledním díle, protože tihle dva dovedou utáhnout s přehledem klidně celou svoji vlastní sérii. Přičtěte si k tomu vylepšeného Idrise Elbu, parádní Vanessu Kirby a dostatek humoru a vzájemného špičkování hlavních protagonistů a máte o zábavu na více jak dvě hodiny vystaráno. Tohle se zkrátka povedlo a já bych se rozhodně za další díl nezlobil.

Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw
(Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw, Rýchlo a zbesilo: Hobbs & Shaw)
Akční / Krimi / Thriller / Komedie

USA, 2019, 134 min

Režie: David Leitch
Scénář: Chris Morgan
Kamera: Jonathan Sela
Hudba: Tyler Bates
Hrají: Dwayne Johnson, Jason Statham, Vanessa Kirby, Idris Elba, Eiza González, Eddie Marsan, Joe Anoa'i, Teresa Mahoney, Stephanie Vogt, Eliana Sua, Amar Adatia, Daniel Eghan, Antonio Mancino, Stella Stocker, Helen Mirren, Nathan Jones, David Leitch, Cliff Curtis, Kevin Hart, Ryan Reynolds
Producenti: Dwayne Johnson, Jason Statham, Chris Morgan, Hiram Garcia
Střih: Christian Wagner, Elísabet Ronaldsdóttir
Scénografie: David Scheunemann

Nevhodný mládeži do 12 let

Česko V kinech od: 01.08.2019 CinemArt
Slovensko V kinech od: 01.08.2019 CinemArt SK
USA V kinech od: 02.08.2019

https://www.csfd.cz/film/550645-rychle-a-zbesile-hobbs-a-shaw/
https://www.imdb.com/title/tt6806448/






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous