Přeskočit na hlavní obsah

The Red Sea Diving Resort

A do třetice Netflix. Než se filmové léto přehoupne do své závěrečné části, přichází další filmová novinka, která si to po krátké zastávce na židovském filmovém festivalu v San Franciscu zamířila rovnou na Netflix. Řeč je o dramatu na motivy skutečného příběhu s názvem The Red Sea Diving Resort. V tomto známými tvářemi obsazeném filmu se divákům režisér Gideon Raff pokusil přiblížit záchrannou akci na pomoc etiopským židům, která se začátkem osmdesátých let povedla uskutečnit na pobřeží Súdánu.
Ari Levinson (Chris Evans) se snaží pomoci co možná nejvíce etiopským židům uprchnout ze země, která je vraždí po desítkách. I když jeho metody nejsou vždy bezchybné, podařilo se mu zachránit už spousty životů. Pořád je to ovšem málo. Jeho poslední pokus navíc málem skončil tragédií a tak je odvolán z téhle mise. To vše ovšem do momentu, než jej napadne riskantní ale zároveň také potencionálně geniální plán jak dostat někalikanásobně větší množství uprchlíků do Izraele. A hlavním bodem jeho plánu je opuštěný hotel na pobřeží Súdánu... 

Několikero známých tváří, stále aktuální téma válečných a politických uprchlíků a jeden skutečný příběh. Jakob vše hrálo snímku The Red Sea Diving Resort do karet.  A i přesto je výsledek trochu rozpačitý. Jistě v rámci originální tvorby Netflixu za posledních několik měsíců se jedná pořád o tu světlejší část spektra (Netflix snímek do distribuce zakoupil letos v únoru), pořád to ovšem z téhle novinky nedělá rázem parádní film.  


Ne že by film obsahoval nějaké zásadní přešlapy které by ho posílaly rovnou do kopru, v rámci těch více jak dvou hodin toho ale zase tolik nenabídne na to, jak diváka zbytečně natahuje. Samotná zápletka filmu je sice dostatečně zajímavá a figurky v téhle hře mezi armádami a civilisty jsou dostatečně poutavé na to, aby vás zajímalo jak to s nimi nakonec dopadne, nicméně zhruba od poloviny tahle motivace přestane být dostatečná. 

Herecky je to navíc sice sympaticky obsazené, s výkony to ovšem až taková paráda není a i třeba takový Ben Kingsley si vybírá jednu ze svých slabších chvilek a tak jediným trochu více zajímavým výkonem zůstává velitel Mosadu v podání Marka Ivanira. Chris Evans má totiž tak trochu podobný problém jako i Chris Hemsworth a to, že za hranicemi Marvelu jde jejich zajímavost coby herců dramaticky dolů.   


A tak i když se scénář snaží být asi trochu více žoviálnější než tomu bylo ve skutečnosti (a že některé momenty opravdu baví), jsou ve filmu momenty kdy vám tak trochu uniká o co se vlastně tohle drama snaží. Pár zajímavých záběrů kamery pak na druhé straně nezachrání jinak docela obyčejné zpracování, které nemá moc co nabídnout. Celé to nakonec vlastně docela přesně připomíná nedávný snímek Operace Entebbe a to včetně těch nedostatků. Snad jen to finále měl José Padilha ve svém kousku lepší.  

The Red Sea Diving Resort je tak ve výsledku celkem slušnou dvouhodinovkou ve společnosti jedné historické akce, která zachránila stovky a tisíce životů, ve filmové podobě ale žádné vavříny tohle zpracování sbírat nebude. Značně suché a nepříliš nápadité drama, které nezachraňuje ani přítomnost hned několika známých tváří. A těch pár povedených momentů je na 130 minut prostě zatraceně málo.  
Dvě hodiny ve společnosti sice hvězdami obsazeného ale jinak docela tuctového dramatu na motivy skutečného příběhu, které sice z průměru pozvedává několik povedených momentů a pár dobře mířených humorných dialogů, na těch 130 minut je to ale zatraceně málo. Ve své podstatě si film může podat ruce s žánrově docela podobným kouskem Operace Entebbe.

The Red Sea Diving Resort
(Operation Brothers)
Drama / Historický / Thriller

USA, 2019, 129 min

Režie: Gideon Raff
Scénář: Gideon Raff
Kamera: Roberto Schaefer
Hudba: Mychael Danna
Hrají: Chris Evans, Haley Bennett, Michiel Huisman, Ben Kingsley, Michael Kenneth Williams, Greg Kinnear, Alessandro Nivola, Mark Ivanir, Chris Chalk
Producenti: Aaron L. Gilbert, Gideon Raff
Střih: Tim Squyres
Scénografie: Jeff Mann
Kostýmy: Neil McClean, Ruth Myers

Na VOD od: 12.07.2019 Netflix

https://www.csfd.cz/film/529465-the-red-sea-diving-resort/
https://www.imdb.com/title/tt4995776/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?