Přeskočit na hlavní obsah

Tenkrát v Hollywoodu | Once Upon a Time in Hollywood


Quentin Tarantino se vrací do kin se svým devátým filmem. Hvězdami nabitý snímek Tenkrát v Hollywoodu se vydává do hlavního města amerického filmu v roce 1969, kdy byla na obzoru hrůzná událost, za kterou stál Charles Manson. Trochu jiný pohled na události ze skutečného světa se v další ódě na filmové klasiky let minulých pokusí Tarantino představit divákům se své skoro tříhodinové novince točící se okolo upadající kariéry velké filmové a televizní hvězdy... A vynést nějaký konečný verdikt nad jeho devátým filmem se ukázalo jako docela obtížný úkol. 


Bývalá filmová hvězda a kdysi populární ostřílený televizní kovboj Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) má ze své kariéry to nejlepší už za sebou. V posledních letech vyplňuje svoji kariéru malými epizodními rolemi a čeká na další velkou životní šanci. Jeho jediným spojencem je jeho dlouholetý dublér a profesionální kaskadér Cliff Booth (Brad Pitt). Situace se ale může každou chvíli změnit, do jeho sousedství se totiž přistěhoval světoznámý polský režisér Roman Polanski (Rafal Zawierucha) se svojí ženou Sharon Tate (Margot Robbie).

Je pravdou, že čím méně toho o Tenkrát v Hollywoodu víte, tím asi lépe. Novinka Quentina Tarantina je totiž opět docela typickou záležitostí z jeho tvorby, která benefituje z překvapení a snah šokovat diváka, byť tentokrát se slavná režisér až na pár momentů téměř oprostil od hrubého násilí a krvavosti, která doprovázela jeho poslední filmy. Výsledek je totiž více z ranku jeho filmů před Kill Billem, kde prim hrají konverzace a té samotné akce tu zase tolik není. Což může být při téměř tříhodinové stopáži docela problém. 


Ano, určitě bude spousta lidí vrnět blahem z další oslavy filmového média, která tentokrát jde přímo ke zdroji a nebojí se na rovinu pouštět přímo do vlivů které formovaly tohoto autorského tvůrce. Snad jen ta asijská tvorba zde chybí ve větším zastoupení. Tarantino ovšem má docela jasnou představu na jakém příběhu hodlá odvyprávět a odkazovat vše, co si v tomhle snímku vytyčil a nemohl si na to vybrat lepší dvojku jak Brad Pitt a Leonardo DiCaprio. Film je totiž hlavně prostorem pro patálie těchto dvou kolegů (byť si Pitt film neskutečným způsobem krade pro sebe, především v závěru) ze světa filmu a všechno důležité se tak nějak děje kolem nich. 

A je to zatraceně fajn, v dílčích momentech. Jako celek mám ovšem pocit, že mě asi zase po letech prostě tenhle film částečně míjí a dává mi vzpomenout na to, jak jsem nikdy nebyl schopný docenit třeba takovou Jackie Brown. Není to tím, že by se film rozpadal režisérovi pod rukama, právě naopak, celá ta iluze dobového Hollywoodu a ta hutná atmosféra šoubyznysu tam prostě je na 110%, přesto mi to všechno i jako velkému fanouškovi filmu bylo z nějakého důvodu cizí a užíval jsem si hlavně jednotlivé momenty spíše než celý film.        


Nejvíce patrné je to v závěru, kdy se po docela zdlouhavé části filmu která mě nepříliš oslovila rozjede sprint k cíli, který funguje jako dlouho nic a celá finální sekvence je za mě na rovných 100% neboť tam prostě není jediná chyba. Skvělé načasování, subverze diváckých očekávání a postavení všeho do absolutního extrému je Tarantino v té nejlepší formě. Problém ovšem je, že díky genialitě samotného závěru jsou jen o to víc vidět nedostatky předcházejících dvou a čtvrt hodiny.

Je mi jasné, že tu budu v menšině ale možná právě díky tomu, že se Tarantino ve své novince Tenkrát v Hollywoodu vydal přímo do továrny na sny, čekal jsem od filmu asi přeci jen něco více. Řemeslně a herecky jede film na výbornou, co naplat ale když onen příběh a veškeré zákruty jsou takové nijaké. S přihlédnutím k posledním filmům tohoto režiséra mi tohle prostě přijde jako ne zase tak vybroušený klenot. Genialita tam je ale je jí na ty necelé tři hodiny prostě málo 
Hvězdami nabouchaná devítka od Tarantina je v dílčích momentech naprosto geniální, ve zbytku ale pro mě těžce nepřístupná a výrazně slabší přehlídka obrazů ze zákulisí filmu, které drží pohromadě skvělý DiCaprio a Pitt. Tentokrát jsem se prostě s filmem od Quentina nejspíš nenaladil na stejnou vlnu, jako třeba v případě Jackie Brown. Pro někoho třeba opět strop, já jsem se ovšem do Tenkrát v Hollywoodu prostě nemohl dostat a bavil se spíše epizodními kousky než filmem jako celkem. Každopádně závěrečná sekvence je Tarantino v nejlepší formě, což jen pro mě bohužel ukazuje jak zbytek filmu v mých očích trochu pokulhává. 

Tenkrát v Hollywoodu
(Once Upon a Time in Hollywood, Vtedy v Hollywoode)
Komedie / Drama

USA, 2019, 162 min

Režie: Quentin Tarantino
Scénář: Quentin Tarantino
Kamera: Robert Richardson
Hrají: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Emile Hirsch, Margaret Qualley, Timothy Olyphant, Austin Butler, Dakota Fanning, Bruce Dern, Al Pacino, Julia Butters, Kurt Russell, Zoë Bell, Mike Moh, Damian Lewis, Luke Perry, Nicholas Hammond, Lorenza Izzo, Samantha Robinson, Rafał Zawierucha, Costa Ronin, Damon Herriman, Lena Dunham, Madisen Beaty, Mikey Madison, James Landry Hébert, Maya Hawke, Victoria Pedretti, Sydney Sweeney, Harley Quinn Smith, Kansas Bowling, Parker Love Bowling, Danielle Harris, Michael Madsen, Scoot McNairy, Clifton Collins Jr., Marco Rodríguez, Ramón Franco, Courtney Hoffman, Dreama Walker, Rachel Redleaf, Rebecca Rittenhouse, Rumer Willis, Spencer Garrett, Clu Gulager, Martin Kove, Rebecca Gayheart, Perla Haney-Jardine, James Remar, Monica Staggs, Craig Stark, Keith Jefferson, Omar Doom, Kate Berlant, Brenda Vaccaro, Lew Temple, David Steen, Gabriela Flores, Vincent Laresca, Maurice Compte, Eddie Perez, Nichole Galicia, Christina Sergoyan, Caitlin Herst
Producenti: David Heyman, Shannon McIntosh, Quentin Tarantino
Střih: Fred Raskin
Scénografie: Barbara Ling
Kostýmy: Arianne Phillips

Nepřístupné pro děti do 15 let

Česko V kinech od: 15.08.2019 Falcon
Slovensko V kinech od: 15.08.2019 Itafilm
USA V kinech od: 26.07.2019 Sony Pictures

https://www.csfd.cz/film/527699-tenkrat-v-hollywoodu/
https://www.imdb.com/title/tt7131622/



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous