Přeskočit na hlavní obsah

Opravdová kuráž [80%]


http://www.csfd.cz/film/268611-opravdova-kuraz/


V kinech ČR od:17.02.2011
V kinech SR od:17.02.2011 


Bratři Coeni patří v současném Hollywoodu za jednu z mála jistot. I když jejich snímky nejsou vždy úplně prvotřídní, v každém případě jsou rozpoznatelné a v jejich filmografii je několik opravdových klasik. V rámci žánru se zatím nebránili téměř ničemu a tak se není čemu divit, že po Serious man přichází remake westernu z roku 1969.  Coeni se tak pouštějí na tenký led, jelikož western je žánr který je považován za téměř mrtvý a občasné pokusy o jeho oživení zrovna dvakrát moc slávy neposbíraly, jmenovitě třeba 3:10 Vlak do Yumy. Opravdová kuráž je příběhem dívky, která se za pomoci Maršála a Texaského rangera pokouší dosáhnout pomsty za nedávno zavražděného otce.



Kuráž sází na známé tváře které dokáží samy o sobě utáhnout film, podpořené o působivou westernovou stylizaci za doprovodu decentního hudebního podkresu. Celkově se snímek s ničím moc nemazlí a diváka během několika minut vtáhne do honu na dravou zvěř v podání Joshe Brolina, který tak skládá částečný reparát za Jonaha Hexe. Když už jsme u těch herců, hlavní mužskou roli zde celý film táhne Jeff Bridges, dokazující, proč dostal loni cenu akademie. Není zde totiž chvíle, kdy by mu divák roli alkoholického lovce padouchů nevěřil. Potěšitelný je taktéž fakt, že se Coeni opět pustili do trochu více odvážnějších záběrů a místy je na práci s kamerou opravdu radost pohledět.



Opravdová kuráž nabízí v moderní podobě překvapivě silný příběh, který i přes plochu téměř dvou hodin dokáže relativně dobře udržet diváka celou dobu. Ve vizuálně vymazleném kabátku se tak divákovi dostává na dnešní poměry nezvyklý příběh pomsty a lidského odhodlání, dokazující, že žádný žánr není mrtvý, když se jej chopí schopné ruce. V letošní kvalitní konkurenci to nebude mít Opravdová kuráž lehké, nicméně uniknout by neměla nikomu, jelikož takováhle řemeslně dobře odvedená práce tu zase nějaký čas nebude.



Koktejl :
50 % Western
25 % Herecké obsazení
15 % Pomsta
10 % Vizuál a hudba

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous