Přeskočit na hlavní obsah

Orel Deváté legie | The Eagle [60%]



http://www.csfd.cz/film/256731-orel-devate-legie/

V kinech ČR od:21.04.2011 
V kinech SR od:05.05.2011 

Channing Tatum se moc snaží dostat do přední herecké ligy. Tento bývalý striptér se v první znatelné roli objevil v prvním Let's Dance. Jeho herecké ambice však stoupají a tak jej diváci mohli vidět například ve Veřejných nepřátelích, snímku Život je boj či případně v loňském dramatu Milý Johne. Aktuálně v českých kinech brázdí jeho další film, ve kterém se svěřil do schopných rukou Kevina Macdonalda, který před pár lety zabodoval s životopisným dramatem Poslední skotský král. Jak tedy jejich společná výprava do římské historie podle slavné výpravné knihy dopadla? 


Orel deváté legie je dobrodružným příběhem mladého a ambiciozního římského vojáka Marca Aquila, který je po povýšení do velící hodnosti povolán na vlastní žádost jako velící důstojník do pevnosti na severu Británie. Jeho žádost je podložena jeho dávnou historií. Jako malý totiž sledoval okamžik, kdy jeho otec s Devátou legií vyrážel na misi do severní části země, daleko za Hadriánovým valem. Od toho okamžiku o celé legii nikdo neslyšel. Spolu s pěti tisíci vojáky se ztratil i symbol římské hrdosti a pýchy - Zlatá orlice. Dvacet let poté, i přes svoji odvahu při obraně vojenské pevnosti, je Marcus díky četným zraněním se ctí propuštěn ze služeb římské armády. Během svého zotavování sleduje souboj otroka v nerovném souboji v gladiátorské aréně. Právě díky Marcusovi je otrokovi nakonec ušetřen život a je koupen do jeho služby. Když se k Marcusovi donese, že byla spatřena Orlice Deváté legie, je odhodlán i přes absenci podpory ze strany Říma, vydat se do severních oblastí, aby přinesl zpět tuto orlici a navrátil tak čest jménu své rodiny.


Tématikou Orel Deváté legie připomíná nedávný snímek Centurion. Na rozdíl od něj však v kinech přichází s poměrně přístupným ratingem PG-13, tedy žádné krvelačné hody jaké byly vidět ve snímku Neila Marshalla se nekonají. To ovšem není až tak na škodu. Orel totiž i přes první dojmy na akci až tolik nehraje, jak by se mohlo zdát. Téměř celý snímek totiž vypráví předně o cestě za minulostí, pomocí které hlavní dvojice rozkrývá roušku pochybností nad neslavným osudem Deváté legie. Tuto skutečnost pak ještě umocňuje okamžik, kdy Marcus zjišťuje, že jeho otrok, který je mu současně společníkem na cestě, patří do jednoho z kmenů, které se podílely na masakru, při kterém orlice zmizela. Tedy spíše než těžkou historickou akci, nabízí snímek působivé dobové vizuály a hutnou depresivní atmosféru.


Co se týče samotného děje, tam už je to trochu horší. Tam kde totiž atmosféra funguje bezchybně vyvstává další problém, kterým je absence jakékoliv snahy prokreslit charaktery do hloubky. Většinou se tak divák musí spokojit s něčím prostě proto, že to tak je. Tento neduh se místy dotýká i způsobu vyprávění, kde některé kličky i přes téměř dvouhodinovou stopáž působí jako skok o několik stránek scénáře dál.  Jiné zase tvoří pravý opak. Často se tak snímek až příliš spoléhá na divákovu dedukci, což při zaměření i na mladší publikum není zrovna rozumný krok. Ale budiž.


Pokud si však na snímku zaslouží něco pochvalu více než atmosféra, jsou tím přinejmenším stylový dobový kabátek, který i přes svoji poměrnou nekrvavost působí i tak jednoduše chladně a depresivně. Hlavně si však zaslouží zmínit naprosto skvělý soundtrack, o který se postaral Atli Örvarsson. V celku tak hlavně podporuje už tak vydařenou atmosféru, která tvoří jakýsi nebrutální ekvivalent právě ke zmíněnému Centurionovi

Kevin Macdonald nabízí svým snímkem Orel Deváté legie divákům možnost nahlédnout do atmosferických lokací z dob římské kolonizace britských ostrovů. Příběh očištění jména vlastní rodiny a v podstatě hledání sebe sama je slušně natočenou žánrovou zábavou, která neurazí a díky slušné hudbě spíše potěší. I přes trochu slabší scénář je tato knižní adaptace slušným zástupcem historických filmů, kde může sloužit jako trochu umírněnější alternativa k nedávnému Centurionovi.


Koktejl :
30 % Skvělá hudba
35 % Atmosféra
15 % Římští vojáci a dobová krajina
20 % Místy slabý scénář

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?