Přeskočit na hlavní obsah

Voda pro slony | Water for Elephants [60%]








V kinech ČR od:12.05.2011 
V kinech SR od:12.05.2011 

Francis Lawrence před nějakým časem divákům předvedl vydařenou komiksovou podívanou Constantine s Keanu Reevesem v hlavní roli. Poté se vydal na sklonek lidského pokolení spolu s Willem Smithem ve snímku Já, Legenda. Od té doby uplynul už nějaký čas a tak se vrací do kin s knižní adaptací Voda pro slony, ve kterém se poněkud odchýlil od svého rozsahu témat. Romantické drama nabídne v hlavní rolích Reese Witherspoon a Roberta Pattinsona, stačí to pro zajímavost filmu?


Rád bych řekl, že ano. Snímek Voda pro slony je založený na fiktivním příběhu jedné z největších cirkusových katastrof, která  cirkusové historii kdy stala. Na jedno ze současných představení přichází pozdě téměř stoletý Jacob Jankowski. Když se mu pořadatelé snaží pomoci, zjišťují z jeho vyprávění, že byl u Cirkusu Benzini Brothers zrovna v době, kdy se tato tragédie stala. Díky jeho vyprávění se tak divákům rozkrývá celý jeho příběh od samotného začátku. Tehdy se díky nehodě jeho rodičů a problémům s penězi vydává na útěk ze života, když naráží na vlak cirkusu...


A tady začínají ty hlavní problémy. Nechtěl sem být předem zaujatý vůči představiteli hlavní role, nicméně již v těchto momentech jsem měl v některých momentech problém mu jeho postavu uvěřit. Když se potom přidá ještě Reese Witherspoon, která má přidat romantické jiskření mezi těmito dvěma, je o problém zaděláno. Jistě v rámci možností to funguje, nicméně tu nehynoucí touhu tam prostě divák nemá šanci dohledat. Co se však týče třetího prvku milostného trojúhelníku, principála cirkusu v podání Christopha Waltze, tam je situace diametrálně odlišná. Ve scénách kdy se objeví na plátně, nemá problém přehrát kohokoliv a jeho charakter který ladně střídá metodu cukru a biče mu věříte od začátku do konce. Jeho charisma je cítit na každém centimetru a nebýt jeho násilnické výbušné povahy, myslím, že mu diváci budou fandit daleko více než průhlednému hlavnímu hrdinovi, který sice v některých scénách působí věrohodně, nicméně ve scénách dalších těžce zklamává. To je nejvíce vidět na scéně kdy jde potlučený se vztekem zpět do cirkusu udělat něco moc zlého. Tu macho povahu jsem mu nevěřil zatím nikde a zde to působí až komicky. Nemohl jsem si pomoci. 


Co se týče zpracování, snímek nabízí slabší nadprůměr, kdy rozmáchlé scény v klidu navozují kýženou atmosféru kočovných umělců a stylově reflektují naděje a nadšení hlavní postavy, když z nich při stavbě mohutného stanu sálá ta pozitivní energie něčeho nového neprozkoumaného. V této věci snímek funguje na jedničku, i když obrazová stylizace pomocí barevných filtrů trochu za hranici běžného standardu by dle mého názoru neuškodila.  Navíc celý snímek je podkreslen působivou hudbou Johna Newtona Howarda, který opět předvádí, proč je jedním z největších jmen současného Hollywoodu. Hravá kombinace dobové muziky s klasickou orchestrální muzikou funguje skvěle a místy drží celý snímek pohromadě.


V konečném důsledku tak snímek tratí hlavně díky nepřílišné uvěřitelnosti hlavní milostné dvojice, avšak nabízí stylovou dobovou podívanou z cirkusového prostředí, která stíhá hrát i na emoce i na okouzlení diváka. I přes chyby které se ve snímku vyskytují však nabízí poměrně slušnou podívanou, které sice neurazí, nicméně ani moc nenadchne. Což je možná právě největší škoda, neboť se jedná o zahozenou příležitost. Já ostatně čekal daleko více. 

Voda pro slony je stylovou dobovou podívanou z prostředí cirkusové manéže, na které se na pozadí jedné z největších cirkusových katastrof odehrává zhoubný milostný trojúhelník. Francis Lawrence natočil lehce nadprůměrný snímek který řemeslně funguje na výbornou, je podkreslen vydařenou hudbou ze pera Jamese Newtona Howarda nicméně selhává v hlavním prvku snímku, nepřesvědčivé milostné dvojici. Co naplat, že Christoph Waltz je ve své roli sadistického principála skvělý, když strhne na sebe celý film a zbytek tak působí jen jako pozadí jeho pádu.   
PS. Robert Pattinson v tomto snímku jede za Tým Jacob !  




Koktejl :
30 % Slušná atmosféra
30 % Skvělá hudba
20 % Bezkrevná hlavní milostná dvojice
20 % Christoph Waltz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?