Přeskočit na hlavní obsah

Neznámý | Unknown [70%]



http://www.csfd.cz/film/264157-neznamy/


V kinech ČR od:14.04.2011 
V kinech SR od:21.04.2011


Hudba:

 John Ottman


Evropa je pro Američany po třicítce poměrně zrádné místo. Zvláště pak naše sousední Německo, kde si krušné chvíle zažil třeba poměrně nedávno sám Jason Bourne. Nyní se do země našich západních sousedů vydává i Liam Neeson. Ten má Evropu v poslední době poměrně v oblibě a komerční úspěch jeho nedávného hitu 96 hodin nasvědčuje, že i diváci jsou tomu nakloněni. Takže předtím, než se roztočily kamery pokračování výše zmíněného snímku, rozhodl se vydat do Evropy na vlastní pěst. Problémem však je, že je Neznámý...

Dr. Martin Harris přilétá se svojí ženou na návštěvu Německé metropole za účelem účasti na celosvětovém biologickém kongresu, kde má proběhnout oznámení průlomu v oblasti výzkumu. Při ubytování však zjišťuje, že na letišti zapomněl kufr a tak se pro něj vrací. Díky nehodě však jeho taxi končí na dně řeky a samotná Martin pak na čtyři dny v kómatu v Berlínské nemocnici. Když se z něho probírá, zjišťuje, že vše okolo něj není takové jaké se zdá. Navíc při návratu do hotelu nalézá svoji ženu s jiným mužem, který se vydává za Dr. Martina Harrise a navíc oproti němu má všechny platné doklady i důkazy.


Předně, Neznámý není kdoví jak originální podívanou. Hlavní prim zde hraje recyklace osvědčených žánrových metod a to ať po vizuální stránce, která nemá kromě závěrečných scén chybu, tak po stránce příběhové, kdy je divák klasicky tahán za nos. To ovšem není na škodu, jelikož ona by ta přehnaná sofistikovanost byla spíše na škodu. Díky podobnosti si také snímek z velké části vypůjčuje právě u svého komerčně úspěšnějšího kolegy, 96 hodin. Oproti němu však nenabízí honbu za dcerkou, nicméně variaci na zmíněného Bournea, neboť jako on se hlavní hrdina snaží dopátrat své identity. 


Nebýt poněkud rozporuplného finále, fungovalo by to spolehlivě. Ve finále totiž má divák pocit, jako by během poslední čtvrt hodiny chtěli scénáristé kompletně překopat myšlenku a vše odvyprávět co nejrychleji. Úplně zbytečně tak vyznívají pokusy o nějaké to odlišení se oproti proudu, poněvadž jsou utopeny v nánosu průměrného akčního shluku, jehož jediný prim je probuzený Liam Neeson v nejlepší formě. To je trochu škoda, protože zbytek filmu působí překvapivě slušně atmosfericky i příběhově. 


Co do zpracování nabízí Neznámý více méně žánrovou rutinu, která moc nenadchne ale nejspíš ani nikoho neurazí a nebýt místy poněkud přemáchlých scén ke konci, ono by to i stačilo. Hudba o kterou se postaral John Ottman snímek slušně doplňuje, a i když si ji divák většinu času ani neuvědomuje, plní svůj účel do puntíku spolehlivě. Jediný problém na snímku tak zůstává závěrečná půlhodinka, která  nejen ideově nabourává celý koncept filmu.


Neznámý je tak v konečném důsledku slušnou žánrovou prací, která má jasně vymezenou cílovou skupinu, za jejíž hranice může v klidu sahat. Jedná se totiž o slušně vyvedenou thrillerovou variaci, která nabízí v hlavní roli  uvěřitelného hrdiny a nebýt zbytečně komplikovaného finále, mohl by Neznámý mířit ještě výš. I tak se ale jedná o film, který neurazí a ve většině případů spíše příjemně překvapí.

Liam Neeson tentokrát vyměnil časový limit 96 hodin za ztrátu identity a vydává se tak po Německé metropoli hledat viníky. Komornější variace na Bourneův mýtus funguje většinu času jasně a spolehlivě, nicméně se trochu přidusí při poněkud zbytečně vyeskalovaném finále. Neznámý je nadprůměrnou žánrovkou, která má možnost oslovit i žánrem netknuté a spíše překvapit. Neurazí ale nijak zvláště ani nenadchne. Škoda, po slušné úvodní půlhodince mohl snímek sahat ještě výše.



Koktejl :
30 % Liam Neeson
10 % Adolf ve vedlejší roli
20 % Syndrom Jasona Bournea
20 % Německo
10 % Atmosféra
10 % 96 hodin bez 96ti hodin

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?