Přeskočit na hlavní obsah

Princ a pruďas | Your Highness [65%]


http://www.csfd.cz/film/259952-princ-a-prudas/


V kinech ČR od:16.06.2011 
V kinech SR od:16.06.2011 




V Americe to pohádky nemají zrovna jednoduché. Takovou tradici jako mají tady u nás tam prostě nemají. A pokud už nějaký příběh vznikne, většinou je to spíše fantasy. Klasických pohádek kdy udatný princ musí překonat nástrahy a zachránit svou milou prostě v hraných podobách moc za mořem není. Možná to bude tím, že to diváky moc nezajímá, možná to bude tím, že za mořem nemají obdobu chrabrého charakteru jménem Zdeněk Troška, který bez bázně a hany tlačí do kin jeden kvalitnější snímek jako druhý. Ať již je to tak nebo tak, do kin přichází snímek Princ a pruďas. Není to však typický dobrodružný pohádkový příběh jak by se mohlo na první pohled zdát.



V jednom království žil král se dvěma princi. Jedním byl statečný a chrabrý Fabious, který vždy dělal svému otci radost díky svým nespočetným úspěchům na bojišti i mimo něj. Jeho bratr Thadeous však díky tomu žil v jeho stínu a celé království jej má za líného, ustrašeného a slabého budižkničemu. Když se však vrací Fabious ze své poslední výpravy, přiváží si jako trofej svoji budoucí nevěstu z žaláře zlého černokněžníka. V království se vystrojí svatba, nicméně zlý černokněžník se nehodlá ženy jen tak vzdát a přichází ji unést. Má s ní totiž úplně jiné plány. S její pomocí chce totiž nastolit vládu temnoty na zemi. Bratři jsou tedy nuceni vydat se na výpravu za záchranou unesené ženy, jeden dobrovolně, druhý nedobrovolně. Mají na to však jen krátký čas, neboť černokněžník během zatmění dvou měsíců zaseje své sémě do panny a získá neomezenou moc.



Už tato poslední věta naznačuje, jak to s celým dějem snímku bude. Pokud totiž hlavní zápletka je postavená na faktu, že černokněžník chce spáchat soulož s princovou nastávající, je jasné že se od toho bude odvíjet celý snímek. Princ a pruďas je totiž v podstatě další zhulenecká komedie typu Travička zelená, která si tentokrát bere za místo děje pohádkové fantasy prostředí. To ovšem není žádný problém, neboť pominu-li fakt, že je děj poněkud nadnesen a místy trochu plochý, funguje naprosto spolehlivě a v rámci žánru tak plní svůj účel naprosto s přehledem. Pokud totiž neberu v potaz fakt, že se velká část dialogů točí okolo genitálií a podobných laskomin, divák dostává slušnou porci klasického dobrodružného příběhu, a to ať již v kladném tak i v záporném slova smyslu.


Co je ale nejdůležitější, snímek hraje na dospělou notu. Proto nabízí lehce gay hlavního hrdinu, zhuleného bratra který nemá problém projevovat své úchylky a vlastně v podstatě celé království a jeho obyvatelé jsou tak trochu jinde. Není to ovšem na škodu, neboť právě ta lehkost na snímku baví. Kde jinde člověk může vidět fuckujícího prince nebo černokněžníka jak porcují nepřátele a v další scéně nezávisle na sobě rozebírají své sexuální praktiky. Ano je to sice laciné, ale do značné míry originální. Ano v notné míře se to opakuje celý snímek, avšak až na dvě tři scény které jsou již over the top, to baví stále. Samozřejmě, vše se odvíjí od toho, zda jste kompatibilní s tímto typem humoru nebo ne.



Co se týče zpracování, snímek nevypadá lacině a nepropadá ani v akčních scénách, které jsou poměrně zábavné, i když ke konci se to poněkud zvrtne. Další celkem podstatný element je naprosto působivá hudba. Steve Jablonsky nebral moc v potaz, že dělá hudbu v podstatě pro komedii a servíruje zdařilou atmosferickou základnu pro dobrodružnou podívanou. Samozřejmě i tady se najdou výjimky, jako svatební píseň kde James Franco zpívá nesnesitelně falešně. Ono to je i tak s celý snímkem. Pár špatných momentů, které se však v konečném důsledku vlastně tak nějak ztratí.


Princ a pruďas je celkem překvapivě zdařilou, příjemnou oddychovou podívanou, která působí jako zajímavý protipól známým příběhů, třeba u z dílny českých klasiků. Pokud je divák schopen se naladit na vlnu humoru kterou hlavní trojice servíruje, nebude mít problém se bavit až do konce. Navíc, pod rouškou sprosťáren se skrývá poměrně funkční a vyvážený dobrodružný příběh.


Jak by to vypadalo, kdyby věk králů a dobrodružných výprav princů za osvobozením princezen ovládali dnešní lidé? Asi nějak takhle. Princ a pruďas je oddychová komedie, která v nenáročném hávu nabízí celkem slušnou, byť opakující se zábavu na pozadí jednoho dobrodružného příběhu. I přes účast některých momentů zacházejících do extrému, se jedná o povedenou záležitost. Kde jinde člověk může potkat šíleně přehrávajícího Jamese Franca, superdrsnou Natalii Portman, rádoby zhuleného Dannyho McBridea a poněkud nejistého černokněžníka Justina Therouxe. Slušná zábava je navíc podkreslena opravdu vydařeným soundtrackem.


 Hodnocení
65%




Koktejl :
20 % Magie a genitálie
30 % Trochu úchylné fantasy
30 % Obsazení
10 % Soundtrack

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous