Přeskočit na hlavní obsah

Správci osudu | The Adjustment Bureau [75%]



http://www.csfd.cz/film/257240-spravci-osudu


V kinech ČR od:03.03.2011 
V kinech SR od:03.03.2011 
Na DVD od:08.08.2011 
Na Blu-ray od:08.08.2011 



Režie:

 George Nolfi


Phillip K. Dick je pro žánr fikce jedním z nejzásadnějších autorů. Jeho knihy se těší i téměř už 30 let po jeho smrti stále velké popularitě. Není tak divu, že se jeho díla dočkávají  přepracování do své filmové podoby. Od posledního pokusu, kterým byl nepříliš zdařilý snímek Next však už uplynulo několik let a tak to Hollywood zkouší znovu. Tentokráte scénáristé volně zadaptovali povídku Adjustment team a v hlavní role muže, který nahlédl za oponu se zhostil Matt Damon. 


David Norris je stoupající politická hvězda. Nejmladší senátor v historii má reálné šance na to, se dostat do kongresu. Vše však zhatí aféra z jeho studentských let, která se záhadně provalí na veřejnost těsně před volbami. David však díky náhodnému setkání s Elise přednáší svůj zatím nejosobitější projev a rázem se stává horkým favoritem příštích voleb. Jak později zjišťuje, setkání s Elise nebylo náhodné, avšak jejich vzájemným sympatiím není přáno. Davidův život totiž někdo naplánoval poněkud jinak, než si sám David přeje. Jednoho dne tak díky náhodě nahlédne za oponu, kde zjišťuje, že vše není takové jak se na první pohled zdá.



Hned od začátku snímek děj poněkud idealizuje a přidává solidní porci naivity, což však překvapivě moc nevadí. Vše totiž šlape poměrně spolehlivě hlavně díky uvěřitelné hlavní dvojici, která předvádí slušnou chemii a divák tak nemá problém jim uvěřit jejich role. Matt Damon navíc nemá problém utáhnout sebenudnější roli. Co se týče debutanta George Nolfiho, ten svůj debut pojal překvapivě stylově a svižně, což je příjemné i s přihlédnutím k pár zádrhelům během narace.



Oni celkově Správci jsou překvapivě fajn. Šikovná volba látky je prošpikována hrou s náboženskými podtexty a hravou retro stylizací tak, že i když je vám prezentována látka, která je čistě jen kombinací všemožných motivů, nepůsobí jako klišé nebo nedejbože nudně. Lví podíl na skvělé atmosféře má také o něco výraznější soundtrack z pera Thomase Newmana. Nebýt tak trochu přemrštěné závěrečné honičky, bylo by to ještě o něco lepší. Ta sice působí jako originální pojetí zaběhlého stereotypního konceptu převzatého grotesky, avšak její zpracování bylo místy hodně nevyrovnané.



Pokud Vám tedy nevadí nechat svoji mysli na necelé dvě hodinky trochu popustit fantazii, Správci osudu jsou jasná volba. Už delší dobu tu totiž nebyl chytrý thriller s prvky sci-fi, který by si nehrál na nic a servíroval poctivou porci napětí a zábavy. Navíc se špetkou romantiky, zaobalené do líbivé retrostylizace.

David Norris nahlédl za oponu a rozhodl se udělat něco s tím co za ní viděl. Správci osudu patří k těm lepším snímkům inspirovaným dílem velkého Phillipa K. Dicka. Sympatická a fungující hlavní dvojice bojuje o svůj osud v stylisticky propracované zábavné formě doplněné o líbivý hudební podkres. Nechybí ani oblíbené pošťuchování náboženské tématiky.

 Hodnocení
75%



Koktejl :
30 % Sci-fi
30 % Poctivý thriller
20 % Atmosféra
20 % Naivita a romantika

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?