Přeskočit na hlavní obsah

Thor | Thor [80%]





http://www.csfd.cz/film/234300-thor/



V kinech ČR od:28.04.2011 Bontonfilm
V kinech SR od:28.04.2011 Tatrafilm
Na DVD od:21.09.2011 MagicBox
Na Blu-ray od:21.09.2011 MagicBox




  • USA 

    Thor

  • SK název 

    Thor

Akční / Dobrodružný / Drama / Fantasy
USA, 2011, 114 min

Režie:

 Kenneth Branagh

Hudba:

 Patrick Doyle

Komiksy letos v kinech coby zástupci žánru nemají konkurenci. Dlouhodobá módní vlna adaptací větších či menších superhrdinů začíná eskalovat, což pociťují hlavně diváci v kinech. Studio Marvel má v plánu na příští rok týmovku Avengers, kde chce zužitkovat komerční potenciál jejich hvězdy v jedné ultimátní komiksové řežbě. K tomu aby se ale diváci do kina nahnali v houfech jim však zbývá představit poslední dva členy. A tak zatímco Kapitán Amerika brázdí vcelku úspěšně kina, dříve tento rok se do kin dostal severský bůh Thor. Pokud jste jej v kinech zmeškali, v září přichází na BluRay a DVD. Otázka zní, stojí to za to?




Thor, syn vládce říše Asgard Odina, je poněkud vznětlivý mladý muž. V den jeho korunovace jako nástupce na trůnu však do království proniknou nepozorovaně nepřátelské jednotky, které chtějí zcizit vzácný artefakt,  a on se rozhodne, za zády svého otce, jim návštěvu oplatit. Díky jeho činům ale vystaví v nebezpečí své přátele i celý Asgard, a tak jej jeho otec vykáže do vyhnanství, kde bude žít do doby, než bude hoden se navrátit. A zatímco se prvorozený Thor učí pokoře u nás na zemi, jeho bratr Loki postupně plní plán na ovládnutí trůnu. 



Nejdůležitější je ze začátku předznamenat, že na tvůrčí režisérské sesli u tohoto projektu usedl Kenneth Branagh. Tento režisér je totiž dvorní adaptátor díla slavného Williama Shakespeara pro filmová plátna. Tento u jiných režiséru v celku přehlédnutelný fakt však u tohoto filmu hraje celkem zásadní roli. Celý příběh je totiž přímo ideální na klasické drama z pera tohoto slavného autora. Svojí hlavní příběhovou stranou, tedy válka se sousedními královstvími, zrada syna, boj o přízeň otce a všudypřítomná tragédie, jakoby přímo vykrádala ze souhrnu jeho děl důležité motivy. Tedy v poněkud fantaskním a futuristickém hávu. 



Hlavní však je, že se Branagh rozhodl jít jinou cestou, než to zkoušejí podobné látky a celé to pojal spíše jako pohádkovou atmosférou laděné drama o nápravě marnotratného syna, odehrávající se na pozadí zrady a odloučení na cizí planetě. To vše ve vizuální stránce která svou nezvyklostí bere dech. Osobně jsem byl k Thorovi po trailerech poněkud skeptický, neboť to celé vypadalo tak nějak uměle a nepřístupně. Ve skutečnosti je však opak pravdou. V celkovém hledisku totiž Thor vypadá vskutku působivě a tak tento rušivý element přebírá možná až trochu nevýrazné pasáže ze Země, kde malá vesnička v Novém Mexiku v kontrastu s rozmáchlým sídlem na Asgardu působí divně. Jistě, je v tom jistá symbolika vyhnanství ale přeci jen.   




Musím ale uznat, že přes veškeré pochybnosti které tento projekt od začátku vzbuzoval, tak dopadl daleko lépe než třeba druhý Iron Man. Sice poněkud nevhodné přirovnání, zde ale přesně sedí. Thor totiž od začátku do konce jede na plno, ví kam směřuje a ani na moment nevybočuje ze zaběhnuté linie. Nesnaží se zalíbit za každou cenu a takříkajíc si jede pořád to svoje. Herci i přes neokoukanost (Hemsworth se sice mihl v posledním Star Treku nicméně žádná hvězda to není), nebo možná právě díky ní sedí do rolí perfektně a jejich motivační vývoj je pro dívka uvěřitelný. Tom Hiddleston navíc dává příslib, že jeho hlavní záporná role v zmíněných Avengers bude nadmíru zajímavá. K tomu navíc připočtěte vcelku atmosferický soundtrack Patricka Doyla.   




A tak se z Thora, jednoho ze zatím nejtěžších komiksových hrdinů převedených na plátno, staví do pozice černého koně. V kontrastu s podobně laděným snímkem Green Lantern který se po komerčním propadu v zahraničí dostal tenhle měsíc i k nám totiž působí příjemně originálně. Kenneth Branagh tak i přes počáteční skepsi stvořil jednu z nejlepších komiksovek posledních let. Dokázal, že citovat Shakespeara jde stylově a s chutí, i když se jedná o látku, kde byste dílo klasika hledali jen čirou náhodou.

Thor, mladý nevycválaný chlapec je poslán na zemi, aby zde pobral rozum a naučil se pokoře. V jeho domovině zatím jeho bratr plní za jeho zády plán na ovládnutí království a odstranění z cesty své největší konkurence, svého bratra. Shakespearový režisér Kenneth Branagh ukazuje, že když se ke komiksové látce přistoupí s originálním přístupem, jde to. Jeden z těch méně obvyklých komiksů tak může na plátně působit příjemně, zábavně a s působivou vizuální stránkou. Hrdinové nemusí být známí, stačí je postavit do sféry vlivu charismatického Anthonyho Hopkinse a jejich nevybouřenost bude hrát do karet. Zkrátka a jednoduše, Thor je jedním z nejlépe adaptovaných komiksů poslední doby, který se nebojí citovat dílo literárního klasika a v kontrastu s tím nabízet působivou akci. Atmosféra lepší jak v mnohých sci-fi blockbusterech doplněná o chytlavý hudební podkres   je již v ceně.  



Hodnocení
80%





Koktejl :
30 % Základy severské mytologie
20 % William Shakespeare jak vyšitý
40 % Reálie působivější jak ve fantasy
10 % Komiks

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?