Přeskočit na hlavní obsah

Muži v naději [65%]


http://www.csfd.cz/film/276933-muzi-v-nadeji/


  • SK název 

    Muži v nádeji

Komedie
Česko, 2011, 115 min

Režie:

 Jiří Vejdělek


Moje osobní averze vůči českým komediím poslední doby je celkem známá. Dávám ji i celkem najevo. Ono berte taky vážně něco, co se neustále opakuje, používá stále stejné archetypy a dějové zvraty. Když už se pak někdo pokusí ze zaběhlé "komedie pro lidi" vybočit, většinou to pak dopadá třeba jako Ulovit miliardáře. Před rokem však prorazil Jiří Vejdělek se svojí komedií Ženy v pokušení. Osobně jsem její údajné kvality na vlastní kůži nezakusil, ovšem v kinech nyní běží jeho další počin, tentokráte zaměřený na mužskou populaci pod názvem Muži v naději. Je tedy o co stát nebo je to jen další česká komedie podle kopíráku?



Ondřej je domestikovaný muž, který udělá své ženě co jí na očích vidí. Ta už je ovšem neustálým stereotypem unavená a toho si všímá její otec, taxikář Rudolf. Se svým zetěm se tak podělí o jeho tajemství úspěšného a dlouholetého manželství plného spokojenosti a rodinné pohody. Tím tajemstvím je nevěra. Ondřej o ničem takovém nechce ani slyšet, jen do momentu, než potká krásnou Šarlotu, která v něm vzbuzuje pocity, o kterých už ani nevěděl, že je má. To celé se navíc podepíše i na jeho manželství které tímto chytá druhý dech. Že by jeho stárnoucí tchán měl přecijen pravdu?



V dnešní době natočit snesitelnou komedii v českých podmínkách je úkol hodný génia. Všemožné vykrádání, opakování dějových linek či naprosté opisování od postav funguje v každé druhé produkci. Ovšem i z tohohle se dá vybruslit s grácií a přitom notně pobavit diváka. Jak tedy použít něco, co už tu bylo a přitom nepůsobit debilně? Jiří Vejdělek na to, zdá se přišel bez cizí pomoci. Stačí se zaměřit na neustále aktuální téma, jakým je třeba nevěra, ale netlačit tak na pilu, jako to dělá konkurence. On totiž uvolněnější humor na téma lidem vlastní funguje více než spolehlivě.



Muži v naději se nesnaží být něčím převratně novým nebo nečekaným, sází hlavně na jednoduchou zápletku (která by mohla vyplnit epizodní roli) rozvitou do osobitého, příjemně odvyprávěného příběhu o nevěře, následcích a životních rozhodnutích. Překvapivě tak v celkem obyčejném balení, které sází na osvědčené motivy a řemeslně standartně zvládnutou formu, funguje daleko více jak uměle vyznívající snímky podobného kalibru. Navíc se nebojí drasticky měnit atmosféru děje.



Divák tak dostává sice až možná velkou sázku na jistotu, která se ovšem nebojí kopírovat zahraniční žánrové motivy a přitom recyklovat osvědčený žánr české komedie posledních let. Upřímné, se slušným nábojem a přitom vlastně oddychové a nenucené. Muži v naději jsou jednou z nejpovedenějších komedií, která u nás vznikla za poslední léta. Možná je to naleštěným obalem, možná je to nenuceným obsahem který v mnoha případech vyvolá upřímný úsměv na rtech nejednoho diváka. Každopádně je to zábavné.

Jiří Vejdělek vypráví o tom, jak je vlastně společensky opovrhovaná nevěra vlastně dobrá pro životaschopné a prosperující manželství. A diváci by měli poslouchat, neboť se obdobnému tématu jako konkurence rozhodl zabývat opravdu stylově. Ne, že by to bylo kdoví jak závratné dílo, ovšem ve světle podobně ražených filmů posledních let Muži v naději působí nenuceně, příjemně a nadmíru zábavně. Slušné herecké obsazení si své role očividně užívá a diváci spolu s nimi. 

Hodnocení
65%






Koktejl :
50 % Nevěra
25 % Nenucený humor fungující téměř na všechny
25 % Sázka na jistotu

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous