Přeskočit na hlavní obsah

Šéfové na zabití | Horrible bosses [70%]



V kinech ČR od:04.08.2011 
V kinech SR od:28.07.2011


  • USA 

    Horrible Bosses

  • SK název 

    Šéfovia na zabitie

Komedie
USA, 2011, 98 min

Režie:

 Seth Gordon


Rkové komedie v poslední době letí a zkušenost s blbým šéfem má většina z nás. Tak proč se nepokusit na kombinaci obojího postavit letní komedii. Když navíc přidáte do obsazení jednu hvězdu vedle druhé, nemůže to dopadnout špatně. Nebo ne? Režisér Seth Gordon stojící za těžce průměrným celovečerákem Čtvery vánoce, se rozhodl dokázat, že takovouhle kombinaci prostě nemůže skazit.  


Nick, Dale a Kurt mají ze života peklo. Z velké části za to mohou jejích šéfové. Jeden je sebestředný manipulační psychopat, druhý je drogově závislý, nevychovaný a rozhazovačný magor, a šéfka toho třetího je střelená nymfomanka. Všichni tři zaměstnanci se rozhodnou domluvit na odstranění svých šéfů. Všechno však nevychází přesně podle plánu a zaplacený nájemný vrah není tak úplně tím, za koho se vydává.


Předně, jsem rád, že tyhle hrubé komedie letí. Zvláště pak u takovýchto témat. Pařba ve Vegas ukázala, že to jde i udělat stylově a tak se začínají objevovat snímky, které se alespoň částečně snaží inspirovat na úspěchu. Šéfové na zabití by se dali také považovat za člena této skupiny, i když u nich je to oproti například snímku Ženy sobě celkem vítaná inspirace. Hlavně ale nabízí naprosto skvělou trojici ďábelských šéfů, kterým byste vážně nechtěli dělat podřízeného.  Tedy možná nymfomanka Jennifer Aniston by nebyla tak zlá...


Hlavně jde ale o to, že Šéfové nezačínají právě díky těmto třem nemesis hlavních hrdinů nudit. Kdykoliv totiž dojde hlavním hrdinům dech, nastoupí moment kterému vládne buď přesvědčivý Kevin Spacey nebo obtloustlý Colin Farrell s prořídlými vlasy, který jen dokazuje, proč je mnohými považován za jednoho z nejflexibilnějších herců v Hollywoodu.  A ještě tu je taky ta Jennifer Aniston. Celkově tak ani vlastně nevadí, že se jede podle zavedeného postupu. Jednotlivé scény to plně vynahrazují.


Šéfové jsou tak plnohodnotnou komedií, která se hlavně snaží bavit, spíše než si hrát na něco víc. Jistě jsou zde momenty, kdy začíná hlavní trojice hrdinů už lehce diváka iritovat, ale nezachází to do extrému, takže se to dá snést. Překvapivě tak po slušných ukázkách přichází nadprůměrná komedie, která baví a nepotřebuje k tomu humor přesahující dobrý vkus.


Nick, Dale a Kurt mají problém se svými šéfy. Rozhodnou se tak pro poměrně radikální řešení, odklidí je z cesty. Problém je, že nejsou vrahové a do zabíjení se jim také moc nechce. Šéfové na zabití jsou překvapivě hodně příjemnou a zábavnou komedií, která sice silně využívá zavedené žánrové postupy a dějový vývoj, nicméně během toho nestíhá nudit a hlavně díky skvěle zahraným postavám šéfů ani nudit nemůže. Na poli komedií s omezenou přístupností se jedná rozhodně o jednu z nejlepších za tenhle rok. Škoda jen nudných a místy až značně iritujících hlavních hrdinů 

Hodnocení
70%


Koktejl :
50 % Parádní obsazení šéfů
20 % Ne-až-tak parádní obsazení hlavních rolí
20 % Humor
10 % Vražda

Komentáře

  1. Promiňte, Lukáši, ale nemám nic než výhrad k tomuto příspěvku. Stylisticky převážně, bych zauvažoval, jak se vymanit z Vámi "osobitě" pojatého populismu, který, ne že by někdy byl, není "šmrncovní". Jako středoškolský pedagog, př. gymnázium - ve druhém ročníku, (ze čtyř, popř.) bych žáku nedal za oním způsobem zpracovanou slohovku jedna ani dva (trojku plus vysvětlení).
    Film jsem neviděl, jenže není k tomuto zapotřebí. Co věta to "plk" - o čem píšete - o filmu, o sobě? Mě to například vůbec neuráží, dokud to nečtu, co v lidovkách, toto bych nechtěl vidět ani v blesku. Slovník - chtělo by to více rozvahy a postup Nehodit článek rovnou na web, nechat si odstup - případně - druhý pokus o totéž bývá ucelenější, řekl(i) bych(om) (=není to mé moudro). Obsah - nadneseně: dadaismus už tady byl, ale viz Slovník...
    Díky za podněty, Lukáši, hodně štěstí! Přijměte toto ad libitum
    D. Sevecka (uměnoveda)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za názor. Každopádně neprezentuji to jako slohovku. Spíše je tohle soubor mnou napsaných názorů velmi proměnlivých kvalit, které zde prezentuji k aktuálním snímkům. Nedělám to formou odborné práce, či se nesnažím přiblížit k nějakému jinému formálnímu vyjádření. Čistě můj názor, tedy proto je tu ta náchylnost k odklonění od objektivnosti k silné subjektivnosti.
    Každopádně pokusím se v budoucnu alespoň o trochu zvednout úroveň.

    OdpovědětVymazat
  3. Já bych se měl občas krotit, vždyť vést takovouto stránku a bavit se i pomahát tímto způsobem je v dnešní době nadprůměrně fajn. Chtěl jsem svou (celkem ostrou) kritikou rozhodně jen podpořit - vždyť mě to tolik zaujalo, že jsem to nemohl nechat být...
    Teatrálně bych nejradši řekl: "Dámy a pánové, toto (odpověď autora na kritický komentář) je dospělá a zralá reakce na můj názor (- s odstupem, názor docela zbrklý a tím pádem s pochybným poselstvím).
    Budu se sám učit takovýmto (Lukášovým) férovým, zralým postojům.
    Tak jen přeji, ať jsou pro hodně kamarádů a čtenářů, kteří sem zavítávají, Tvé texty, názory, resumé zábavou a přínosem!
    DS

    OdpovědětVymazat
  4. Já naopak děkuji za objektivní kritiku. Nemám s ní problém a je pro mě zdrojem motivace do budoucna. Je mi jasné, že nikdy nebudu formulovat své názory jako nějaká extra třída české kritiky, ovšem snažím se, aby mé názory byly po někoho možností, jak dát šanci byť i třeba snímkům, které by je jinak nezaujaly.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous