Přeskočit na hlavní obsah

Alois Nebel [70%]


http://www.csfd.cz/film/242734-alois-nebel/


V kinech ČR od:29.09.2011 



Animovaný / Drama
Česko / Německo, 2011, 87 min

Režie:

 Tomáš Luňák

Hudba:

 Petr Kružík


Českých celovečerních animáků pro dospělejší publikum vznikne za rok asi přesně tolik, jako je prstů na jedné, slušně zmrzačené ruce. Těch co je tvořeno rotoskopicky, tedy překreslování jednotlivých filmových okének hraných sekvencí je pak ještě méně. Ono v celosvětovém měřítku podobnou technikou v posledních letech byly široké veřejnosti prezentovány vlastně jen dva, Sním či bdím a nedávná adaptace díla z pera Philipa K. Dicka Temný obraz. Právě u těchto snímků se rozhodli autoři Aloise Nebela inspirovat, když se rozhodli převést svojí komiksovou trilogii na stříbrná plátna. Je filmový debut Tomáš Luňáka jen sebestřednou obrazovou orgií, nebo se u nás zrodilo něco skutečně originálního?

Podzim roku 1989, Československé pohraničí. Alois Nebel je výpravčím ve stanici Bílý potok v Jeseníkách.  Jeho klidný samotářský život naruší zdánlivě obyčejný hon na němého utečence z Polska. Ten totiž rozhýbe koloběh událostí, které nejen ovlivní Aloisův život, ale také lidí v jeho okolí. Jak se totiž brzy ukáže, některé rány ještě nezahojil čas a nadcházející revoluce nahrává oportunistům. Osudy Němého a Aloise se mají protnout. Své do toho však bude mít co říci také Aloisův kolega ze stanice Wachek, který za pomoci svého otce a kontaktů v bezpečnosti začíná pomalu plnit svůj plán.



Ono se o příběhu Aloise Nebela nedá příliš moc co rozepisovat. Vše se totiž odehrává jako směsice několika příběhů, které se neustále prolínají mezi sebou. Problém však nastává už v momentě, kdy se někdy postavy chovají naprosto nelogicky a bez náznaku sebemenší motivace provádějí neodůvodněné akce. Možná to jen byl můj dojem, ovšem ve spletitosti příběhů, které jsou vlastně celkem o ničem se dá až překvapivě lehce ztratit. Bohužel obsahová stránka tohoto vizuálního skvostu je paradoxně tou jeho největší devízou.



Nejde o to, že by snímek nedokázal zaujmout. To právě naopak. Příběh odkazující na jednu z temnějších etap československé historie těží ze silné atmosféry kterou látka už sama o sobě vyvolává. Navíc k tomu má doprovod opravdu charakteristických herců, kteří drží, byť ve svých animovaných podobách, chatrnou výstavbu příběhu v únosných hranicích tak, že se divák nezačne příliš nudit. Naštěstí však, jim k tomu dopomáhá i naprosto fenomenální soundtrack. Bez problému bych se ho nebál označit za český soundtrack roku, neboť jak jeho instrumentální hudební podkres, tak zpívaná část zaslouží pochvalu. Dlouho tu nebyl tak poutavý soundtrack, který by přesáhl rámec filmu.



Chtělo by se říci, že to co film postrádá do vyprávění to nahrazuje famózní vizuální stránkou. Není to tak úplně pravda. Ano, je pravda, že Alois Nebel je vizuálně nejpůsobivější snímek posledních let v českých podmínkách.  Není to jen stylem animace, je to hlavně celkovým dojmem který zanechávají skvělé efekty. Tvůrci totiž rozpočet 80 milionů proměnili na opravdu silně autorskou záležitost, místy až poetickou. Jen tu pořád vyvstává to výrazné ale, v podobě skutečnosti, že se snímek snaží tak moc být zvláštním osobitým příběhem, až z něj zůstává podivné něco, co paradoxně v určitých místech hodně škodí dojmům z české filmové události roku.



Tak jako tak, Alois Nebel je rozhodně snímkem, který se oplatí za to vidět. Je totiž jasným důkazem toho, že i u nás může vzniknout snímek světových parametrů. Naprosto parádní obrazovou formu doplňuje skvělá hudební složka, silná mrazivá atmosféra a důstojné herecké obsazení. Jen škoda, že se příběh při vší té snaze o ultimátum, lehce rozpadl mezi prsty. Rozhodně však na české poměry je to silný nadprůměr, který má v aktuální domácí tvorbě jen minimální konkurenci .

Jak se Češi snaží být světoví a celkem jim to jde. Alois Nebel je jasnou ukázkou, že když se sejdou schopní lidé, jde i v domácích podmínkách natočit obrazově odzbrojující, hudebně podmanivý, silně atmosferický snímek, který obstojí i v mezinárodní konkurenci. Škoda jen, že ta příběhová stránka lehce narušuje tu sympatickou poetiku, se kterou Alois prožívá svůj černobílý život.  

Hodnocení
70% 




Koktejl :
20 % Rotoskopie
20 % Československo trochu jinak
30 % Podmanivá hudba
10 % Slušní herci
10 % Slabší příběh
10 % Naděje pro českou kinematografii

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous