Přeskočit na hlavní obsah

Henry's Crime [25%]


http://www.csfd.cz/film/265256-henrys-crime/


Komedie
USA, 2010, 108 min

Režie:

 Malcolm Venville


Keanu Reeves se většině diváků do hlavy zapsal jako Neo ze série Matrix. Čas od času se ale objeví v nějakém tom zajímavém snímku, jakým je například výborná komiksová podívaná Constantine. Když už to s kvalitami snímku na štíru, alespoň něco na jeho projektech je zajímavé a donutí vás to uvažovat o shlédnutí. Tohle ale není případ snímku Henry's Crime, neboť mě nenapadá jiný důvod ke shlédnutí snímku, než je jeho obsazení. Často se ale stane, že z nezajímavých snímků se nakonec vyklube vcelku slušná záležitost. To ovšem není tento případ.  


Henry žije spokojený život v šedi stereotypu. Jako zaměstnanec mýtné brány si moc vzrušení v životě neužije. Jeho přítelkyně je už stylem života který s Henrym vedou mírně otrávená a touží po změně. Tu ji paradoxně poskytne Henryho náhodná účast na vyloupení banky, za kterou jako jediný odchází na tři roky do vězení. Nedobrovolná účast na loupeži změní jeho život více než si myslel, neboť ve vězení potkává bývalého podvodníka Maxe. Ten mu vnukne inspiraci, která vyústí v šílený plán. Henry se s pomocí Maxe po návratu na svobodu pokusí o bankovní loupež, za kterou si odseděl trest.


Bohužel, v případě Henry's Crime je veškerá potencionální zajímavost rozdupána naprosto toporným vyprávěním. To je ovšem ten nejmenší problém. Člověk by čekal, že v případě obdobně "inovativního" příběhu, se tvůrce bude snažit přijít alespoň s originálními elementy, čím by jinak nezajímavou variaci na stokrát viděné oživil. Nic takového. Co se však tvůrcům snímku daří oživit je postupné budování nenávisti vůči snímku, minimálně v první půli. Ona totiž absence jakéhokoliv rozvoje charakteru hrdinů či motivací je poměrně zásadním nedostatkem. Neustále předkládané "něco je tak, protože to tak prostě je" je po několika minutách otravné až hanba.


Samozřejmě dalším ještě mnohem horším problém snímku jsou naprosto trestuhodně hloupé dialogy, které často doplňují vztahy hlavních postav bez jakékoliv chemie. Na obranu filmu musím přiznat, že se v přechodu do druhé půle úroveň o několik úrovní zvedne, avšak trpká pachuť zůstává. I přes délku jen hodinu a půl snímek hned v několika místech ztrácí dech a začíná nudit. Bohužel se za celou dobu nepodařilo přijít s něčím, co by tuto devízu alespoň trochu kompenzovalo. Snad jen pomyslným malým diamantem v popelu, kterým je postava režiséra, kterou si střihl Peter Stormare.


Henry's Crime je tak přesně tak nezáživný jak se může zdát. Nudné charaktery se potácejí hodinu a půl dlouhou nudou, aby v závěru skončily v těžce předvídatelném a lehce hloupě uzavřeném konci. Ba i zpracování, které se naprosto spoléhá na běžné postupy, celkem často snímku podráží nohy. Henry's Crime je prostě a jednoduše špatný film, který se ani trochu nepovedl. Víc nemá smysl dodávat.

Mirek Dušín jde loupit. Keanu Reeves v hlavní roli šíleně nudného a těžce nepovedeného kriminálního filmu, který víc než cokoliv jiného, evokuje tak maximálně divákovu touhu opustit projekci. Kombinace stokrát viděného v debilně napsaném příběhu, doplněná o nepoutavé herecké výkony bez jakéhokoliv efektu. Už dlouho jsem neviděl snímek, který by mě více nudil. Jediným pozitivem tak buď postava divadelního režiséra Petera Stormarea a fakt, že s vývojem děje se ubohost látky alespoň trochu vytratí. 


Hodnocení
25%






Koktejl :
40 % Neumětelství
20 % Mrhání slušnými herci
40 % Nuda



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous