Přeskočit na hlavní obsah

Bunraku | Bunraku [70%]



http://www.csfd.cz/film/238347-bunraku/


Akční / Fantasy / Drama
USA, 2010, 118 min

Režie:

 Guy Moshe


Nestává se úplně často, že bych dával šanci přestylizovaným akčním vypalovačkám, které smrdí poctivou béčkařinou na sto honů. Ještě méně často se pak stává, že bych snímek, který hanobí drtivá většina kritické obce, hodnotil pozitivně. Přeci jen, nejsem kritik ale jen zapálený filmožrout, který ač je trochu náročnější, stále je to jen obyčejný divák. Dnešní článek o snímku Bunraku je ale právě takovou vyjímkou, která potvrzuje pravidlo. Tohle totiž jednoduše není snímek pro každého.  


Svět po kolapsu zažitého společenského systému. Nadvládu nad společností po vzoru primárních instinktů převzal ten nejsilnější. Kriminální organizace ovládají veškeré dění ve městě, které se brzy stane dějištěm realizace pomsty dvou cizinců, na cestě za spravedlností. Ve světě, kde policie je pouhým služebníkem místního bosse známého pod jménem Nico Dřevorubec, to však nebudou mít jednoduché. Pokud chtějí tajemný tulák i japonský válečník Yoshi dosáhnout svého cíle, budou muset spojit své síly. Cesta k cíli však vede přes skupinu Dřevorubcových elitních zabijáků, kteří nemají pro jejich plány pochopení.


 Příběh sice nezní kdovíjak originálně, to ovšem je záměrně. Ta originalita tu totiž je zastoupena ve všem ostatním. Od začátku totiž snímek poctivě navnadí diváka na to, v jakém stylu bude prožívat příští dvě hodiny. Nikdo pak nemůže říci, že ho ten snímek zklamal. Předvádí totiž přesně to co slibuje už z upoutávek. Pokud se tak naladíte na silně přestylizovanou podívanou, v netradiční formě vyprávění, dávající vzdáleně vzpomenout například na Sin City či Kill Bill, budete si Bunraku užívat až do konce. Serioznost stranou, Bunraku totiž, ačkoliv to tak místy úplně nevypadá, vážnost věší na hřebík a porcuje nudnost stereotypního zpracování podobných snímků posledních let.



O co tu jde především je styl a akce. A pak ještě jednou styl. Rozdíl tu ovšem je ten, že ačkoliv je Bunraku podobně jako posledně recenzovaný Green Lantern zaměřen hlavně na stylovou obrazovou stránku, nabízí kromě toho i animované sekvence a velké množství slušně nasnímané akce. Díky tomu tak jste ochotni přehlédnout menší neduhy ve scénáři či pár nudnějších pasáží. Dokonce ještě nedávno ve většině rolí vcelku iritující Josh Hartnett,  působí v hlavní roli tajemného tuláka celkem uvěřitelně a za podpory dalších slavných jmen ve vedlejších rolích jen dokazuje, že herecká stránka v této vypalovačce mozku není problémem.


V konečném důsledku tak je to jen a pouze o tom, jestli jste schopni se naladit na stejnou vlnu na jaké jede snímek. Pro mnoho lidí právě toto nejspíše bude ten zásadní problém, ale ty, které svět Bunraku pohltí, čeká sice hodně nadnesená a dost absurdní jízda, ale zato v pekelně originálním pojetí, s dostatečným množstvím akce a minimálním množstvím nudy. Jen nad tím nesmíte moc přemýšlet a pominout těžkou sebestřednost a pomyslnou vážnost.

I'm the product of a fucked up generation. Guy Moshe se rozhodl ukázat stereotypu prostředníček. V obdobě postapokalyptické budoucnosti přináší příběh pomsty, o který tu vlastně ani tak nejde. Hlavní je to, že Bunraku je setsakramentsky stylová podívaná, nadupaná akcí a originalitou, která se dnes zase tolik nevidí. Drtivé většině určitě nepřijde k chuti, avšak pro ty, které snímek pohltí, tu čeká nesmírně zábavná jízda. Dvě hodiny utečou jako voda i přesto, že je to poněkud absurdní a přihlouplé. S čistým svědomím se přikláním k vyššímu hodnocení, protože už jen ta odvaha jít do podobného materiálu se ctí, je více než sympatická.   
Hodnocení
70% 





Koktejl :
20 % Sin City trochu jinak
10 % Pomsta
50 % Originalita
20 % Akce

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous