Přeskočit na hlavní obsah

Černá hodina | The Darkest Hour [35%]



http://www.csfd.cz/film/276598-cerna-hodina/



V kinech ČR od:29.12.2011 Bontonfilm
V kinech SR od:29.12.2011 Tatrafilm




  • USA 

    Darkest Hour, The

  • SK název 

    Čierna hodina

Sci-Fi / Akční / Thriller / Horor
USA, 2011, 89 min

Režie:

 Chris Gorak

Hudba:

 Tyler Bates


In Soviet Russia energy use you. V poslední době jsou katastrofické film zase v módě. Co se týče kvalit to už taková sláva není. Lidé však na téma destrukce, pokud možno co největšího rozsahu a případně nějaké ty emzáky ve výtahu jednoduše slyší. Není tak divu, že když si vrchní hollywoodský destruktér Roland Emmerich odskočil k Shakespearovi, někdo jiný se pokusí vyplnit onu mezeru. Jedním z filmů, které se pokoušejí svézt na vlně která nedávno přinesla slušné peníze snímku Světová invaze, je další americký export, tentokrát okořeněný příchutí srpu a kladiva. V produkci Timura Bekmambetova přichází do český kin mezi svátky snímek Černá hodina. Stojí za to, odložit na chvíli cukroví a vyrazit do kina nebo název snímku skrývá varování pro potencionální návštěvníky kina? 

Sean a Ben přijíždějí do Moskvy prezentovat svůj koncept sociální sítě nové generace. Po příjezdu do ruské metropole ale zjišťují, že jejich nápad využil jejich švédský společník Skyler ve svůj vlastní prospěch a oba dva z projektu odstřihl. Zklamaní se tak vydávají do víru velkoměsta a přitom se snaží vymyslet způsob, jak to Skylerovi vrátit. Díky náhodě jej potkávají v jednom nočním klubu. Zároveň ale zjišťují, že podrazácký patolízal bude nejspíše jejich nejmenší problém. Během výpadku elektřiny se totiž po celé Moskvě začínají objevovat podivné záblesky, které po kontaktu vypaří člověka v několika setinách sekundy. Vzhledem k tomu, že takto postižená je celá metropole, musejí bojovat o přežití. Jak chcete ale bojovat s něčím, co pořádně ani nevidíte?



Černá hodina bohužel trpí jedním až přehnaně častým defektem, který se objevuje v poslední době. Tedy, snímek si vystřílí veškeré slušné efekty a scény pro jeden dva trailery a zbytek snímku, který zůstane utajen obsahuje úplně něco kvalitativně někde jinde. Černá hodina v trailerové kampani sází tak hlavně na materiál úvodní patnáctiminutovky v kombinaci s několika záběry které mají poukázat, že tu bude i něco více. Chyba lávky. Stejně jako třeba Skyline, se vás poměrně zvládnutými trailery zkouší přesvědčit o tom, že film bude našlápnuté sci-fi s existencioníálním rozsahem a v závěru jediné co u vás vyvolá, je hluboké přemítání nad tím, proč jste proboha utratili za tuhle srandu peníze.


Vykrádá se tu všechno, všichni a všemožnými způsoby. To by ovšem nebylo na škodu, kdyby Černá hodina nebyla jen souborem několika pšouků do prostoru, které se rozplynou i na ploše slabé hodiny a půl do ztracena. To co dostanete, je totiž pouhá nesourodá kaše, která vás může oslovit maximálně v případě, že jste neviděli žádný snímek z žánru posledních dvacet let. Otázkou samo o sobě je pak vizuální zpracování a efekty, které vypadají průměrně již z trailerů. Ve třetím rozměru tak dostane slovo průměrnost ještě o rozměr navíc. Bohužel ani jeden ze zatím zmíněných problémů není ten hlavní. Tím je totiž naprosto tupý vývoj děje, nezajímavé postavy a šílená gradace snímku následující model po hlavě do prdele. Omluvte moji francouzštinu.


Hodina vás totiž v tomhle ohledu nenechá chladnými. Úvodní polovina je sice průměrná a nepříliš zajímavá, avšak oproti zbytku filmu nabízí ještě fungující dialogy a v celku logický vývoj. Nebo spíše logiku. Nebudu tu rozebírat logiku samotných nepřátel a jejich omezení které poskytují výhody lidskému osazenstvu. Nemá cenu tu ani rozebírat jednání lidí v krizových situacích, fyzikální zákony nebo dokonce zákon zdravé logiky. Člověk tak i pokud chce filmu z nějakého důvodu fandit, což byl i můj případ, skončí v závěru buď s dušenou mrkví místo mozku nebo si jednoduše posteskne kam to celé vedlo. Ale to tvůrcům očividně ani trochu nevadí. Oni totiž znají týpky, kteří dokáží během několika minut vytvořit v přítmí ruské nukleární ponorky mikrovlnou zbraň která odvrátí globální invazi.


Černá hodina je film, který by měl obsahovat varování ministerstva zdravotnictví. Z nadějného základu se film dostane postupně do formy vykrádačské obludnosti, která logiku neviděla ani napsanou na papíře. Rozhodně se nenechte zlákat trailery. Maximálně v případě masochismu. A i v tom případě jsou vhodnější chvíle jak strávit čas, třeba si dat černou hodinku na hodinu a půl v místnosti bez světel. V tom případě by mi možná těch peněz za vstupenku nebylo líto. Ani pro mě jako fanouška post-apo a sci-fi není pro tvůrce omluvy. Jediné plus mají za atmosféru vylidněné Moskvy. Ovšem stačí si vzpomenout na bakelitové komando rudé armády a je vymalováno.

Černá hodina. Bohužel v jiném smyslu než tvůrci zamýšleli. Post-apo sci-fi, které vykrádá kde může a snaží se přitom tvářit cool. Problém není jen v laciném vizuálu, nezajímavých hrdinech a celkově tak nějak prázdnou hodinou a půl. Přidejte scénář s takovým množstvím logických nesrovnalostí, hloupostí a děr, že by se za ně nemusel stydět ani ementál a máte jedno z největších zklamání roku. Bohužel tohle se šíleně nepovedlo a nezachrání to ani relativně krátká stopáž.  

Hodnocení
35%





Koktejl
 :
40 % Logický vývoj děje, jak z pera osazenstva mateřské školky
20 % Emzáci
30 % Hnusné efekty
10 % Moskva

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous