Přeskočit na hlavní obsah

Warrior [85%]



http://www.csfd.cz/film/234462-warrior/



Akční / Drama / Sportovní
USA, 2011, 140 min

Režie:

 Gavin O'Connor

Hudba:

 Mark Isham

Když počátkem letošního roku začaly kolovat informace o projektu Toma Hardyho jménem Warrior, nikdo tomu nepřikládal moc velkou váhu. Přecejen v té době v kinech i na festivalech sbíral ocenění snímek Fighter, za kterého si Christian Bale odnesl i cenu akademie. Pak se ale odstartovala trailerová kampaň a snímek nabral na váze. Místo retra je tu současnost a místo boxu zápasy MMA.  Má tedy obdobná látka možnost zabodovat podruhé v tak krátkém úseku? Nebo je Warrior jen identicky laděným snímkem, který vsází na oblíbenost sportu a nakonec dopadne jen jako další film, který jedni budou adorovat jiní pošlou knokautem do průměru?

Tommy a Brendan jsou bratři, dlouhá léta se ale neviděli ani spolu neudržovali kontakt. Z velké části díky problémům s alkoholem jeho otce, které vyústily v útěk mladšího Tommyho spolu s matkou co nejdál, zatímco Brendan zůstal v blízkosti otce, hlavně díky své přítelkyni. Dnes, o mnoho let později, každý z nich vede jiný život. Brendan se nyní živí jako učitel fyziky na střední škole, žije se svojí manželkou s svými dcerami svojí špatnou finanční situaci se snaží řešit zápasením. To se však donese ke školní inspekci která jej na neurčito suspenduje. Tommy žil donedávna úplně jiný život jako mariňák ve válce v Iráku, odkud se před nedávnem vrátil. Oba se ale nenachází v ideální situaci a každý má svůj důvod proč se přihlásit do turnaje v MMA, který nabízí lukrativní odměnu, celý 5 milionů dolarů pro vítěze.  


Zajímavé je to, že ačkoliv jsou si Fighter s Warriorem na první pohled hodně podobní, rozdílnější být nemohou. Tím hlavním elementem je zde bratrský rozkol. Když totiž pominete finální desetiminutovku, životní příběh obou bratrů dostává stejně prostoru a tak zatímco má divák možnost sledovat cílevědomost a jasný tah na branku jednoho, rozkrývá se mu postupně motivace a životní příběh druhého. Oba jejich příběhy pak spojuje strůjce celého rozkolu, alkoholický otec v podání Nicka Noltieho. Ona to celkově co se týče castingu byla sázka na černé koně. Zatímco Joel Edgerton v rámci podceňovaného učitele fyziky funguje trochu nahraně, Tom Hardy působí jako naprosté hovado, kterému věříte každou jeho ránu. Jednoduše si vymlátí respekt, který nalomí jen nutnost ve formě finále. To je bohužel asi jedna z mála negativnéch věcí na Warriorovi.


Zatímco tedy divák sleduje něco ve stylu Nikdy to nevzdávej pro dospělé, celý děj se bohužel řítí po vytyčených kolejí, které vedou do naprosto nepřekvapujícího konce. Bohužel předvídatelnosti nepomáhá ani  kontrastování sympatií publika v závěrečné půlhodince, které opravdu leze na nervy. Avšak ani tohle nemůže  film položit na lopatky. I když totiž z prvních několika minut víte naprosto přesně jak snímek dopadne, nenecháte si ujít ani minutu. Jednak je to tím, že surovější MMA v kontrastu se záplavou boxerských filmů jednoznačně ve filmové podobě vítězí.  Jednoduše je zábavnější sledovat dva jak si v kleci snaží vymlátit mozek z hlavy, než sledovat jak do sebe dva několik minut mlátí pěstmi. Možná je to jen osobními sympatiemi, možná je to jen tím, že po filmové stránce je to jednoduše efektivní.


Avšak asi ta největší přednost spočívá právě v té kombinaci osobní linky s tou čistě akční pro ukázku toho, že je to celé vlastně film o surovém sportu. Jednoduše řečeno, pokud vám Fighter přišel jako málo "šťavnatý" v obou těchto ohledech, ve Warriorovi toho dostanete nášup. Jednoduše osobní souboje vypadají tak, jako byste tam opravdu byli a přitom vůbec neodporují silnému osobnímu dramatu který se vyvíjí zároveň s nimi. Vizuální zpracování je parádní a hudba, ačkoliv místy působí podobně jako nutné žánrové kličky před koncem příběhu, funguje taktéž dobře.


Jednoduše řečeno, pokud alespoň jeden film s tématikou zápasů, pak rozhodně Warrior. Nebýt předvídatelného a v rámci filmu poněkud rušivého finále, k dokonalému zážitku by toho chybělo opravdu málo. Warrior se sice místy jednoduše snaží až příliš táhnout na bránu, ale tomu člověk odpustí v momentě, kdy zazní gong a zápasníci se vrhnou do ringu. Rozhodně se však jedná o kvalitní film, který rozhodně nezklame a i přes délku více jak dvě a čtvrt hodiny nestihne nudit.

Jak Tom Hardy srovnal všechny do latě a ještě přitom řešil osobní rozkol. Warrior je nadmíru povedeným dramatem, které nejen že nabízí výborně zpracované zápasy, dokáže nadchnout i silnou osobní stránkou. Se superlativy bych byl opatrnější, každopádně kromě několika zaškobrtnutí v závěru a předvídatelnosti hlavní dějové linky nelze filmu nic vytknout. Skvělé obsazení, hlavně Hardy, jen dokazuje, že se problémy nemusí řešit jen slovy. Někdy je totiž potřeba dát se do boje.

Hodnocení
85%

PS. : Jestli Hardy dostane ve třetím Batmanovi podobně dobře napsanou postavu Banea, s Batmanem se můžeme rozloučit.




Koktejl :
40 % MMA
40 % Osobní drama dvou bratrů
20 % Předvídatelnost

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?