Přeskočit na hlavní obsah

11-11-11 [35%]


http://www.csfd.cz/film/288679-11-11-11/



Horor / Thriller / Mysteriózní
USA, 2011, 93 min

Katastrofálních filmů a hororů, využívajících aktuální témata je každý rok hned několik. Těží z lidské podezřívavosti v magičnost určitých symbolů, dat, seskupení hlodavců na trávníku za domem. Většinou se jedná o rychlokvašky bez dlouhodobějšího charakteru. No a jelikož téma májského kalendáře už je trochu moc mainstream, je třeba hledat jinde. Co třeba oblíbenou hru s opakováním čísel. Tvůrce Saw a Repo:Genetická opera se vás bude snažit přesvědčit, že datum 11. listopadu 2011 bylo magické. Nebo je to vlastně úplně o něčem jiném a čísla jsou jen náhodná?


Joseph je úspěšný spisovatel a jeho knihy se prodávají po milionech. Problém ovšem je, že v jeho osobním životě to má k idylce daleko. Před nějakým časem totiž přišel při požáru o ženu a svého syna, což zapříčinilo ztrátu poslední špetky víry, která mu zbývala. Zatímco se snaží vypořádat se svým osudem, přichází mu zpráva. Jeho těžce nemocný otec je v posledním tažení a během několika dní zemře. Joseph se tedy rozhodne po několika letech odcestovat za rodinou do Barcelony, kde je jeho otec v domácí péči. Během té doby se začne více zajímat o tajuplná čísla 11:11, která se čím dál tím více objevují v jeho životě. Je to jen zvrácená náhoda nebo mají čísla hlubší význam?


Základní zápletku nemá myslím moc smysl co řešit. Stejně tu je jen pro nastínění cesty, kterou se bude ubírat klasické apokalypticko náboženské rozvíjení hlavního motivu. Na druhou stranu proč ne, pokud překousnete nadnesenost a místy až poměrně vtipnou překombinovanost, snímek si vybuduje ve své prostřední třetině celkem slušnou atmosféru. Tady se ovšem dostaví zásadní problém celého snímku. Závěrečná gradace a finále.


Nechápejte mě špatně, nelogické chování postav a podobné lahůdky jsem poměrně bezpečně přehlížel. Ovšem když se hlavní záporný element operující celý film z pozadí objeví v plné kráse, veškerá atmosféra je ta tam. Nemluvě o sumarizaci na závěr, která vám pro jistotu všechno, dialog po dialogu vysvětlí. Člověk si pak akorát řekne, jestli to bylo zapotřebí, neboť shlédnout těch pár minut, tak se nemusí vůbec dívat na film.  Alespoň by nemusel být tak nemile překvapen přestřeleným ambiciozním finále, jež se naprosto rozchází se zbytkem filmu.


11-11-11 je průměrná hororová béčková produkce, která se díky aktuální tématice snaží hrát si na něco víc než je. Bohužel se jí to vůbec nedaří. Na vině je mizerný scénář a většina herců, kterým roli jednoduše nevěříte. Snímek tak čeká zasloužený osud, stejně jako datum jež nese v názvu. Při zpětném pohledu to bude jen další z mnoha bezvýznamných údajů.

Májové, soudný den, apokalypsa. V poslední době je tématika devastace ve spojení s daty poměrně v kurzu. 11-11-11 je průměrný horor, který nabízí pár lekaček a před nástupem finální gradace poměrně ucházející atmosféru. Hloupý scénář a chabé herecké výkony většiny představitelů odsuzují tento snímek do záhuby. Ještě, že tak. Kromě zarytých fanoušků žánru nemá film potenciál oslovit nikoho dalšího. 


Hodnocení

35%


PS: Některým možná přijde tvář hlavního hrdiny povědomá. Herec Timothy Gibbs byl totiž předlohou pro vizuální podobu Maxe Paynea v druhém díle známé videoherní série. Hlas mu pak propůjčil, stejně jako v ostatních dílech herec James McCaffrey, u nás známý ze seriálů Zmije a Zachraň mě.




Koktejl :
30 % Atmosféra
30 % Náboženství
20 % Rutina
10 % Překombinovanost
10 % Průměr

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?