Přeskočit na hlavní obsah

Wrong [65%]

Wrong

http://www.csfd.cz/film/307513-wrong/
http://www.imdb.com/title/tt1901040/

Komedie / Drama
USA, 2012, 94 min

Režie: Quentin Dupieux
Scénář: Quentin Dupieux
Kamera: Quentin Dupieux
Hrají: William Fichtner, Jack Plotnick, Steve Little, Eric Judor, Alexis Dziena




Quentin Dupieux je poměrně hodně osobitým filmařem. Jeho poslední snímek Rubber se dokonce dostal i na některé tuzemské filmové festivaly pod názvem Guma. Snímek, kde hlavního zabijáka hraje pneumatika je záležitostí sama pro sebe. Loni přišel tento francouzský režisér s další záležitostí, pojmenovanou jednoduše Wrong. Je to podobný úlet i tentokrát?



Dolph Springer se nemůže zbavit problému. Poté co ráno vstal, zjišťuje, že jeho pes zmizel. I přes veškerou snahu svého čtyřnohého mazlíčka Paula najít, se mu to nedaří. Nemůže to jen tak nechat a tak se vydává pátrat po něm po okolí. Zdánlivě obyčejná příhoda se ale mění v téměř nesplnitelný úkol, který nemá dopad jen na psychický stav Dolpha, ale také jeho okolí. Během svého pátrání totiž stíhá drasticky zasahovat do životů druhých.  


Ono, čekat normální snímek od člověka, který ve svém předešlém filmu nechal vraždit pneumatiku a svůj nový snímek otevírá záběrem na hasiče vykonávajícího potřebu uprostřed silnice, by bylo asi hodně naivní. Zase ale na druhou stranu, nesourodý blábol může udělat kde kdo. To ovšem není jeho případ. Stejně jako u předešlého snímku, i tentokrát na ploše hodiny a půl nabízí francouzský tvůrce řemeslně vyšperkované filmové cvičení, které vás nenecháv klidu.   

Wrong totiž dělá ze sledování snímku zajímavou zkušenost, protože divák jednoduše čeká, s čím snímek přijde. Každou minutu, každou sekvenci. V realitě snímku totiž neplatí žádná pravidla a jediné, čeho si můžete být jistí je to, že si nemůžete být jistí ničím. Není to ovšem nějak výrazně ulítlé jako Rubber, spíše se zde prostor narušuje skrze malé detaily a narušování ustálených konceptů a šablon. Nejlepší na tom však je, že i pokud přistoupíte na režisérovu hru, budete od snímku očekávat nějaký zvrácený twist, divné chování postavy nebo další sekvenci uplně mimo, stejně to čekat nebudete a uvědomíte si to až se tak stane. 

Ve výsledku tak tenhle počin asi nebude sedět jen tak někomu. Přecijen nic zde není ani zdánlivě normální a celé by se to dalo označit za artový úlet. Ať už se však na jeho vlnu naladíte či nikoliv, originalitu a zajímavost snímku to neovlivní. Musím tak přiznat, že i přesto, že jsem většinu snímku jen kroutil hlavou a přemýšlel, na jaké droze tvůrce tohoto snímku ujížděl v době psaní a natáčení filmu, nakonec jsem si uvědomil, že jsem se nenudil a místy i bavil. Což je lepší vizitka, než má značná část "normálních" filmů. 


There's something seriously wrong with this one. Dupieux a jeho další zářez na poli filmového WTF. Artová hodinka a půl solidní vizuální stránky, která je naplněná stejně jako příběh detaily, které jinde neuvidíte a Williamem Fichtnerem, který hraje asiata. Je potřeba říkat více? Ano, ten film je divný, je úchylný a je s ním hned několik věcí v nepořádku, nicméně s čistým svědomím nemohu říct, že jsem se nudil. Dokonce mě nápaditost autora donutila se nad některými elementy příběhu přihlouple usmívat. 

 Hodnocení: 65%

Koktejl: 
100% Šílenost

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous