Přeskočit na hlavní obsah

Lesní duch | Evil Dead [65%]

Lesní duch
http://www.csfd.cz/film/267976-lesni-duch/
http://www.imdb.com/title/tt1288558/

Alternativní název: Evil Dead

Nevhodný mládeži do 15 let
V kinech ČR od: 04.04.2013 Falcon
V kinech SR od: 11.04.2013 ITAFilm

Horor / Thriller

USA, 2013, 91 min

Režie: Fede Alvarez
Scénář: Sam Raimi, Fede Alvarez, Diablo Cody, Rodo Sayagues
Kamera: Aaron Morton
Hudba: Roque Baños
Hrají: Shiloh Fernandez, Jane Levy, Jessica Lucas, Lou Taylor Pucci, Elizabeth Blackmore

Režisér Sam Raimi, ještě předtím než si začal hrát s pavoučím mužem a čarodějem ze země Oz,  přivedl na svět sérii hororových titulů, které dodnes patří mezi klasiku. Na horory Lesní duch, Smrtelné zlo 2 a Armáda temnot se pak pokusil před lety navázat snímkem Stáhni mě do pekla, který tolik nadšení jako jeho původní trilogie s Brucem Campbellem rozhodně nesklidil. Avšak zatímco pomalu začíná připravovat regulérní pokračování původní trilogie, do kin včera přišel dlouho očekávaný remake jeho původního filmu. Snahu rozbořit zažité názory na předělávky klasik si navíc produkčně sám Raimi pohlídal. Jak ale nové pojetí Lesního ducha tedy dopadlo?  

Vyléčit člověka ze závislosti na drogách určitě není žádná procházka růžovým sadem. Když máte kolem sebe své nejbližší, může se to ale povést. Mia na tom není nejlíp a tak se rozhodne skoncovat se svojí závislostí. Se svým bratrem a kamarády se vydává do jejich rodinné chaty, kde ji její nejbližší budou oporou, kteří ji pomohou dostat se z toho nejtěžšího. Ani jeden z pětice však ještě netuší, že drogová závislost jednoho z nich bude jejich nejmenší problém. Chvíli po příjezdu totiž objevují ve sklepě místnost, kde se pořádaly okultistické rituály a také knihu zavázanou ostnatým drátem. Tím, že ji jeden z nich otevře však vyvolává pradávný rituál, který má na zem přivolat démona, který nastolí vládu hrůzy a teroru. Dokud však síly zla nepohltí všech pět, je zde stále naděje na to, zachránit sebe i zbytek lidstva. 

Když už se v trendu předělávek pouští tvůrci do veškerých klasik, jednou musela přijít řada i na jednu z nejslavnějších "chatových" hororových jízd. Původní koncept s Brucem Campbellem by ovšem dnes asi jako horor neobstál ( i když uvidíme v již ohlášeném pokračování ) a tak se režírující Fede Alvarez rozhodl vydat poněkud jiným směrem. Ten tam je nadhled a do značné míry humorné pojetí. Nový Lesní duch je prvotřídní hororová nakládačka, která si pro surové záběry jako vystřižené z krvavého béčka nejde daleko, která drásá diváka atmosférou a prokládá to povinnou porcí lekaček a bu-bu-bu ze všech směrů.  Kdo tedy čeká jen modernizovanou záležitost jako v případě konkurence, mohl by se hodně spálit. 

Samozřejmě, horor který se na plakátech kasá taglinem "Nejděsivější film jaký kdy uvidíte" bude mít asi k humoru daleko. A je to pravda. Humor se tu vyskytuje pouze formou narážek na původní sérii, jinak se tu moc nezasmějete. Na druhou stranu to s tou děsivostí není tak horké. Spíše se totiž jedná o nejkrvavější film, který uvidíte v normální kinodistribuci. Není to totiž děs, co vás drží celou dobu na nohou. Jsou to právě surové vyobrazení, které krásně ukazují, jak za těch třicet let které dělí původní a novou verzi pokročili tvůrci masek a efektů. Tím ovšem myslím staré dobré masky, cákající krev a podobné srandy, ne tu digitalní náplast, kterou se snaží tvůrci cpát všude. Tu tady uvidíte jen ve vyloženě nutných případech. Jednoduše starý dobrý surový horor podle staré školy, který si s ničím moc nebere servítky; tedy něco, co jen tak v kině dnes neuvidíte. 

A právě za to patří tvůrcům palec nahoru. Už jen fakt, že se jim v dnes už trapně nafukované konkurenci found footage rychlokvašek a podobně dlouhotrvajících parazitů na slavných začkách tento remake jednoduše povstává jako malý vítěz. Jistě se najde spousta diváků, kteří jej nesmyslně strhají a také několik fanoušků originálu, kteří absenci nadhledu a humoru jednoduše nesnesou. Faktem ovšem je, že i přesto, že to místy trochu drhne a tempo se trochu vytrácí postupem času, Lesní duch je plnokrevným zástupcem hororového žánru, který ani na moment nedělá ostudu hodně známé značce. Je to totiž surový horor přesně tak jak má film honosící se touto nálepkou být a obsahuje hned několik momentů, které donutí obsah vašeho žaludku k nejistotě. Pokud tak hodinka a půl klasického hororového zážitku je to co hledáte, neotálejte, nedejte na recenze a názory a zajděte si do kina udělat názor sami. Jedno je jisté, podobnou nálož v kině zase jen tak neuvidíte.  

PS. Fanoušci původní série, počkejte si na konec titulků. Dostanete dvouvteřinové vábítko, které vám jednoduše vyvolá úsměv na tváři po cestě domů. 


Nový Lesní duch je krásnou ukázkou toho, jak pokročil hororový žánr za třicet let který dělí originál od remaku. Raimi produkčně přináší do kin surovost, která oprošťuje původní materiál od humoru a nadsázky, aby drásal zažívání diváků rukou Fede Alvareze celou hodinu a půl. Nová verze hororové klasiky je neskutečně surový zážitek, který se v kině jen tak nevidí. A i když má své mouchy jako ztráta tempa a atmosféry, stále se jedná o nekompromisní  chuťovku, která musí v dnešní době found footage rádoby hororů každého fanouška klasického krvavého pojetí jednoduše potěšit. Potitulková pomrkávačka po budoucím dalším dílu původní trilogie pak funguje snad úplně nejlépe ze všech potitulkových bonusů co jsem viděl, i přes to, že se jedná pouze o dvě vtěřiny. Groovy.     





  Hodnocení: 65%

Koktejl: 
50% Brutalitky jak se patří
25% Okultismus
25% Návrat slavné značky v úplně novém balení. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?