Přeskočit na hlavní obsah

Zlomené město | Broken City [55%]

Zlomené město
http://www.csfd.cz/film/300771-zlomene-mesto/
http://www.imdb.com/title/tt1235522/

Alternativní názvy: Broken City, Zlomené mesto


V kinech ČR od: 25.04.2013 Bontonfilm CZ
V kinech SR od: 25.04.2013 Bontonfilm SK

Krimi / Drama / Thriller
USA, 2013, 109 min

Režie: Allen Hughes
Scénář: Brian Tucker
Kamera: Ben Seresin
Hudba: Atticus Ross
Hrají: Mark Wahlberg, Russell Crowe, Catherine Zeta-Jones, Barry Pepper, Kyle Chandler, Justin Chambers, Jeffrey Wright, Alona Tal, Natalie Martinez, James Ransone, William Ragsdale, Griffin Dunne, Michael Beach, Ric Reitz, Andrea Frankle, James Rawlings, Brittney Alger

Thrillery naštěstí stále ještě nevyšly z módy a Mark Wahlberg i Russell Crowe jsou herecké hvězdy, které jednoduše dokáží přitáhnout diváky. Právě na tyto dvě věci se snaží spoléhat nový snímek jednoho z režisérů Knihy přežití. Allen Hughes se se svým novým snímkem vydává do zkorumpovaného vedení radnice v New Yorku. Zadařilo se tentokrát lépe? 

Soukromé očko Billy Taggart dostává od starosty města New York za úkol vypátrat milence své ženy. S blížícími volbami totiž starosta Nicholas Hostetler nemůže riskovat další skandál, jeho oponent už tak dostal eso v podobě pochybného projektu privatizovaných pozemků Bolton Village Housing Project. Billy práci přijímá, neboť mu před sedmi lety starosta smetl ze stolu obvinění ze zabití a soudní proces, který ukončil Billyho kariéru u policie. Nyní je na času službu oplatit, avšak jak brzy zjišťuje, celá situace kolem manželky a jejího milence je trochu jinak. Billy se stává pěšákem v mocenské hře někoho jiného. 

Natočit dobrý thriller je často větší problém než se zdá. Ročně se do kin ženou zástupy lepších či horších snímků tohoto žánru, ale jen malá část z nich se opravdu kvalitativně zapíše do filmového fondu. Bohužel, Zlomené město přes veškerou snahu patří do první kategorie, jelikož problémů je zde hned několik. Tím nejzásadnějším je ale fakt, že film neví, čím vlastně chce být.

Divák dostává útržky policejního dramatu, který se v zápětí převine do detektivní kriminálky s nadhledem, inspirované adrenalinovými thrillery aby v závěru skončil jako hutný politický thriller se špetkou akce. Tohle by nebyl zase až takový problém, kdyby se alespoň jedna část z tohoto spletence žánrů a motivů vydařila. Ani jedna část totiž nepůsobí komplexně a tak je divákem cloumáno od seriozních momentů k těm zase ne tak vážně braným. To vše ve skrz na skrz průměrné zápletce, kterou podporuje podobně vydařené zpracování. Jediné co tu nehraje, jsou ti áčkoví herci. 

 Chtěl jsem Zlomenému městu fandit, vážně chtěl, ale nejde to. Wahlberg se ocitá opět ve své typické roli v dalším šablonovém filmu, který se snaží diváka přesvědčit, jak moc chytrý je, přitom nakonec zůstane jen trpká pachuť a nic víc. Atticus Ross se sice snaží diváky povzbudit alespoň doprovodem, který čerpá inspiraci kde to jde a do značné míry funguje, ovšem co se týče všeho ostatního, nějak nevím, komu vlastně tenhle film doporučit. Fanouškům ústředního hereckého dua? Možná. Fanouškům dobrých thrillerů? Ale kdeže. Dejte si raději znovu nějakou klasiku.

Marky Mark a jeho velká nuda. Zlomené město je další kriminálkou, kde se Wahlberg pohybuje ve stejném charakteru, tentokrát dostal jako sekundanta Russella Crowea, který se za jeho zády snaží protlačit snímek jako politický thriller. Marně. Nový snímek Allena Hughese  je průměrnou nudou, která jen díky několika zábleskům něčeho víc a hereckému obsazení neskončí v propadlišti dějin. 


Hodnocení: 55%

Koktejl: 
50% Nuda
25% Snaha o něco víc než to je
25% Film podle šablony

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?