Přeskočit na hlavní obsah

2 zbraně | 2 Guns [75%]

Akční filmy možná přecijen nemají odzvoněno. Islandský režisér Baltasar Kromákur se loni předvedl poměrně solidním akčním snímkem Kontraband, na který navazuje ještě o něco ambicioznějším počinem. Opět spojil síly s Markem Wahlbergem, přibrali k sobě do party stálici Denzela Washingtona a vydali se do Mexika ukázat, že buddy komedie má pořád co nabídnout a že když to Briggs a Murtaugh už zabalili, pořád tu jsou dvojice, které diváky osloví. A popravdě, jejich cesta za americké hranice byla úspěšná.  

Bobby a Stig spolu pracují už několik měsíců. Obchodují s drogovým bossem Papim Grecem ale jejich poslední kšeft úplně nevyjde. Rozhodnou se proto obohatit se jinak. A to přepadením banky, kde má Papi uložené své peníze. Když však k loupeži dojde, zjistí, že se v bance nachází daleko více peněz, než by tam mělo být. Konkrétně více než desetkrát tolik. Když přemýšlí, co s lupem udělají, vyjde najevo, že Bobby je agentem DEA pracujícím v přestrojení. Stig je ovšem také ve službách vlasti, ovšem pod patronátem námořnictva. Oba tak zjišťují, že tohle celé byla na ně léčeka, kterou zosnoval někdo z jejich nadřízených, aby na ně mohl hodit loupež 43 milionů dolarů od CIA a je oba pak mohl bez problémů odstranit. Otázkou však zůstává kdo tohle mohl zosnovat a komu mohou věřit, když nevěří ani jeden druhému. Papi navíc nebude úplně nadšený až se k němu donese, že do téhle šlamastiky byl také zatažen.

Je strašně fajn zase projednou vidět na plátně dvojici, která si k sobě neskutečně sedla. Wahlberg má sice hodně omezený herecký projev a jeho pojetí například Maxe Paynea leží mnoha lidem (včetně mě) v žaludku do dnes, nicméně tady mu role doslova sedí jako ušitá. Zvláště, když mu přihrávače dělá jedna z Hollywoodských jistot Denzel Washington, který jednodnoznačně vládne. Zkrátka tihle dva si jednoznačně sedli a jejich vzájemnou chemii je na plátně radost sledovat.

A je to jen dobře. Scénář totiž zrovna dvakrát rozumu a originality nepobral. 2 zbraně jsou totiž možná až příliš stereotypní podívanou, která se jednoduše až přes míru spoléhá na modelové situace a klasické archetypy. Jsou to ale právě dva titulní hrdinové, akce a humor které drží tuto akční vypalovačku vysoko nad hladinou. Kroákurovi sice trochu leze sláma z bot, což je vidět především na některých akčněji laděných sekvencích, nicméně Bobby a Stig mu jednoduše nedovolí uhnout z vydlážděné cesty poctivé devadesátkové akční buddy komedie.

Pokud tak v záplavě artověji laděných snímků hledáte v nabídce kin něco jiného, u čeho budete moci vypnout a vychutnat si slušně zvládnuté řemeslo, 2 zbraně jsou více než solidní volba. Parádní oddychovka s více než solidním obsazením, slušnou režií, tím správným akčním nábojem i atmosférou. Pokud překousnete to, že je možná v některých ohledech až příliš předvidatelná a bazíruje na stereotypech, budete se dobře bavit.  

Baltasar Kormákur jako další evropan co se snaží zachránit žánr akčního filmu? Docela možná ano. 2 zbraně jsou příjemným překvapením, které sice vykecá v traileru více než je zdrávo, avšak v kině nenudí ani zdaleka. Hlavní dvojice má navíc chemii kterou jim může 95% filmových dvojic závidět. Snímek sice trpí svým vlastním lpěním na stereotypech a modelových situacích, solidní akce, tuna humoru a svižné tempo to více než solidně kompenzují. 
 Koktejl:
20% Akce
40% Devadesátky
30% Bezchybná titulní dvojice
10% Dolary nasycený vzduch 



2 zbraně
(2 Guns)
Akční / Krimi / Komedie
USA, 2013, 109 min

Režie: Baltasar Kormákur
Scénář: Blake Masters
Kamera: Oliver Wood
Hudba: Clinton Shorter
Hrají: Denzel Washington, Mark Wahlberg, Paula Patton, Edward James Olmos, James Marsden, Bill Paxton, Robert John Burke, Patrick Fischler, Evie Thompson, Lucky Johnson, James Rawlings, Philippe Radelet, Christopher Matthew Cook, John McConnell

Nevhodný mládeži do 12 let
V kinech ČR od: 10.10.2013 Falcon
V kinech SR od: 10.10.2013 ITAFilm




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous