Přeskočit na hlavní obsah

Zmizení | Prisoners [80%]

Denis Villeneuve se pyšní tři roky starým celovečerním debutem Požáry, který se dodnes drží v žebříčku 250 nejlepších filmů dle amerického portálu IMDb.  To činí z jeho dalšího počinu poměrně očekávaný snímek. Zvláště, když se v něm objeví v hlavních rolích Jake Gyllenhaal a Hugh Jackman. Avšak i pokud vás trailery nepřesvědčily (jako mě), měli byste i přesto snímku dát šanci. Za váš čas totiž tento mrazivý thriller rozhodně stojí.  

Keller Dover (Hugh Jackman) se svojí rodinou jde oslavit díkuvzdání ke svému příteli Franklinovi (Terrence Howard) a jeho rodině. Vše se ovšem zvrtne v momentě, kdy se děti po jídle rozhodnou vydat do nepříliš vzdáleného domu Doverových. Z tohoto výletu se totiž holčičky obou otců již nevrátí. Po prvotním pátrání v okolí vychází najevo, že v sousedství před několika hodinami parkoval neznámý karavan a tak všechny napadá to nejhorší, malé dívky někdo unesl. Případ zmizelých dívek dostává na starosti detektiv Loki (Jake Gyllenhaal), který začíná prověřovat všechny možné scénáře zmizení dívek. Keller ovšem nechce čekat a bere záležitost do vlastních rukou. 

Popravdě, nevím proč mě trailer na zmizení nenadchl. Veškeré jeho části by na papíře působily docela příjemně a herecké obsazení také nebylo špatné, nicméně mě to prostě do kina nijak zvláště netáhlo. O to příjemnější bylo překvapení, když jsem se ke snímku konečně dostal. Bez průtahů totiž mohu říci, že se jedná o jednoho z černých koní letošní filmové sezony. Denis Villeneuve totiž natočil mrazivý atmosferický thriller, který i přes délku dvou a půl hodiny diváka pohltí a nepustí jej do poslední minuty. 

Lví podíl na tom hraje příjemné obsazení a solidní scénář, stejně jako osobité zpracování. Tvůrci se sice místy snižují ke kopírování poměrně nadužívaných berliček a charakterního vývoje v tomto žánrovém kontextu, výsledný dojem to ovšem nestíhá nijak závratně kazit. Snímek totiž drží celou dobu pohromadě a nemá jedinou vyloženě špatnou či průměrnou část. I když mu k dokonalosti přeci jen něco chybí, plní roli černého koně podzimu naprosto dokonale. Fanoušci chladných kriminálních thrillerů radostí zaplesají, ostatní si užijí výborně obsazenou kriminálku, která se nesnaží vetřít divákovi do přízně za každou cenu.     

Pokud vám tak podobné látky něco říkají, dejte určitě Zmizení šanci. Zklamání vás rozhodně v kinech nečeká. Podobně příjemně natočený a napsaný snímek, během kterého utečou dvě a půl hodiny jako voda tu už nějakou dobu nebyl. A ne že bych chtěl být prorok ale řekl bych, že zase nějakou dobu nebude. 

Denis Villeneuve jeho druhá celovečerovka a trefa do černého. Zmizení je poctivý atmosferický thriller, který se může chlubit nejen skvělým obsazením a hereckými výkony, ale také solidně napsaným příběhem a precizním zpracováním. Pokud bych měl volit snímek tohoto podzimu, měl bych poměrně jasno.  


Zmizení
(Prisoners, Zmiznutie)

Thriller / Krimi / Drama / Psychologický
USA, 2013, 153 min

Režie: Denis Villeneuve
Scénář: Aaron Guzikowski
Kamera: Roger Deakins
Hudba: Jóhann Jóhannsson
Hrají: Jake Gyllenhaal, Hugh Jackman, Paul Dano, Maria Bello, Melissa Leo, Viola Davis, Terrence Howard, Lana Yoo, Len Cariou

Nevhodný mládeži do 15 let
V kinech ČR od: 10.10.2013 Bontonfilm CZ
V kinech SR od: 10.10.2013 Bontonfilm SK

http://www.csfd.cz/film/257071-zmizeni/
http://www.imdb.com/title/tt1392214/





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?