Přeskočit na hlavní obsah

Osamělý jezdec | The Lone Ranger [35%]

Gore Verbinski, režisér prvních třech Pirátů z Karibiku a nedávného Ranga si tentokrát vzal poměrně velké sousto. Rozhodl se totiž zfilmovat novou verzi v Americe kultovní rozhlasové hry Lone Ranger, která to dotáhla k několika filmům i televiznímu a animovanému seriálu. A tak se k nám na začátku léta dostal ambiciózní akční western Osamělý jezdec, který je o od konce října k dostání také na Bluray a DVD. Stojí ovšem vůbec za váš čas?  

John Reid se vrací po letech na právnické škole do svého rodného města Colby v Texasu. Píše se rok 1896 a stavba železnice napříč celým kontinentem je v plném proudu. Během jeho příjezdu je však vlak přepaden a nebezpečný zločinec na palubě, Butch Cavendish, uniká. John se proto rozhodne pomoci svému bratrovi, který pracuje u Texaských rangerů, s pátráním nechvalně známého lotra. Celá skupina je však zrazena, přepadena v průsmyku a všichni až na Johna jsou zabiti. Toho zachrání indián Tonto, který za pomoci indiánské magie muže na pokraji smrti promění v Osamělého jezdce. Hrdinu, který jako jediný může zabránit krvavému plánu, ve kterém Cavendish hraje nemalou roli. 

Gore Verbinski tentokrát neskutečně zklamal. Není důvod to nějak zbytečně protahovat. Osamělý jezdec byl poměrně riskantním počinem od studia Disney. Není divu, že se tuhle neskutečně přepálenou ptákovinu pokoušeli během produkce zaříznout. Při pohledu na rozpočet, který činí 225 milionů dolarů a dalších 150 milionů na které vyšel marketing filmu se však na mysl dere jedna poměrně důležitá otázka. Proč? 

Ano, látka je především v Severní Americe hodně popularní a ono "Hej hou Silvere" se dostalo až k nám, nicméně nejsem si úplně jistý, že je zde potenciál pro takhle nákladnou popcornovou podívanou, která měla být jedním z největších hitů léta. Toho si byl pravděpodobně vědom také Verbinski a tak se pokusil tuto poněkud vyčpělou látku prodat v moderním, takříkajíc pirátovském hávu. A ono se mu to i do značné míry povedlo. Bohužel ne tak jak asi sám zamýšlel. Více než cokoliv jiného totiž Osamělý jezdec připomíná třetí dobrodružství Pirátů z Karibiku, kteří se vydali na konec světa ale také do kvalitativních hlubin průměrné podívané s přeplácaným vizuálem. A maskovaný jezdec ji následuje po hlavě následuje.    

Verbinski seká jednu chybu za druhou, Depp se snaží z Tonta vytáhnout jakéhosi second handového Jacka Sparrowa a v podstatě jediné humorné momenty z celé dvě a půl hodiny dlouhé dobrodružné podívané jsou prozrazené během trailerové kampaně. Zbytek je překvapivě rozvleklá, kvalitativně průměrná a ničím zvláště zajímavá dvou a půl hodinka, která kromě přílišné nucenosti nemá moc čím zaujmout a končí jedním z nejvíce WTF finále poslední doby. Spíše tak než ty vydařenější snímky, vám v hlavě vyvstane možná tak Wild Wild West. A to rozhodně není dobrá vizitka.      


Osamělý jezdec je prostě zklamání na všech frontách, které po zásluze skončilo hluboko v červených číslech. Z dálky možná nadějný produkt se Verbinskému a spol povedlo přetavit v relativně lacinou kopii Pirátů z Karibiku na divokém západě, která nenabízí dostatek kvalitní akce aby zaujala akčněji laděné fanoušky a nenabízí ani dostatek humoru, aby pobavila ten zbytek. Dvě a půl hodiny hledání vlastní tváře v moři samoúčelných kliček, předvídatelných zvratů a špatných postav navíc utápí naprosto neskutečně přepálené finále, které zanechá ještě nějakou dobu velmi nepříjemnou pachuť. Pokud máte potřebu strávit svůj čas ve společnosti vesternu, doporučím raději nějakou klasiku. Pokud chcete zažít nějakou dobrodružnou jízdu, poohlédněte se i tak raději někde jinde. Osamělého jezdce raději nechte osamělého v obchodě na poličce.    

Gore Verbinski a jeho Piráti z Divokého západu. Alespoň tak se to snaží vypadat a bohužel marně. Osamělý jezdec je nudnou přepálenou hovadinou, která si svoje největší trumfy vystřílela už během marketingové kampaně a jediné co tak za plnou cenu nabízí navíc jsou dvě a půl hodiny mdlého dobrodružného příběhu z divokého západu, který je zakončen vyloženě špatným finále. Čekáte li zábavu, poohlédněte se někde jinde. Tady ji moc nenajdete. 
 Koktejl:
80% Nuda
20% Piráti z Karibiku





Osamělý jezdec
(The Lone Ranger, Osamelý jazdec)
Western / Dobrodružný / Akční / Komedie
USA, 2013, 151 min

Režie: Gore Verbinski
Scénář: Ted Elliott, Terry Rossio, Justin Haythe
Kamera: Bojan Bazelli
Hudba: Hans Zimmer
Hrají: Johnny Depp, Armie Hammer, Tom Wilkinson, William Fichtner, Ruth Wilson, Helena Bonham Carter, James Badge Dale, Barry Pepper, James Frain, Leon Rippy, Matt O'Leary, W. Earl Brown, Harry Treadaway, Mason Cook, Turner Ross, Chad Brummett, Matthew Page, Lew Temple, Damon Herriman, Joaquín Cosio, Stephen Root, Randy Oglesby, Brad Greenquist, Rance Howard

Nevhodný mládeži do 12 let
V kinech ČR od: 04.07.2013 Falcon
V kinech SR od: 04.07.2013 Saturn
Na DVD od: 30.10.2013 Magic Box
Na Blu-ray od: 30.10.2013 Magic Box

 http://www.csfd.cz/film/248295-osamely-jezdec/
 http://www.imdb.com/title/tt1210819/




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?