Přeskočit na hlavní obsah

Revival [60%]

V půlce listopadu se na trh s DVD dostal jeden z očekávaných českých snímků letošního roku, hudební komedie Alice Nellis Revival. No a vzhledem k faktu, že se tady na blogu zase tak často české snímky neobjevují, není na škodu jednomu z těch světlejších momentů české kinematografie věnovat trochu prostoru. Navíc, fakt číslo dvě, Přijde letos Ježíšek? a podobné srandy si tady ani neeškrtnou, takže se za pomalu končícím rokem ohlednéme se snímkem, který by si váš čas bez problému zasloužil. 


Jak je člověk na pokraji důchodu, začíná rekapitulovat svůj život. Kdysi klávesista populární skupiny Smoke, dnes majitel pomalu krachujícího studia Milan dostane na pohřbu manželky jednoho ze svých bývalých spoluhtáčů spásný nápad. Skupina, která se před 40 lety rozpadla, by mohla v současném trendu revivalů a comebacků zaujmout a mohli by na tom vydělat i nějaký ten peníz. Problém je však v tom, že už se všichni jeho spoluhráči posunuli někam jinam a čtyřicet let je dlouhá doba. S pomocí lží se však Milanovi podaří dát starou bandu zase dohromady a začne připravovat obrovský koncert v pražském SaSaZu, který má být zlatým hřebem jejich comebacku. Jak se ale ukázuje, lež má krátké nohy a čtyřicet let není dostatečně dlouhá doba na to, aby se na některé věci zapomnělo... 

Je příjemné vidět, že i česká kotlina může občas do kin vypustit snímek bez velkých uměleckých ambicí, který ačkoliv ve svém jádru poctivě recykluje českou komediální klasiku, působí příjemně svěže a překypuje doslova světovým nadhledem natolik, že se i přes téměř dvouhodinovou stopáž zkrátka nezačnete nudit nebo přebírat v hlavě filmy, které v další kombinaci na tu klasickou českou komedii vidíte. 

Revival působí sice možná místy až příliš vážně a s možná příliš malým množstvím šťávy, nicméně v momentech kdy je potřeba hrábnout do strun, servítky si rozhodně nebere. V místech kde dochází scénáři trochu dech, drží celý rozjetý vlak rock'n'rollu silná herecká sestava, především hlavní čtveřice. Dokonce by se hodilo říci, že o některé z nich máte opravdu strach aby vám neumřeli před očima než snímek neskončí, to ovšem s největší pravděpodobností nebyl režijní záměr.


Alice Nellis má navíc formální stránku relativně dobře zvládnutou, takže se Revival nemění v unylou podívanou pro masy, nicméně spíše působí formou příjemné retrospektivy na trochu vážnější notě. Schyluje se také samozřejmě ke klasickým berličkám školy české současné komedie, nicméně nikdy nepřekračuje hranici otravnosti. Navíc, poslední půlhodinka film poměrně zásadně zvedá, neboť nakonec jako by všechno z čista jasna začalo fungovat bez ohledu na hodinu a půl před tím.  


Revival je tak nakonec trochu jiným snímkem než slibovaly trailery a ten drajv není takový, jaký by se snímku o stárnoucích legendách rockové scény, které se vrací po desetiletích na pódia klubů, hodil. I přesto však díky té lehce kritické linky a dostatku zábavných momentů patří tato letošní hudební komedie k těm lepším snímkům, které se tento rok dostaly z domácí produkce do kin. Není to komedie u které se budete smíchy popadat, svůj účel však splní dokonale. 


Na pódiu po čtyřiceti letech a přesto jim to pořád šlape. Revival je překvapivě poměrně vážnou hudební komedií, která však v rámci možností funguje od začátku do konce. Tah na bránu sice trochu hapruje, nicméně zpracováním i herecky (Miroslav Krobot jako rocker prostě opět válí) se jedná takový snímek, který bychom z české produkce viděli rádi častěji. Oddychovka jak se patří. 

 Koktejl:
20% The Beatles
20% Důchod
20% Rock 'n' Roll
20% České herecké legendy
20% Komedie


Revival
Komedie / Hudební
Česko, 2013, 116 min

Režie: Alice Nellis
Scénář: Alice Nellis
Kamera: Matěj Cibulka
Hudba: Jan Ponocný
Hrají: Bolek Polívka, Miroslav Krobot, Karel Heřmánek, Marián Geišberg, Jenovéfa Boková, Vojtěch Dyk, Richard Genzer, Zuzana Bydžovská, Lucie Žáčková, Jana Hubinská, Martin Simandl, Karel Heřmánek jr., Jan Ponocný, Petr Jákl ml., Maria Pavlovová, Jakub Prachař, Jan Maxián, František Soukup

Nevhodný mládeži do 12 let
V kinech ČR od: 11.07.2013 Bontonfilm CZ
V kinech SR od: 18.07.2013 Garfield Film
Na DVD v ČR od: 13.11.2013 Bonton

http://www.csfd.cz/film/325067-revival/
http://www.imdb.com/title/tt3010656/



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?