Přeskočit na hlavní obsah

TOP 2013

Tak jako každý rok, i tentokráte přichází menší rekapitulace toho, co Oko Diváka za právě ukončený rok, tentokrát s číslovkou 2013, prošlo drobnohledem a v uplynulém roce zanechalo ty nejlepší (nebo ty nejhorší dojmy)(v některém případě i trvalé následky). Zkrátka, přichází čas na vyhodnocení toho, co se tady na blogu v letošním roce objevilo, doplněné o pár osobních postřehů. 

Největší překvapení roku 2013

Tento rok utekl jako voda popravdě. I tak se během jeho průběhu objevilo hned několik snímků, které docela překvapily co se týče svých kvalit. Charlieho malá tajemství proto, že jsou takovou ultimátní náctiletou romancí, 2 zbraně jsou zase pro jednou vydařenou buddy komedií, V zajetí démonů proto, že dokáže i bez příliš explicitních záběrů jednoduše vykouzlit mráz na zádech, Podfukáři se přetavili v jednu z největších letošních pohodovek a Pád Bílého domu proto, že i přes svoji béčkovost až na půdu, dokázal vykouzlit ve fandovi akčních osmdesátek a devadesátek zase pro jednou úsměv na tváři, stejně jako se to o rok dříve povedlo Útěku z MS-1.   

Poster k filmu 
      Charlieho malá tajemství
      
     
    Poster k filmu 
      2 zbraně
      
     
    Poster k filmu 
      V zajetí démonů
      
     
    Poster k filmu 
      Podfukáři
      
     
    Poster k filmu 
      Pád Bílého domu


Největší zklamání roku 2013

Výběr filmů v této kategorii nebyl úplně jednoduchý, nicméně každý z vybraných nedokázal dostát tomu, co sliboval a skončil tak hluboko za očekáváními. Mezi vybranými je i několik pokračování zavedených značek, které prostě dopadly špatně i přes péči ze strany tvůrců a pro to u tak velkých značek jednoduše není omluva.    

Poster k filmu 
      Hobit: Šmakova dračí poušť
      
     
    Poster k filmu 
      Wolverine
      
     
    Poster k filmu 
      Kick-Ass 2
      
     
    Poster k filmu 
      Kouzelníci
      
     
    Poster k filmu 
      Rychle a zběsile 6
posterPoster k filmu 
      R.I.P.D. – URNA: Útvar Rozhodně Neživých Agentů
      
     
    Poster k filmu 
      Gangster Squad – Lovci mafie
      
     
    Poster k filmu 
      96 hodin: Odplata
      
     
    Poster k filmu 
      Zlomené město


Filmy s nejhorším hodnocením roku 2013

Tady je to naopak čistá matematika. Zde uvedené snímky jsou ty, které si za uplynulých 365 dní vysloužily ty nejmenší procentuální hodnocení na tomto blogu. Některé jsou zde jen díky tomu, že jsou podprůměrné (Osamělý jezdec), jiné jsou tu díky tomu, že jsou tak blbé, že jejich sledování může způsobit trvalé následky (Sezona zabíjení).

Poster k filmu 
      R.I.P.D. – URNA: Útvar Rozhodně Neživých Agentů
      
     
    Poster k filmu 
      Po zániku Země
      
     
    Poster k filmu 
      Man of Tai Chi
      
     
    Poster k filmu 
      Frankensteinova armáda
      (festivalový název)
     
    Poster k filmu 
      Sezóna zabíjení
Poster k filmu 
      Osamělý jezdec
      
     
    Poster k filmu 
      Parker
      
     
    Poster k filmu 
      Kouzelníci
      
     
    Poster k filmu 
      Profesor v ringu
      
     
    Poster k filmu 
      Čtyřicítka na krku

Zvláštní ocenění pro WTF roku 2013

V tomto případě bohužel nemám slov. Tento snímek si jednoduše zasloužil svoji vlastní kategorii, protože se v den uveřejnění článku stal historicky nejhůře hodnoceným snímkem na Oku Diváka. Film který je špatný na tolika úrovních, že to lidská řeč ani není schopná popsat se tak stává novým ekvivalentem dna pro všechny následující články. I přes své hodnocení 10% je zde pořád prostor pro nějaký další kvalitní titul, který by tuto pecku překonal. Uvidíme v následujících měsících a letech. 

Poster k filmu 
      Mládeži nepřístupno


Filmy s nejlepším hodnocením roku 2013

Zde opět čistá matematika. Zde uvedené snímky si vysloužily to největší hodnocení během uplynulých 12 měsíců na tomto blogu a tak si své místo v této rekapitualci zaslouží. Upozorňuji, že se jedná pouze o snímky, o kterých bylo psáno v rámci blogu během uplynulého roku.  

Poster k filmu 
      Gravitace
      
     
    Poster k filmu 
      Charlieho malá tajemství
      
     
    posterPoster k filmu 
      Nespoutaný Django
      
     
    Poster k filmu 
      Terapie láskou
Poster k filmu 
      U Konce světa
      
     
    Poster k filmu 
      Nejvyšší nabídka
      
     
    posterPoster k filmu 
      Iron Man 3
      
     
    Poster k filmu 
      Raubíř Ralf
      
     
     

Nejlepší soundtracky z hodnocených snímků roku 2013

V rámci této kategorie bych rád uvedl ty nejzajímavější hudební doprovody ke snímkům, které se staly předmětem samostatného článku zde na blogu v uplynulém roce. 

Poster k filmu 
      Gravitace
      
     
    Poster k filmu 
      Nevědomí
      
     
    posterPoster k filmu 
      Thor: Temný svět
      
     
    Poster k filmu 
      Jack a obři

Závěrem bych rád poděkoval všem, kteří patří mezi pravidelné nebo občasné čtenáře tohoto blogu. Vám, stejně jako všem filmovým fanouškům bych touto cestou rád popřál jen to nejlepší do Nového i nového roku, hodně štěstí v osobním životě a jen ty nejlepší filmy na plátnech kin i doma před obrazovkou. I v následujícím roce bude tento blog přinášet dojmy z aktuálních novinek v kinech a domácích kinech a pokud to jen trochu půjde, uvidíme se tu zase za rok, při rekapitulaci toho všeho, co nás teprve čeká v tom roce dnešním dnem načatém.  

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?