Přeskočit na hlavní obsah

Get On Up - Příběh Jamese Browna | Get On Up [65%]

James Brown patří beze sporu k těm nejdůležitějším hudebníkům historie. Nejen, že mnohé jeho skladby patří dodnes mezi oblíbené, jeho hudba ovlivnila jak spoustu jeho současníků, tak následující generace, které z jeho tvorby čerpají dodnes. Poctu ve formě biografického snímku se mu rozhodl složit režisér Tate Taylor (Černobílý svět), který i do našich kin přináší film Get On Up. Jak se filmový obraz jednoho z nejvlivnějších hudebníků minulého století vydařil?

Od gospelových začátků, přes problematické mládí až k zrození jedné z největších legend hudby, takový byl životní pochod Jamese Browna (Chadwick Boseman). Film sleduje jeho vzestup od dětství, kdy živořil s matkou a otcem, přes dětství ve vykřičeném domě až po své hudební začátky spojené s gospelem a skupinou Gospel Starlighters, která se později stala jeho dvorní skupinou The Famous Flames. V rámci něco málo přes dvě hodiny se příběh snímku Get On Up pokusí přiblížit co nejvěrněji život této hudební osobnosti společně s dopadem, jaký měla jeho tvorba na jeho blízké okolí i na samotnou americkou společnost a hudební průmysl. 

Udělat životopis Jamese Browna je trochu problematické, jako je samotná osobnost kmotra Soulu. Docela mě zajímalo, jakým způsobem se tvůrci poperou s kontroverzními stránkami jeho osobnosti. A, poměrně nepřekvapivě, se právě na tuto stránku moc času nedostalo. Filmový James Brown je totiž vykreslen jako hudebně geniální osobnost, jehož počiny mimo hudební průmysl a samotné výstupy jsou zredukovány na povinné, nicméně nijak do hloubky nerozebrané odbočky, které sice naznačují, že atmosféra kolem tohoto hudebníka nebyla vždy usměvavá, nicméně film odmítá podávat jakékoliv konkrétní argumenty. 

Je to celkem škoda, protože právě to jak se s tím tvůrci poperou byla největší otázka a zůstala víceméně nezodpovězena. Na druhou stranu se filmu daří docela věrohodně vykreslit prezenci této osobnosti, stejně jako jeho hudební genialitu, která ovlivnila hned několik žánrů. Společně s výběrem jeho největších hitů a skutečně špičkovým výkonem Chadwicka Bosemana v roli samotného zpěváka jsou pak hudební čísla a představení skutečnou lahůdkou, která ve vás vyvolá touhu si hned po příchodu domů zase něco od Jamese pustit a zaposlouchat se do jeho hudby. To je ovšem vše, čekáte li nějaký hloubavý portrét se společenským přesahem, či nějakou pevněji uchopenou koncepci, budete ze snímku zklamáni. 

Tate Taylor totiž tentokrát přivedl do kin jen slušně natočené biografické připomenutí, jak velká osobnost James Brown byl, která ovšem stojí a padá na výkonu představitele hlavní role. Audiovizuálně se totiž jedná o naprostou rutinu, kterou podráží příliš usazený a hlavně nekontroverzní scénář, který používá ožehavá témata jen jako decentní pojidlo mezi jednotlivými čísly, spíše než aby tomu bylo naopak. 

Ve výsledku je tak Get On Up - Příběh Jamese Browna v celku zajímavým biografickým snímkem o životě jedné z nejvlivnějších osobností v oblasti americké hudby v minulém století, který ale zároveň trpí na fakt, že nejde dostatečně hluboko na to, aby se vyrovnal konkurenci biografických snímků jiných hudebních legend, které vznikly v letech minulých. Skvělé herecké výkony, především Chadwicka Bosemana, silná hudební stránka a parádní choreografe na straně jedné,  slabší scénář nic moc nevypovídajíc o samotném Brownovi na straně druhé. Get On Up není rozhodně špatným obrazem hudební legendy, díky nedůraznosti a snaze o co nejmenší kontroverzi ve snímku se film samotný posouvá z pozic filmařských klenotů do obstojných filmových poct hudebním velikánům. Nic více než dvě hodiny dlouhou a co do kvalit lehce rozporuplnou poctu tomuto hudebníkovi však od filmu nečekejte. 

     
Absence odvahy vzít toto téma trochu od podlahy podrazila Taylorovi nohy. Skvělý Chadwick Boseman v roli kmotra Soulu neskutečně válí, jinak rutinní a nepříliš odvážný biografický snímek to ovšem mezi legendární portréty hudebníku nevytáhne.

 Koktejl: 
30% Soul
50% James Brown
20% Rutina

       
Get On Up - Příběh Jamese Browna
(Get on Up, Get On Up - Príbeh Jamesa Browna)
Životopisný / Drama / Hudební
USA, 2014, 139 min

Režie: Tate Taylor
Scénář: Steven Baigelman, Jez Butterworth, John-Henry Butterworth
Kamera: Stephen Goldblatt
Hudba: Thomas Newman
Hrají: Chadwick Boseman, Nelsan Ellis, Viola Davis, Taraji P. Henson, Craig Robinson, Octavia Spencer, Jill Scott, Tika Sumpter, Dan Aykroyd, Keith Robinson, Lennie James, Nick Eversman, James DuMont, Fred Melamed, Aloe Blacc, Ahna O'Reilly

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 13.11.2014 CinemArt
Slovensko V kinech od: 13.11.2014 Barracuda Movie

USA V kinech od: 01.08.2014 Universal Pictures

http://www.csfd.cz/film/358876-get-on-up-pribeh-jamese-browna/
http://www.imdb.com/title/tt2473602/



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous