Přeskočit na hlavní obsah

Predestination [65%]

V poslední době jsem v prostoru tohoto blogu trochu opomíjel současné premiéry na Bluray a DVD v naší distribuci. Inu, tentokrát se podíváme na australský snímek Predestination, který tenhle týden přichází do naší distribuce a rozhodně by vám neměl uniknout. Jen malé varování na začátek, Predestination je jedním ze snímků, kde se vyplatí si nic o něm nečíst a raději mu věnovat svůj čas, pokud jsou podobné žánrovky vaší parketou. Pokud ale přeci jen chcete o snímku něco vědět předtím, než mu onu hodinu a půl obětujete 

Barman (Ethan Hawke) potkává v průběhu roku 1975 v jednom z New Yorkských barů, kde pracuje, autorku časopisových textů Jane (Sarah Snook), se kterou se pouští do konverzace na téma problematická osobní historie. V ten moment ještě ovšem ani jeden z nich netuší, jak velký bude mít tenhle rozhovor vliv na jejich budoucnost. Barman je totiž v tomhle zaměstnání jen chvíli a to právě kvůli nic netušící Jane, kterou hodlá ještě ten večer rekrutovat do služeb společnosti pro kterou pracuje. Jeho zaměstnání je ovšem daleko divočejší, než by se mohlo zdát... 

U snímků jako Predestination je docela těžké, o nich něco napsat, a neprozradit žádný z twistů, které se v průběhu filmu odehrají. A právě u tohoto snímku to platí dvojnásob. Už dlouho tu totiž nebyl snímek, který vás  už od začátku začne mást jak na běžícím páse a vy si nevíte rady, co se vlastně děje nebo proč. A i když je to divné, přestat zkrátka nemůžete, protože ať už to co se na plátně děje vypadá jako slepenec hned zhruba deseti různých filmů do jednoho a místo akčního sci-fi přichází na řadu komorní osobní drama, vy zkrátka nemůžete přestat snímek sledovat, protože i když se jedná o jiný film než jste čekali, špatné to vyloženě není.    


A to je moment, kdy se do vás tvůrci pustí naplno a začnou vytahovat z rukávu jednu nepravděpodobnou situaci za druhou a vy nestíháte pobírat, co se to vlastně děje. Jakoby vás někdo hodil do vody, vy neuměli plavat a až na poslední chvíli se vám podařilo se zachránit. Tahle béčková sci-fi jízda na motivy povídky All You Zombies od Roberta A. Heinleina prozkoumává v poslední době hodně zpopularizovaný pojem Mindfuck pěkně od podlahy. A je docela sympatické, že si Michael a Peter Spierigovi neberou servítky s ničím a perou to do diváků seč jim rozpočet a herecký ansámbl stačí. Bohužel, stejně jako u jejich předešlého počinu, upírského Svítání, dochází na lámání chleba v celkovém dojmu, který není úplně takový, jaký by si film zasloužil.  

Slušné herecké výkony, v rámci možností slušná hudební a zvuková stránka, nápaditá kamera, příjemné vizuální zpracování a celkově příjemně komorní a zároveň obsáhlý snímek, který podporují poměrně zajímavé scénáristické detaily, nezvládá stoprocentně prodat svoji hlavní dějovou linku, i její základní stavební kameny. Zatímco některé dějové zvraty a elementy směřující diváka k odhalení finální hádanky fungují bezproblémově, některé jsou svojí vykonstruovaností přinejmenším humorné. Nechci tvrdit vyloženě hloupé nebo debilní, nicméně podobná slova se vám na mysl budou drát. 

I tak je ovšem Predestination rozhodně zajímavým kouskem, který by neměl fanouškovi originálních sci-fi námětů uniknout. Podobně jako motivy hodně podobní Looper a Jumper má sice docela zásadní nedostatky, jako jednorázová žánrová podívaná  ovšem rozhodně neuškodí. Nabízí totiž dostatek zajímavých momentů nato, aby člověk přimhouřil oči při těch docela nepříjemně nedotažených věcí. To je asi tak vše, co mohu o filmu říct, aniž bych prozradil cokoliv zásadnějšího. Pokud vám tedy alespoň něco z toho co jsem tu napsal přišlo alespoň přinejmenším zajímavé, dejte snímku šanci. Minimálně zase nějakou dobu nic podobného jen tak neuvidíte, ať už doma v obýváku nebo v nabídce kin. 

Natočit zajímavé sci-fi, které se bude nějakým způsobem vymezovat, to je v dnešní době docela um. Bratři Speirigové to přecijen dovedli, bohužel stejně jako v případě jejich předešlého snímku jim v globálu chybí trocha té preciznosti k dotažení všech myšlenek a motivů. Predestination je zajímavá fantaskní podívaná, která si rozhodně zajímavě hraje s divákem a oře s ním zase projednou v naprosto nevybíravém stylu. Příjemná audiovizuální stránka a slušné herecké výkony pak drží snímek i ve slabších chvílích. 

 Koktejl: 
15% Drama
15% Ethan Hawke
40% Mindfuck
20% Paradox
10% Solidní atmosféra

Predestination
Sci-Fi / Thriller
Austrálie, 2014, 97 min

Režie: Michael Spierig, Peter Spierig
Předloha: Robert A. Heinlein (povídka)
Scénář: Michael Spierig, Peter Spierig
Hrají: Ethan Hawke, Noah Taylor, Sarah Snook, Christopher Kirby, Jim Knobeloch, Christopher Stollery

Austrálie V kinech od: 28.08.2014 Pinnacle Films
Česko Na DVD od: 26.11.2014 Bonton
Česko Na Blu-ray od: 26.11.2014 Bonton

http://www.csfd.cz/film/346911-predestination/
http://www.imdb.com/title/tt2397535/









PS. Trailer není spoiler free tak tentokrát jen na vlastní nebezpečí.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous