Přeskočit na hlavní obsah

The Salvation [60%]

Western dnes už nepatří mezi populární filmové žánry. I přesto ovšem neznamená, že by byl mrtvý. Zvláště v poslední době se filmaři opět pokoušejí tento materiál oživit. A právě Dánsko-Jihoafricko-Britská koprodukce The Salvation je přesně takovým filmem. Dánský režisér Kristian Levrig se v něm vydává na Divoký západ ve spíše tradičním příběhu o pomstě, kterému kraluje v hlavní roli Mads Mikkelsen. A fanoušci westernu by měli rozhodně zpozornět. 

Jon (Mads Mikkelsen) se jako bývalý voják z evropského severu snaží prosadit jako farmář na nehostinném americkém západu. Když už se mu podaří nasbírat dostatek finančních prostředků na to, aby do země zaslíbené dokázal přesunout i svoji manželku a dítě, do jejich života vstupuje dvojice kriminálníků, kteří jeho rodinu v dostavníku přepadnou, syna zabijí stejně jako manželku, kterou před tím znásilní. Jon, který tím ztrácí vše, na čem mu záleželo, dvojici vystopuje a zavraždí. Jeden z nich byl ovšem bratrem místního pistolníka Delaruea (Jeffrey Dean Morgan), který má samosprávu v nedalekém městě ve své kapse. Jon se tak ocitá na listině hledaných osob a musí tak hájit nejenom svoji čest ale také budoucnost všech obyvatel města, i když to zatím on ani samotní obyvatelé města netuší... 

The Salvation je docela zajímavým produktem. Málokdo by čekal, že se severský režisér vrhne do čistě amerického žánru a v jeho parametrech natočí ve většině ohledů vskutku vytříbenou filmovou záležitost, která se svým westernovým feelingem může rovnat i těm největším klasikám žánru. I když totiž dnes už western úplně nefunguje díky vkládání aktuálních či inovativních prvků (Osamělý jezdec, Kovbojové vs. vetřelci), tady se díky dodržování zásad klasického westernu zkrátka daří vytvořit neskutečně pevnou atmosféru i v relativně newesternovém stylu (déšť, zataženo...). 

I v tom je ovšem problém. I když se totiž vizuálně jedná o velmi vytříbenou podívanou, která svým originálním přístupem docela nadchne, nadšení opadá, když se tvůrci naplno opřou do CGI, které slušně řečeno není dobré. Když pak totiž spousta úprav vizuálního stylu pokulhává, nebo je viditelně nedotažená, celý dojem z příjemně stylizovaného westernového kousku to docela dost kazí. Přitom na to ten film zkrátka má, o to je to větší škoda, když právě díky podobným věcem je divák vytržen z děje. 

Na druhou stranu i přesto, že The Salvation nabízí v podstatě přehlídku veškerých westernových šablon a stereotypů, staví na silných hereckých výkonech hlavních představitelů, kde Mads Mikkelsen celkem předvídatelně neskutečně vládne, Eva Green i na tom málu prostoru co má opět funguje bezproblémově a Jeffrey Dean Morgan coby hlavní záporák šlape taky bez nejmenšího zádrhelu. Jen to celé po skončení titulků působí tak trochu jako lepené narychlo na koleně s do značné míry urychleným narativem, který spoustu naznačených motivů řeší jen zkratkovitě nebo vůbec. 

A to je docela škoda, neboť film jako takový nemá nejmenší problém nabídnout autentický westernový zážitek i přesto, že se jedná o evropsko-africkou koprodukci. Škoda jen těch nedotažeností, které zbytečně táhnou snímek dost ke dnu. Potenciál na další westernovou klasiku, byť z moderní doby, tam rozhodně byl.  I tak si ovšem myslím, že v podobném žánrovém suchu, jaké western zažívá posledních pár desítek let, fanoušci vezmou za vděk i podobným ne zrovna do dokonalosti dotaženým snímkem. A vlastně proč ne. The Salvation je totiž i přes všechny chyby solidní žánrovou podívanou se skvělými herci, příjemně povědomou zápletkou a hodně chybovým ale přeci zajímavým vizuálním stylem, který společně s nápaditým hudebním doprovodem dokáže vykouzlit vysloveně westernové pocity i z věcí silně newesternových.    


Atmosférou může The Salvation konkurovat klasikám žánru, zpracováním se naopak příjemně vymezuje. Škoda však příliš zbytečných chyb v jinak podmanivé vizuální stránce, stejně jako zbytečně zkratkovitých narativních kliček a přílišném lpění na stereotypech. I tak se ovšem jedná o zajímavý počin, který by minimálně fanouškům westernu neměl rozhodně uniknout. 

 Koktejl: 
50% Western
25% Solidní herecké projevy a vizuální zpracování
25% Mnohdy zbytečné chyby
The Salvation

Western / Drama
Dánsko / Velká Británie / Jihoafrická republika, 2014, 89 min

Režie: Kristian Levring
Scénář: Anders Thomas Jensen, Kristian Levring
Kamera: Jens Schlosser
Hudba: Kasper Winding
Hrají: Mads Mikkelsen, Eva Green, Jeffrey Dean Morgan, Michael Raymond-James, Jonathan Pryce, Mikael Persbrandt, Langley Kirkwood, Robert Hobbs, Douglas Henshall, Sean Cameron Michael, Eric Cantona

http://www.csfd.cz/film/344786-salvation-the/
http://www.imdb.com/title/tt2720680/








Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?