Přeskočit na hlavní obsah

Druhá míza | Danny Collins [75%]

Al Pacino je legenda, která se nesmazatelně zapsala do historie filmu. Je proto celkem škoda, že se v posledních letech ve filmech moc neobjevuje a když už, tak je to něco jako třeba nepojmenovatelné zlo v podobě komedie Jack a Jill. Je proto fajn, když se zase podívá do kin v něčem, kde má snahu uplatnit svůj herecký potenciál. A to něco je právě hudební film Druhá míza na motivy skutečného příběhu, který dnes vstupuje do českých a za tři týdny do slovenských kin. 

Danny Collins (Al Pacino) je slavná rocková hvězda která i po čtyřiceti letech stále žije ze své předešlé kariéry. Jeho rutina spočívá v přehrávání svých starých hitů pro vyprodané stadiony oddaných fanoušků, kteří však za ta léta už mnohdy dosáhli důchodového věku. Když se tedy dostaví jeho životní jubileum jako další připomínka toho, že nemládne, jeho manažer Frank (Christopher Plummer) mu sežene dárek, který zamíchá docela dramaticky jeho životem. Vypátral totiž, že v roce 1971, poté co Danny jako mladý talent dal rozhovor slavnému hudebnímu časopisu, ve kterém zmínil jako svoji hlavní inspiraci Johna Lennona, mu slavný zpěvák napsal dopis, který se k Dannymu však nikdy nedostal, až nyní, o čtyřicet let později. A znění toho dopisu donutí Dannyho zvážit směr, jakým se jeho život ubírá... 

Musím se přiznat, moc jsem tomuto snímku nevěřil. Docela obyčejné trailery propagující poměrně šablonovitý hudební příběh o znovunalezení svých priorit, to už tu několikrát bylo. A přesto, že právě tyto očekávání snímek Druhá míza ve své podstatě naplňuje, se nejedná o kdovíjak obyčejnou  a běžnou podívanou. Tam kde totiž podobná dramata s prvky komedie většinou zklamávají, jsou postavy a jejich vztahy. Zde, se však snímek opírá o značný herecký potenciál, který ansámbl dal dohromady a ono to překvapivě funguje. A to i přesto, že postavy se někdy chovají roztodivně, absurdně a značně nelogicky. Ale takový je prostě rock'n'roll. 

Hlavně ovšem funguje onen lidský element, který se ve vás snaží vyvolat emoce. Díky němu ta hodina a tři čtvrtě ve společnosti slavné rockové hvězdy prožívající existenciální krizi a snažící se napravit svůj osobní život na úkor své hudební kariéry, docela příjemně uteče a vy budete příjemně naladěni na zbytek dne. Po dlouhé době se totiž zase do kin dostává solidně natočený a zahraný feel-good film, který plně zužitkovává charismatu Al Pacina, výrazné hudební složky a celkově uvolněné atmosféry. Pokud tak máte náladu v parných dnech zajít na nějakou oddychovou zábavu do dobré nálady, nemáte v současné nabídce českých kin ideálnější volbu. 

Druhá míza je příjemnou hudební komedií a citlivým dramatem rockové hvězdy na pokraji osobní krize, která poctivě nastavuje světlo všem skvělým věcem i neduhům, které podobný příběh skýtá. Parádní obsazení se skvělým Al Pacinem v čele, podmanivá hudba a jeden lidský příběh který osloví. Druhá míza je zkrátka ideální letní pohodovkou pro návštěvu kina v těchto perných letních dnech.  
Al Pacino jako stárnoucí rocker v existenciální krizi, který se na stará kolena rozhodně obrátit svůj život díky čtyřicet let starému dopisu. I když Druhá míza pečlivě opisuje žánrová schémata a prakticky nenabízí nic moc nového, Al Pacino táhne tuto překvapivě příjemnou a upřímnou zpověď hudebníka, který je otrokem svém předešlé kariéry. Díky skvělým hercům a příjemné hudbě navíc z tohoto snímku navíc dělá ideální feel good film. 
 
 Koktejl: 
30% Hudba a zábava
30% Existenciální krize 
40% Lidské drama
Druhá míza
(Danny Collins, Imagine)
Komedie / Drama
USA, 2015, 106 min

Režie: Dan Fogelman
Scénář: Dan Fogelman
Kamera: Steve Yedlin
Hudba: Ryan Adams, Theodore Shapiro
Hrají: Al Pacino, Melissa Benoist, Jennifer Garner, Michael Caine, Josh Peck, Annette Bening, Bobby Cannavale, Christopher Plummer, Aarti Mann, Anne McDaniels, Katarina Cas, Eric Lange, Brian Smith, Scott Lawrence, Ron Bottitta

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 04.06.2015 Indigo Film
Slovensko V kinech od: 25.06.2015 Continental
USA V kinech od: 20.03.2015 Bleecker Street Media

http://www.csfd.cz/film/334693-druha-miza/
http://www.imdb.com/title/tt1772288/




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?