Přeskočit na hlavní obsah

Sejmi prezidenta | Big Game [35%]

Je docela s podivem, že se tento film ocitl v české kinodistribuci, nicméně je tomu tak a v současné době jej nabízejí větší i menší kina pro své diváky. Evropská koprodukce v čele s finským režisérem Rare Exports Jalmari Helanderem nabízí hned několik zajímavých hereckých tváří a jedno docela zajímavé téma. Lov prezidenta Spojených států v lesích severního Finska. Nicméně ačkoliv se vás snímek snaží už od propagace přesvědčit, že tohle bude prča, velké věci tentokrát nečekejte. 

Prezident USA William Alan Moore (Samuel L. Jackson) se stává obětí mocenské hry a při zahraniční cestě na mírový summit je jeho letadlo sestřeleno díky zradě jeho nejvěrnějšího ochránce Morrise (Ray Stevenson). Než se k prezidentově záchrannému modulu stihne Morris se svými kumpány dostat, zachraňuje prezidenta místní třináctiletý chlapec Oskari (Onni Tommila), který poblíž místa nehody skládal zkoušku z dospělosti. Místo lovu jelena se ale mladý lovec zaplétá do lovu na nejmocnějšího muže na planetě.  

Docela jsem snímku chtěl i věřit. Přeci jen, podobné šílenosti, které se neberou tak moc vážně, patří k mým oblíbeným záležitostem. Avšak tady to osobní spojení a moje ochota akceptovat úroveň s jakou se film prezentuje, šly hodně rychle do kopru po odhalení základní premisy. To co totiž Sejmi prezidenta ve své podstatě je, je snímek, který se tak moc snaží být nad věcí, cool a přitom ještě hustědémonsky krutopřísný, že zapomíná na to, co podobné oddychové záležitosti dělá zábavou. Rozhodně to totiž nejsou neskutečně hloupé postavy, kamenné dialogy, mrzké triky a celkově naprostá debilita všeho co se v rámci filmového narativu děje. 

Film totiž svůj wow faktor ztrácí překvapivě rychle, načež v rámci hodinky a půl, které vám zabere pak neposkytuje divákovi nic navíc, co by tuto absenci vykrývalo. Samuel L. Jackson si jede opět to svoje, Ray Stevenson je fajn ale v rámci filmu moc prostoru k tomu zazářit nemá a když už mu scénář poskytne nějaké noty, je to většinou hra podle těch starých ohraných not bez jakéhokoliv přídavku něčeho nového. Zbytek obsazení jen podtrhuje demenci s jakou tato záležitost operuje, což jen reflektuje speciální konzultant Jim Broadbent, který se ukazuje jako na jedné straně informační MacGyver a na straně druhé jako precizní bijec se záviděníhodným intelektem. 

Ono je to ale dost možná dáno ztrátou iniciativy vůbec držet film pohromadě, když i některé střihové sekvence v rámci své struktury obsahují naprosto školácké filmařské chyby, které jen podtrhují špatnou digitální stránku filmu. Přičtěte si k tomu nic moc neříkající hudební doprovod a absenci čímkoliv zajímavých akčních sekvencí (samozřejmě až na pár momentů speciálně pro efekt vytvořených rádoby cool scén) a máte výsledek, který málokoho nadchne. 

Sejmi prezidenta je mrzký produkt, který se tak moc snaží být novou senzací za každou cenu, že si nezvládá pohlídat právě ty elementy, které z podobných snímků dělají opěvovaný kult. Režisér Jalmari Helander natočil ptákovinu, která nenadchne ani fanoušky akčních filmů, ani fanoušky odlehčené zábavy. Tenhle film totiž v jádru vlastně moc neví, čím bych chtěl nakonec být. Bonding momenty mezi mladým lovcem a prezidentem jsou sice fajn ale kde nic tu nic. Sejmi prezidenta je tak jen další záležitostí, která žalostně mrhá svým potenciálem a většinu času i přes svoji absurdnost a do zahnanost do extrému zkrátka nudí. 

Tak moc velká snaha o to být hustý super a kůl, že to vlastně v konečném pohledu vůbec nevychází. Sejmi prezidenta je nepřehledná blbost, která vlastně sama moc neví čím by chtěla být a těch pár momentů kdy alespoň trochu funguje to nezachrání. Díky tomu si ani fanoušci absurdně nadsazených snímků to své tentokrát nenajdou.  
 
 Koktejl: 
40% Lov
20% Přátelství
40% Nuda
Sejmi prezidenta
(Big Game, Misia: Prezident)
Akční / Dobrodružný
Finsko / Velká Británie / Německo, 2014, 90 min

Režie: Jalmari Helander
Scénář: Jalmari Helander
Kamera: Mika Orasmaa
Hudba: Miska Seppä, Juri Seppä
Hrají: Samuel L. Jackson, Onni Tommila, Ray Stevenson, Jim Broadbent, Ted Levine, Felicity Huffman, Victor Garber, Jaymes Butler, Mehmet Kurtulus, Risto Salmi, Jorma Tommila, Gabriel Raab, Rauno Juvonen

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 18.06.2015 Indigo Film
Slovensko V kinech od: 25.06.2015 Continental
Finsko V kinech od: 19.03.2015 Nordisk Film Fin.
Německo V kinech od: 18.06.2015 Ascot Elite Filmv.
Velká Británie V kinech od: 08.05.2015

http://www.csfd.cz/film/350958-sejmi-prezidenta/
http://www.imdb.com/title/tt2088003/


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?