Přeskočit na hlavní obsah

Špión | Spy [30%]

Začíná léto takže je pomalu čas na pohodové letní komedie, kterými se diváci mohou bavit mezi velkými blockbustery, které se nezadržitelně blíží.  Jedním z takových snímků se snaží být i všeobecně chválená komedie Špión, ve které se kromě Melissy McCarthy  (Známá u nás především ze seriálů Gilmorovy děvčata a Mike a Molly) objeví také Jason Statham nebo Jude Law. Narozdíl však od většiny místních kritiků však hlásám směrem k tomuto snímku místo nadšených reakcí obezřetnost. 

Susan Cooper (Melissa McCarthy) pracuje už deset let pro CIA jako analytik špičkového agenta Bradleyho Finea (Jude Law) i přesto,že její výcvik na akademii byl na jedničku a patřila ke špičce svého ročníku. Důvodem pro to je fakt, že je do Bradleyho beznadějně zamilovaná. Proto když při jedné z misí Bradley umírá, rozhodne se zažádat o povýšení do terénu aby jeho smrt pomstila. Mafiánka Rayna Boyanov (Rose Byrne) totiž získala identity všech aktivních agentů v utajení a tak se Susan stává jedinou nadějí na zastavení obchodu s atomovou bombou, který má v úmyslu Rayna v nejbližších dnech provést. Pomoci ji s tím má agent Rick Ford (Jason Statham), který se rozhodl neuposlechnout rozkaz a vyrazit za pomstou na vlastní pěst. 

A ne. Vážně se tentokrát neshodnu s davem a nebudu chválit nebo vůbec doporučovat něco, co si doporučení ani trochu nezaslouží. Když váš totiž v sále kina zhruba po desíti minutách začne docela hryzat svědomí z toho, že jste za tuhle ptákovinu vyplýtvali lístek do kina, něco je setsakramentsky špatně. A to prosím máte před sebou ještě téměř dvě hodiny výživné zábavy přesně podle moderních trendů americké komedie, které se mi upřímně docela hodně zajídají. Docela nechápu, co je tak peckovního na Melisse McCarthy, že z ní dělají největší komediální hvězdu posledních let ale musím říct, že se mi to nelíbí. Ne že by po zničené kariéře Adama Sandlera bylo moc co přebírat na pozici komediální kasovní jistoty, ovšem pokud se Spy zaplatí (jakože se zaplatí podle prvních odhadů) čeká nás minimálně ještě další pětiletka, kde se tahle kdysi sympatická dáma z oblíbeného seriálu přemění v symbol všeho špatného co americká komedie v posledních letech až na výjimky nabízí. A bohužel v těchhle obětech komerce a fekálního humoru nejspíše skončí i remake Krotitelů duchů, který připravuje taktéž Paul Feig a počítá opět s herečkou do jedné z hlavních rolí.   

Ale zpět k tomuto bravurnímu filmu. Předně, je třeba říci, že pokud vás obhrublý americký humor, kde se patlají všechny tělesné tekutiny, lidé zvrací na mrtvoly, otírají své ztopořené penisy mimo záběr někomu o krk či se využívají laciné gagy jako symbol nejvyšší zábavy, pak vám nejspíš přijde Špión přijde jako jedna z nejlepších komedií za poslední roky. Pokud ovšem u vás komedie znamená přeci jen něco víc, pak velmi hlasitě vyzývám k ještě jednomu zvážení návštěvy kina. Tohle by pro vás totiž mohl být silně traumatizující zážitek. Jediná dobrá věc na celém snímku je geniální a lehce nahlouplý agent v podání Jasona Stathama, který se ovšem ve snímku objeví jen na pár minut. Kdykoliv se ovšem objeví, krade si pro sebe celý film a posunuje úroveň filmu z neskutečné močky amerického klišé do vrcholné geniality. Jak ovšem říkám, objeví se jen v minimu scén a za cenu lístku do kina to vážně nestojí. 

Co se týče objektivního hodnocení snímku, asi by si kvůli vizuální stránce snímek zasloužil o pár těch procent více, nicméně ani docela solidní akční sekvence, příjemně "bondovská" úvodní sekvence ani docela obstojná audiovizuální stránka nezastří fakt, že tohle je dno po všech ohledech a nic to nespasí. Obzvláště peprné je pak srovnání s žánrově velmi podobným snímkem Kingsman: Tajná služba, který, byť na základě komiksu, nabízí daleko uspokojivější a zábavnější koktejl a i přes svoji serioznost nabízí daleko více humoru než tenhle výtvor hrající si na čistokrevnou akční komedii.            

Co tedy říci závěrem? Špión si své diváctvo očividně najde a nebude ho málo. Pokud navíc dementní komedie bez špetky nápadu nebo invence jsou vaše věc, tak pak směle do kina. Pokud ovšem jdete na komedii jen díky účasti dvou britských sympaťáků (jako jsem to měl já), rozhodně se návštěvy vyvarujte. Debilnější, nepříjemnější a celkově více urážlivou komedii, která vás urazí již jen svoji existencí, už jsme tu dlouhou dobu neměli.  Nicméně zbytek sálu se smál až se za břicho popadal takže chyba byla tentokrát asi na mém přijímači.  


Vražda, smrt, zabití a utrpení. Máloco vystihuje Špióna lépe. Asi budu tentokráte v menšině ale ne, tohle si vážně nepředstavuju pod pojmem dobrá akční komedie. Hloupé, stereotypní, kýčovité a klišoidní jako máloco a tak neskutečně otravné, že jsem vážně zvažoval odchod z kina. Škoda, že jsem tak neučinil. Ani brilantně trefný Jason Statham nezachrání tuto potápějící bárku, která je ukázkovým příkladem toho co je špatné na současné americké komedii. Očividně je to ale to co lidé chtějí a to co masy baví, takže chyba je asi na mém přijímači. 
 
 Koktejl: 
85% Komediální dno
10% Obstojná audiovizuální stránka
5% Geniální agent Jasona Stathama
Špión
(Spy, Susan Cooper)
Komedie
USA, 2015, 120 min


Režie: Paul Feig
Scénář: Paul Feig
Kamera: Robert D. Yeoman
Hudba: Theodore Shapiro
Hrají: Jason Statham, Rose Byrne, Melissa McCarthy, Morena Baccarin, Jude Law, Allison Janney, Bobby Cannavale, Peter Serafinowicz, Nia Long, Curtis "50 Cent" Jackson, Miranda Hart, Nargis Fakhri, Iván Kamarás, Věrka Serďučka, Richard Brake

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 04.06.2015 CinemArt
Slovensko V kinech od: 04.06.2015 Barracuda Movie
USA V kinech od: 05.06.2015 20th Century Fox

http://www.csfd.cz/film/358877-spion/
http://www.imdb.com/title/tt3079380/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous