Přeskočit na hlavní obsah

Mission Impossible – Národ grázlů | Mission: Impossible – Rogue Nation [80%]

Agent Ethan Hunt hlásí návrat. Tom Cruise se před čtyřmi lety vrátil v jedné ze svých nejslavnějších rolí a série založená na kultovním seriálu Nulová šance ani po letech neztratila na svém lesku, ba naopak, fanoušky potěšila a vydělala solidní peníze i přesto, že měla být původně labutí písní právě pro Hunta. Vše bylo ale nakonec jinak a Ghost Protocol ukázal nový potenciál pro tuto sérii. Tentokrát se na režijní sesli dostal Christopher McQuarrie, kterého si Tom Cruise pro další díl špionské série vybral díky spolupráci na snímku Jack Reacher: Poslední výstřel. Jak vypadá pátá nesplnitelná mise?

Ethan Hunt (Tom Cruise) už dlouhé měsíce pátrá po jakémkoliv důkazu o existenci speciální nadvládní organizace zvané Syndikát, která sdružuje bývalé agenty speciálních složek všech zemí po celém světě a pak s jejich pomocí pomáhá nabourat řád, který panuje v civilizovaném světě. Než se mu však podaří cokoliv hmatatelného získat, končí ve spárech Syndikátu on sám a organizace IMF, které je členem, je rozpuštěna po nátlaku ředitele FBI Hunleyho (Alec Baldwin).  Ethan tak musí uniknout ze zajetí organizace a pokusit se splnit další nesplnitelnou misi, zničit zločineckou organizaci, o jejíž existenci téměř nikdo neví ale která je zároveň tím největším nebezpečím, kterému svět právě čelí... 

Je překvapivé, jaký vývoj tato značka prodělává. Něco co začalo jako relativně vážná filmová podoba kultovního seriálu v rukou Briana De Palmy, se díky Johnu Woo ve druhém díle proměnilo ve svéhlavou akční zábavu, která ale zároveň málem sérii pohřbila. O šest let sérii ovšem znovu nakopl sérii pro nové tisíciletí J.J. Abrams, a před pár lety svěží vítr potvrdil i Brad Bird. A i když každý díl má své kvality, je na místě zavést diskuzi na téma nejlepší díl série, neboť Christopher McQuarrie pochopil v čem spočívá kouzlo této série a přináší od dnešního dne do českých a slovenských kin novou kapitolu, která je rozhodně nejvěrnější tomu, čím se snaží Mission Impossible být a zároveň také pravděpodobně nejlepší díl série. 

Tentokrát si totiž nikdo na nic moc nehraje. Cruise ví, kde to jeho agentovi sluší nejvíce a co si může v rámci možností dovolit relativně bez újmy a McQuarrie má na druhé straně až moc dobře v merku jak správně využít své postavy, tedy výslední mix se kterým na vás Národ grázlů vyrukuje, je ta popcornově správná kombinace svéhlavé akce s nadsázkou, temných, místy až thrillerových podtónů a dostatek nápaditosti a humoru. To vše v překvapivě nedivokém blockbusteru, který až na jednu dvě scény nezachází za hranici snesitelné akční nadsázky (jediný moment snad budiž úvodní sekvence, kterou by v takovéto podobě Ethan rozhodně nepřežil). Pominu-li ovšem tohle, veškerá akce v rámci více jak dvou hodin, které vám film v kinech zabere, má hlavu i patu, je uvěřitelně a správně na hranici nekompromisního akčního filmu a výplachového béčka. Na této hranici ovšem balancuje snímek s přehledem a ani na moment nevykročí z předem nastavené cesty kterou se ubírá k cíli. K tomu přidejte správně slizkého záporáka v podání Seana Harrise a máte možnost v kinech vidět tak trochu akční retro, které funguje jak v novodobých standardech, tak pečlivě cituje a ctí jak svoji konkurenci, tak předešlé díly série, včetně samotného seriálu. I když se tak nejedná o snímek, který by vás svými kvalitami smetl ze sedaček, jedná se o jednu z nejlépe odvedených prací, která byť jede dle víceméně stejných not, kterými se řídili předešlé díly, plní svoji roli dokonale. Nebál bych se tedy ani na moment tvrdit, že pokud patříte mezi fanoušky této série, s jistotou se vám bude líbit i tato řekněme klasičtěji položená kapitola. 

Tady se zkrátka jede podle osvědčeného receptu, který fungoval už čtyřikrát předtím, nicméně tentokrát váš filmových chod připravuje "kuchař" zběhlý v poněkud jiné "kuchyni." Slušná kamera Roberta Elswita jen dokresluje podobně temný vizuální styl, který si Christopher McQuarrie vyzkoušel už u své předešlé spolupráce s Tomem Cruisem.  Akční scény opět nepostrádají svoji nápaditost, slušnou choreografii a celkově zajímavé lokace. Hudební složka Joe Kraemera tu možná až příliš často hraje druhé housle, nicméně v rámci pojetí tohoto dílu to není ani příliš na škodu. O to více totiž vyniknou dramatické scény, kdy jedna z nich navodí dokonce naprosté ticho. Výsledná audiovizuální stránka filmu je ovšem příjemně komplexní a celistvá a funguje naprosto přesvědčivě, především díky jasné režii, která ani na moment nemíří vedle. 

Pátá nesplnitelná mise je zkrátka jasný úspěch. I kdyby nevydělala peníze na další pokračování (o čemž s přihlédnutím k předešlým výdělkům nemůže být téměř pochyb), Christopher McQuarrie napsal a zrežíroval nejlepší kapitolu v rámci filmové série, která potěší každého fanouška série svou cílevědomostí a jistotou se kterou využívá všechny prvky typické pro značku Mission Impossible. Pro všechny ostatní se jedná o nejideálnější moment, kdy nastoupit do této série neboť podobně vydařených pokračování je jako šafránu.    



Stoupat se dá se správným vedením pořád. Pátá nesplnitelná mise je z velká části díky Christopheru McQuarriemu bez pochyb nejlepším zástupcem toho, co tato značka má být. Sebevědomá, jistá a nápaditá akce s nadsázkou, dostatek temnějších obrysů a zároveň i humoru a správně rozmístěné figurky na šachovnici jednoznačně zajišťují úspěch na všech frontách. Pátá mise je akční, zábavný a nápaditý blockbuster, který těží nejen z předešlých dílů a citace starších trendů v akčních filmech, ale zároveň také z jejich fúze s novým tisíciletím. Nic co by smetlo všechny bez rozdílu svými kvalitami ale zatraceně dobrá práce, která se bezesporu zapíše do kroniky nejvydařenějších sequelů.    
 
 Koktejl: 
50% Akce
50% Nadsázka
Mission Impossible – Národ grázlů
(Mission: Impossible – Rogue Nation, Mission Impossible: Národ grázlov)
Akční / Dobrodružný / Thriller
USA, 2015, 132 min

Režie: Christopher McQuarrie
Scénář: Christopher McQuarrie
Kamera: Robert Elswit
Hudba: Joe Kraemer
Hrají: Tom Cruise, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Jeremy Renner, Ving Rhames, Alec Baldwin, Sean Harris, America Olivo, Simon McBurney, Jing Chu Zhang, Tom Hollander, Jens Hultén, Alec Utgoff, Hermione Corfield, Nigel Barber

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 30.07.2015 CinemArt
Slovensko V kinech od: 30.07.2015 Barracuda Movie
USA V kinech od: 31.07.2015 Paramount Pictures

http://www.csfd.cz/film/319631-mission-impossible-narod-grazlu/
http://www.imdb.com/title/tt2381249/



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?