Přeskočit na hlavní obsah

Terminator Genisys | Terminator: Genisys [30%]

Je jen málo ikonických značek pro hereckou kariéru, které by se mohly rovnat tomu, jak důležitá je pro Arnolda Schwarzeneggera role robotického Terminátora v legendární sérii. Po Vzpouře strojů se ovšem rozhodl upřednostnit politickou kariéru před čtvrtým dílem, který částečně i díky jeho absenci (to malé pomrknutí v závěru nepočítejme) kvalitativně vyhořel a místo surového zpracování nelibé budoucnosti nabídl především parádní formu ale nic moc, co by ji drželo pohromadě. Když se tedy rozhodl Arnold vrátit v pátém díle s příslibem jeho účasti v dalších dvou z plánované nové trilogie, srdce fanoušků zaplesala. Režie se po videoklipařovi McG ujal Alan Taylor čerstvě ze seriálové Hry o Trůny a marvelovského Thora: Temný svět a vše najednou začalo vypadat jako ten správný návrat. Do momentu, než se nová kapitola a částečný reboot série představil poměrně nemastnou a neslanou marketingovou kampaní. I ta ovšem má na rozdíl od výsledného snímku alespoň něco do sebe... 

John Connor (Jason Clarke) má již dlouho předurčeno vést lidské jednotky proti vzpouře strojů pod vedením největšího lidského omylu, počítačem řízeného obranného systému Skynet, který se jednoho dne rozhodne vymýtit lidské pokolení z povrchu zemského, událost která se do historie zapíše jako Soudný den. A zatímco se lidé snaží pomocí stroje času této zlomové události zabránit a porazit bezpečnostní systém jednou provždy, ten se pomocí té samé metody snaží zabránit narození vůdce lidí a tedy zdecimovat budoucí lidský odpor dříve, než vůbec vznikne. Vše se ovšem mění, když z budoucnosti vyslaný Kyle Reese (Jai Courtney) přistane v jiné realitě, než ve které vyrůstal jeho vůdce. Skynet totiž využil stroje času aby pozměnil časovou linii ještě více a rozhodl se odstranit z rovnice Johnovu matku Sáru (Emilia Clarke) ještě v době předtím, než ji Kyle a T-800 (Arnold Schwarzenegger) stihli zachránit před útoky Skynetu... 

Ještě, než se pustím do hodnocení samotného filmu, je třeba přiblížit můj vztah ke značce, který je podobný s většinou lidí plus mínus v mém věku. První dva Terminátoři měli značně formativní vliv na můj filmový vkus a dodnes patří k oblíbeným filmovým milníkům (především pak téměř dokonalý druhý díl), které svým kvalitami dokázaly víceméně utáhnout i daleko slabší díl třetí a alespoň částečně zjemnit zklamání z dílu čtvrtého. Značka má zkrátka sestupnou tendenci po druhém díle. I přesto jsem se ovšem snažil neodsuzovat nejnovější kapitolu předem a i přes zklamání, které pro mě před lety čtyřka v kinech byla, do kina na dalšího Terminátora přeci jen vyrazit. Je to totiž zkrátka Terminátor. Což bude odůvodnění pro návštěvu kina pro mnoho dalších lidí jako já. A právě pro vás mám jedno docela výrazné doporučení: Ne. 


Nostalgie je totiž přesně to, na co se snaží celé dvě hodiny tahle záležitost hrát a pokud na tuhle hru přistoupíte, rozhodně nebudete mít z výsledného zacházení radost. To na čem si Genisys rozhodlo totiž udělat jméno je neustálé pomrkávání směrem k předešlým dílům, ať už náznaky nebo přímým neurvalým kopírováním, a následné zprasení předešlé události série novým nelogickým twistem, často popírajícím mechanismy série (v horším případě i vzorové modely cestování časem v rámci fikčních děl - pro zájemce takový menší tahák ve formě infografiky). Nic víc nad rámec tohoto však nečekejte. 

Nový (a zároveň pravděpodobně naštěstí poslední) díl této série je totiž ve své podstatě zredukován na nepříliš dobrou recyklaci starých nápadů, prokládání nahrubo nasekaných klišé a to vše zabalené do povědomé formy, která však tentokrát jaksi postrádá jakýkoliv přesah, hloubku či něco víc nad rámec rovnice robot x člověk = exploze / žena + muž = romance. Ne že by zde snaha nebyla (viz rádoby aktuální témata a ožehavé otázky), jen zkrátka nefungují a působí spíše hloupě než kdoví jak relevantně nebo smysluplně. Když navíc prozradíte v podstatě největší twist filmu už na plakátech a v upoutávkách na film, je jen opravdu málo argumentů proč vlastně novému dílu dávat šanci. Rozhodně to totiž není kvůli všemu ostatnímu mimo příběh, protože tam nový Terminátor selhává ještě daleko více.  

Mimo logiku postrádající vývoj děje, hloupé postavy odříkávající škrobené a těžce uvěřitelné repliky (s vyjímkou solidního Jasona Clarkea, Arnolda Schwarzeneggera a přehlíženého a téměř z obrazu vytlačeného Matthewa Smitha) totiž má film další nálož problémů. Když totiž divákům dvě hodiny kopete do odkazu především prvních dvou dílů série a ještě se jím u toho vysmíváte debilitou zavánějícími kličkami ve scénáři, měli byste jim alespoň dodat něco trochu zábavného, solidně akčního nebo alespoň dobře vypadajícího. Ve všech třech ohledech ovšem Genisys selhává taktéž. 

Až na pár suchých hlášek od Arnieho (který se snaží ale scénář mu moc prostoru nedává), nepříliš přirozené přicmrdávání Courtneyho a pár pokusů od Emilie Clarke si totiž moc zábavy neužijete. Suché hlášky moc nefungují a jejich opakování jim na zábavnosti nepřidá. Byť musím přiznat, že tak tři momenty dokázaly alespoň na chvíli v tom všem vyvolat alespoň nepatrný úsměv na tváři. Co se týče té solidní akce, zde bych si dovolil oponovat několika názorům na to, že akční složka tohoto filmu vypadá dobře. Nevypadá. Pár záblesků pyrotechniky, trocha přepálených filtrů a těžce digitální destrukce dobrou akci nedělá. Některé triky pak mají problém alespoň srovnat krok s předešlými, několik (v případě starších dílů i desítek) let starými triky z předchozích dílů. 

To se samozřejmě odráží i na onom faktoru dobře vypadajícího. Několik momentů je rozhodně fajn, a celý design Johna Connora ve všech jeho podobách je slušný, na záchranu jinak mrzké digitální práce to ovšem nemá a tak většinu času doprovází trikové scény digitální pachuť, kterou jen umocňuje i na blockbusterové poměry vydatné opomíjení fyzikálních zákonů, všeobecných pravidel a způsobů, jakým věci v rámci skutečného světa fungují. I když tak akční škola let osmdesátých a devadesátých, stejně jako blockbustery nového tisíciletí, toto dělají naprosto běžně, suverenita, s jakou se do podobné výpravy čelem pro logice a zdravému rozumu pátý díl této robotické řežby vypravuje, nutí vaši mysl se na chvíli nad takovým jednáním pozastavit a nesouhlasně zavrtět hlavou. Pokud tedy na to budete mít po decimaci všech zásadních momentů značky ještě sílu. 

Formálně pak tento zápis nepřináší nic moc nového. Kamera Kramera Morgenthaua opisuje klasické žánrové šablony bez snahy nějak vybočit a vše co v rámci 126 minut nabídne, je víceméně variací všeho v rámci série už viděného, v té nebo oné podobě.  Hudebně se Lorne Balfe moc nepředvádí a silně nevkusná titulková skladba tuto mizérii jen podtrhuje. Ještě, že alespoň ten hlavní motiv ani zub času ani syntezátorová zvěrstva Hanse Zimmera nedokážou úplně pohřbít. 

Pátý Terminátor, tentokráte s podtitulem Genisys, je komerční prasárana, která ačkoliv s největší pravděpodobností bude pro sérii konečnou, je zároveň její nejhorší částí. Alan Taylor do kin dotáhl sterilní dvouhodinové kopání do odkazu této značky, které naneštěstí nezachrání ani celkem slušný Arnie a pár zajímavých tváří ve vedlejších rolích. Umělá hlavní dvojice, šíleně špatný a smysl pozbývající scénář a nepěkná digitální akce, to vše tvoří dohromady jedno z mých největších filmových zklamání v kině a další zářez do sbírky filmů, bez jejichž dalšího shlédnutí se milerád obejdu. Dvě hodiny se dávají strávit i příjemněji než sledováním znásilnění ikony mého dětství.      

PS.: To, že James Cameron tuto kapitolu vřele doporučoval jako součást marketingu, považuji za zvěrstvo proti vlastní tvorbě, které se neodpouští. 
Ne. Navnadit fanoušky novým plnohodnotným pokračováním a poté naservírovat toto, to by mělo být považováno za zločin. Alan Taylor místo aby zvrátil sestupnou tendenci série, přivedl do kin tak ubohou pátou kapitolu, že bude pro mnohé velmi hořkou pilulkou a velmi nepříjemným dvouhodinovým kopáním do dětské nostalgie. Arnie, Smith, Simmons a Jason Clarke jsou v rámci možností slušní, jejich party ovšem značně podkopává šíleně špatný scénář, ve kterém aby se prase vyznalo a jeho logika by možná fungovala tak leda na půdě mentálního ústavu v San Franciscu. Zbytek je silný podprůměr, Emilia Clarke postavu podobných rozměrů těžce nezvládá a celé to je v podstatě jeden velký krok špatným směrem, po kterém se vám bude (zvláště pokud jste fanoušci značky) chtít akorát brečet. A ne, bonusy a náběh na další díl to vážně nezachrání ani omylem.     
 
 Koktejl: 
20% Roboti
20% Nostalgie
10% Digitální akce
10% Umělohmotná romance 
10% Prznění odkazu
10% Neustálé pomrkávání na fanoušky
10% Špatná hlavní dvojice
10% Pár zajímavých vedlejších postav 


Terminator Genisys
(Terminator: Genisys, Terminator 5)
Sci-Fi / Akční / Thriller / Dobrodružný
USA, 2015, 126 min

Režie: Alan Taylor
Scénář: Laeta Kalogridis, Patrick Lussier
Kamera: Kramer Morgenthau
Hudba: Lorne Balfe
Hrají: Emilia Clarke, Arnold Schwarzenegger, Jason Clarke, Jai Courtney, J.K. Simmons, Dayo Okeniyi, Aaron V. Williamson, Matt Smith, Byung-hun Lee, Sandrine Holt, Griff Furst, Teri Wyble, Brett Azar, John Edward Lee, Brandon Stacy

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 09.07.2015 CinemArt
Slovensko V kinech od: 09.07.2015 Barracuda Movie
USA V kinech od: 01.07.2015 Paramount Pictures

http://www.csfd.cz/film/263921-terminator-genisys/
http://www.imdb.com/title/tt1340138/




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?