Přeskočit na hlavní obsah

Ant-Man [85%]

Další, ve filmovém světě relativně neokoukaný, komiksový hrdina od Marvelu, Ant-Man, měl cestu na plátna kin dlouhou a problematickou. Po letech se ovšem svět konečně dočkal a dnes tento hrdina vstupuje do českých a slovenských kin a zítra otevírá v Americe. Otázkou ovšem zůstává, zda-li se ono čekání vyplatilo a do kin přichází další zásadní komiksová podívaná nebo jen výplňovka, ve které Marvel představuje pouze důležité hráče a motivy pro další fázi jejich filmového univerza, kterou nakopne Občanská válka za deset měsíců. Byť je totiž nejmenší člen Avengers poněkud problematickým hrdinou, v kinech by vám rozhodně uniknout neměl. 

Vědecký pokrok není vždy k lepšímu. Své o tom ví Hank Pym (Michael Douglas), který využíval svého objevu, částic Pym, pro vládní účely ve svém mládí. Když se však vláda rozhodla jeho zmenšovací technologii zapojit do masové výroby zbraní, se svým výzkumem skončil a tajemství technologie si vzal s sebou. Nyní, o mnoho let později se jeho asistent Darren (Corey Stoll), nyní ředitel společnosti kterou Hank založil, pokouší jeho experiment zopakovat a účinky jeho séra napodobit pro nový projekt bojového obleku Yellowjacket, který má v úmyslu prodat armádním jednotkám, které za tuto revoluční technologii budou ochotny zaplatit nejvyšší obnos. Když se toto Hank dozví, připraví plán jak celý výzkum svého bývalého asistenta zničit a zabránit tak, aby technologie, které věnoval celý svůj život, padla do nesprávných rukou. Klíčem k získání téhle technologie má být nedávno z vězení propuštěný zlodějíček s dobrý srdcem Scott Lang (Paul Rudd)... 

Pokud bych měl shrnout své dojmy do jednoho slova, tak by to bylo asi překvapení. Marvel totiž při rozšiřování svého univerza nyní musí podnikat kroky k méně komerčně jistým látkám, které zároveň staví na trochu divočejších konceptech než jen robotické brnění nebo mutační sérum. A byť není Ant-Man zrovna tak divoký jako například na příští rok naplánovaný Doctor Strange, přeci jen komiksový hrdina využívající zmenšovací technologii a mravence je něco, co nemusí sednout úplně každému. A to je v konečném pohledu jedině dobře, protože po docela dramatickém vývoji, který doprovázel tento film, se do kin dostává značně originální a jedinečná Marvelovka, odlišná od všeho, co v jejich produkci doposud vzniklo. 

To je pro někoho dobrá a pro někoho špatná zpráva. Pokud totiž čekáte další naplnění úspěšné formule, či velkolepé sekvence, budete rozhodně zklamáni (což také část publika je). Ant-Man totiž hraje úplně na jinou strunu a spíše se snaží prodat osobní příběh, který je napasován na loupežný plán, který ale zároveň dobře funguje jako součást většího univerza, které Marvel buduje. Díky tomu, že origin postavy je značně zredukován, pak navíc nedochází ani moc prostoru na obvyklý syndrom prvního dílu, kde se hrdina většinu času snaží objevit sám sebe a své nově nabité schopnosti. Scott je zde postaven do jasné role, kde má minimální prostor pro to se naučit co je třeba aby mohl splnit úkol pro který byl vybrán. Díky tomu ty necelé dvě hodiny, které film v kině zabere utíkají jako voda a budete na konci rychleji, než by se zdálo, a chtít přídavek. 

Ant-Man totiž dost těží ze silného tvůrčího týmu, který se za ta léta podepsal pod výslednou verzí. Díky tomu mu tak nechybí parádní akce, v rámci mikrosvěta velkolepé scény a především humor, kterého je zde více než dostatek. Ačkoliv jsem tak čekal, že tento poněkud podivný hrdina bude pro mě první zklamání z této rozjeté komiksově filmové frančízy, nastal přesný opak. Rázem se totiž z tohoto filmu právě díky značné nadsázce, svižnosti a zábavnosti, stejně jako nápadité akci, stává minimálně pro mě vedle třetího Iron Mana jedna z nejlepších kapitol. Jistě, je zde několik momentů, které nejsou úplně stoprocentní a člověk to tvůrcům úplně nevěří, když se ovšem přidá o několik momentů později na důraznosti, Peyton Reed a spol téměř nestřílí vedle.      

Důležité jsou pro film samozřejmě i postavy, kde v rámci solidního osazenstva září především v menší roli Michael Peña a představitel hlavní role Paul Rudd. Druhém jmenovanému jsem nečekal že budu věřit i vážnější polohy a vůbec celou onu superhrdinskou fazonu, nicméně v momentě kdy vstoupí na plátno si získává srdce fanoušků a ukazuje jak ideální volba byl pro právě takhle vystavěného komiksového hrdinu. Snad jen škoda, že Corey Stoll coby hlavní záporná postava nemá moc čím působit jako stoprocentní záporák a jeho prostor v rámci příběhu je navíc značně omezen. Na druhou stranu diváci jako bonus dostanou menší souboj s jedním z Avengerů, tedy alespoň tenhle neduh si tvůrci částečně žehlí.

Audiovizuálně pak tenhle menší bratříček velkých Marvelovek vypadá paradoxně asi nejlépe. Zvláště s přihlédnutím k faktu, že většina akčních sekvencích je díky jejich miniaturnímu charakteru silně triková. Hudebně Christophe Beck nepředvádí nic nového, ale svůj účel jeho hudební podkres naplňuje dostatečně. Co ovšem stojí rozhodně za zmínku je fakt, že celý film svoji náplní i zpracováním připomíná mnoho osmdesátkových a  devadesátkových rodinných filmů, kde třeba díky hravosti a nápaditosti vyvstanou na mysli například tituly jako FlubberMiláčku, zmenšil jsem děti nebo Jumanji. A to je něco, co bych rozhodně nečekal a bylo to další z mnoha příjemných překvapení, které Ant-Man do kina s sebou přinesl. 

Co tedy říct o posledním filmu druhé fáze filmového univerza Marvelu? Rozhodně na rozdíl od předešlých filmů nemá tak širokoprofilové zaměření, aby sednul každému. Pokud ovšem nebudete čekat posté to samé a místo toho si raději s otevřenou myslí prožijete rodinně zaměřený příběh o vykoupení a vzniku nového člena Avengers, zklamáni rozhodně nebudete. Ant-Man je doposud nejoriginálnější záležitostí v rámci filmového světa Marvelu a díky své hravosti se řadí i mezi nejoriginálnější komiksové filmy vůbec. Místy si sice film není úplně jistý ve všech ohledech ale v souhrnném dojmu patří rozhodně ke špičce, která je po zklamavších druhých Avengers důstojným uzavřením druhé fáze. 
Nejen jedna z nejoriginálnějších marvelovek ale jeden z nejnápaditějších a nejoriginálnějších komiksových filmů vůbec. I přes problematickou cestu na svět je Ant-Man zábavnou téměř dvouhodinovou jízdou, která byť funguje ve filmovém vesmíru Marvelu na jedničku, zároveň narušuje šablonu podle které se řídly téměř všechny předešlé filmy v rámci této filmové frančízy. Pardání obsazení (především Rudd a Peña), bombastická akce a množství zábavy, které se má šanci rovnat snad jen třetímu Iron Manovi. Zářný příklad toho, že podceňovat prcky se nevyplácí. A teď bych prosil dvojku. 
 
 Koktejl: 
20% Mravenci
20% Komiks
20% Originalita
20% Nápaditost
20% Zábava
Ant-Man
(Ant Man)
Akční / Sci-Fi
USA, 2015, 117 min


Režie: Peyton Reed
Předloha: Stan Lee (komiks), Jack Kirby (kniha), Larry Lieber (komiks)
Scénář: Joe Cornish, Edgar Wright, Adam McKay, Paul Rudd
Kamera: Russell Carpenter
Hudba: Christophe Beck
Hrají: Paul Rudd, Michael Douglas, Evangeline Lilly, Michael Peña, Bobby Cannavale, Judy Greer, Corey Stoll, John Slattery, Joe Chrest, Wood Harris, Tip Harris, David Dastmalchian, Martin Donovan, Hayley Atwell, Kourtney Shales, Zack Duhame, Jordi Mollà, Rod Hallett, Marie Joelyn, Vanessa Ross, Chandra Shaker Sangam, Abby Ryder Fortson

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 16.07.2015 Falcon
Slovensko V kinech od: 16.07.2015 Saturn
USA V kinech od: 17.07.2015 Walt Disney

http://www.csfd.cz/film/228999-ant-man/
http://www.imdb.com/title/tt0478970/



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?