Přeskočit na hlavní obsah

Legendy zločinu | Legend [75%]

Bratři Krayové patří mezi nejznámější evropské zločince minulého tisíciletí. Příběh dvojčat, která ovládala v 50. a 60. letech Londýnské podsvětí, byl již několikrát zadaptován, nicméně do našich kin právě dorazila nejnovější verze, ve které se v titulní dvojroli představí stále populárnější Tom Hardy. Stojí tahle dobová gangsterka zato nebo je to jen ztráta času?


Ronnie a Reggie (Tom Hardy) mají sen. Vypracovat se ze spodiny dělnické vrstvy na vrchol do společenské elity. K tomu ovšem nevyužívají zrovna legální nebo společensky přijatelné postupy. I tak se ale snaží působit především jako vlastníci prosperujících nočních podniků. To vše ovšem do doby, než jejich úhlavní nepřátelé skončí bez svého vůdce, který je zatčen policií a odsouzen k mnoha letům vězení za širokou paletu zločinů, ne nepodobných těm, které denně páchají právě dvojčata. Těm se díky nastalé situaci otevírá cesta do celého Londýna a jejich byznys začíná vynášet několikanásobně víc, než si kdy dokázali představit. Jenže Scotland Yard je jim už nějakou dobu na stopě... 

Legendy zločinu jsou bezesporu dobře natočeným filmem. Jde ovšem o to, co od filmu čekáte, neboť jeho vlastní propagace by mohla být poněkud klamná. Brian Helgeland natočil vizuálně parádní dobovou kriminálku, ve které neskutečným způsobem exceluje Tom Hardy v titulní dvojroli, nicméně nenechte se splést. Nic převratného nebo v jakémkoliv ohledu revolučního se na vás v sálech kin rozhodně nechystá. Místo novodobého Kmotra tak spíše čekejte poctivou žánrovku s parádním obsazením a lahůdkovou stylizací, nic moc víc. 

Nechci tu samozřejmě tvrdit, že by byly Legendy zločinu byly kdovíjak povrchní nebo infantilní, to ne. Jen jejich snaha o to být čímkoliv víc než jen náramně povedenou a zábavnou ale bohužel tak nějak pod tíhou scénáře přichází vniveč. To ovšem není na škodu, protože se díky tomu z filmu stává relativně příjemné dvouhodinka, která pobaví, místy zaujme ale člověk u ní nemusí moc přemýšlet nebo něco moc řešit. Tedy ideální podívaná do pohody. 

Svoji roli na tom hraje především líbivá audiovizuální stránka a sympatické herecké obsazení. To sice mimo Toma Hardyho předvádí spíše trochu do extrému zahnané karikatury, v rámci lehce nadsázkové stylizace příběhů obou bratrů to ovšem v mezích funguje. O to více pak vynikne soustředěný Hardy v jednom z nejlepších výkonů své kariéry, poskytující ve své podstatě protipól k hrubiánskému Bronsonovi.

Legendy zločinu jsou zkrátka filmem, který se i přes očividné snahy o něco víc, zastavil někde na pomezí kriminální dobové gangsterky a biografického snímku s trochou humorné nadsázky. Výsledný mix je tedy překvapivě zábavnou a svižně odvyprávěnou sondou do několika období Krayovic rodinného klanu, která místy pobaví, místy zase zpraží ale vždy zůstává věrná tomu, co chce vlastně divákům sdělit. Nečekejte zkrátka převratnou ságu ale svižnou žánrovku s pár známými tvářemi, která je tak trochu založená na skutečných událostech z minulého století.           


Slušně svižná dobová gangsterka, která i přes snahy být něčím víc končí jako mírně nadsazený ale zato zábavný pohled na výrazné figurky londýnského podsvětí minulého století, kde v hlavní roli, tedy spíše dvojroli, září Tom Hardy.Velice slušná audiovizuální schránka a dostatek humoru podrží i ve slabších momentech jinak slušnou žánrovku.  
 Koktejl: 
50% Tom Hardy jako gangster
25% Podsvětí
25% Rodinné problémy
Legendy zločinu
(Legend)
Životopisný / Krimi / Thriller
Velká Británie, 2015, 133 min

Režie: Brian Helgeland
Předloha: John Pearson (kniha)
Scénář: Brian Helgeland
Kamera: Dick Pope
Hudba: Carter Burwell
Hrají: Tom Hardy, Taron Egerton, Emily Browning, Christopher Eccleston, David Thewlis, Colin Morgan, Chazz Palminteri, Paul Bettany, Tara Fitzgerald, Paul Anderson, Stephen Lord, Mel Raido, Bob Cryer, Jd Roth-round, Millie Brady, Sam Spruell, Charley Palmer Rothwell, Nick Hendrix
Produkce: Tim Bevan, Chris Clark, Quentin Curtis
Masky: Christine Blundell

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 15.10.2015 Freeman Ent.
Slovensko V kinech od: 29.10.2015 Forum Film SK

Velká Británie V kinech od: 09.09.2015 StudioCanal

http://www.csfd.cz/film/379272-legendy-zlocinu/
http://www.imdb.com/title/tt3569230/



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?