Přeskočit na hlavní obsah

Muž na laně | The Walk [65%]

Robert Zemeckis sice v posledních více jak deseti letech převážně experimentoval s novými technologiemi, nicméně i tak se jedná o režiséra, který na svět přivedl hity jako Forrest Gump, Trosečník, Honba za diamantem nebo trilogii Návrat do budoucnosti. Díky tomu je potřeba s ním stále počítat a to se rozhodl dokázat filmovou adaptací skutečného příběhu Philippeho Petita, který během rána 7. srpna 1974 strávil 45 minut na laně nataženém mezi právě dokončovanými budovami Světového obchodního centra. Povedl se tento slavný příběh přetavit v další filmové zlato? 
Rodiči nepochopený Philippe (Joseph Gordon-Levitt) se místo pronásledování dráhy řadového zaměstnance ve službách, rozhodne pro přivydělávání kaskadérskými kousky v ulicích Paříže. Od žonglování a několika kabaretních triků se ovšem dostává k provazochodectví, které postupně ovládá jeho život. Tedy poté, co objeví v novinách článek o právě rozestavěných budovách Světového obchodního centra, které Philippemu učarují. Natáhnout mezi ně lano a projít se po něm v tak velké výšce, to chce nejen velké odhodlání ale také kuráž k tomu porušit některé zákony... 


Popravdě mě úplně nenapadá, čím u tohoto filmu začít. Příběh o kaskadérovi, který ve snaze jít si za svým snem provedl jeden z nejriskantnějších triků historie, je poměrně dobře známý. Proto také očekávání dalšího zásadního filmu z dílny světoznámého tvůrce bylo na místě. A to se také do určité míry povedlo. Ať už jsou totiž mé výtky na adresu filmu jakékoliv, pravdou zůstává, že Muž na laně je neskutečně vytříbeně natočeným dramatem muže snažícího se o nemyslitelné. Zvláště, pokud film sledujete ve 3D, kde ona snímaná závrať nabírá úplně nových rozměrů. 

To s čím mám ovšem problém, je vůbec celý výstava příběhu kolem samotného legendárního výstupu mezi dva v té době nejvyšší mrakodrapy na světě. Nechci tu tvrdit, že by příběh kaskadéra a jeho skupiny pomocníků byl nudný nebo nenápaditý, nicméně na ploše něco málo přes dvě hodiny je to přeci jen poněkud zdlouhavé a zbytečně natáhnuté. Herci se přitom snaží, Joseph Gordon-Levitt hraje na max a celé to vypadá jako příjemná dobovka, nicméně se to až docela nepříjemně vleče a ty dvě šedesátiminutovky v kině budou vypadat jako věčnost. Do toho si připočtěte celkem násilné předznamenávání budoucích možných zvratů a pro budoucí rozvoj příběhu důležitých elementů a máte značně adrenalinové osobní drama, které táhne k zemi především jeho snaha jít více do hloubky, než na co samotný film má. Oproti žánrové konkurenci tak docela zaostává a celý příběh podává v poněkud naivní a zjednodušené podobě. Ne že by to bylo zrovna špatné rozhodnutí, od talentu který se na filmu podílel bych ovšem čekal přeci jen o něco víc. 

Zkrátka jde především o to, s čím do filmu jdete a co od něj očekáváte. Další revoluční portrét výrazné osobnosti tentokrát nečekejte. Robert Zemeckis natočil vizuálně líbivý a řemeslně parádní snímek, který jako jeden z mála využívá 3D technologii takovým směrem, že mu to nemůžu mít ani na moment za zlé. Herecká jistota drží tenhle snímek i v momentech, kde se výpravná stránka filmu poněkud kolébá a balancuje na hraně. Nebo laně, že? Pokud tedy čekáte od nového filmu tohoto tvůrce osobitý snímek, rozhodně vás Muž na laně nezklame. Tam kde ovšem zklamává je jakákoliv přidaná hodnota, která by z podobně řemeslně skvěle zvládnuté záležitosti udělala památnou výpravnou filmařskou záležitost. Tak jako tak ovšem tohle dobové drama už jen díky své hravosti stojí za shlédnutí, ideálně na velkém plátně a ve 3D (což je věta, kterou bych nečekal, že někdy řeknu).
Závrať, dvojčata a jeden magor zacházející za hranice myslitelného. Robert Zemeckis natočil řemeslně skvělý snímek, který jako jeden z mála umí ospravedlnit svoji 3D verzi a oslnit i člověka pro kterého je tenhle výdobytek technologie všudypřítomným zlem. Co už se filmu ovšem nedaří tak dobře, je prodat smysluplně a nápaditě samotný příběh.  
 Koktejl: 
50% Riskantní trik
25% Závrať
25% Prvotřídní řemeslo



Muž na laně
(The Walk, Na lane)
Drama / Životopisný / Dobrodružný / Thriller
USA, 2015, 123 min

Režie: Robert Zemeckis
Scénář: Robert Zemeckis, Christopher Browne
Kamera: Dariusz Wolski
Hudba: Alan Silvestri
Hrají: Joseph Gordon-Levitt, Charlotte Le Bon, James Badge Dale, Ben Kingsley, Benedict Samuel, Ben Schwartz, Steve Valentine, Sergio Di Zio, Jason Blicker, Nathaly Thibault, Melantha Blackthorne, Clément Sibony, César Domboy, Larry Day, Jason Deline

Mládeži přístupný
Česko V kinech od: 08.10.2015 Falcon
Slovensko V kinech od: 08.10.2015 Itafilm
USA V kinech od: 02.10.2015 Sony Pictures

http://www.csfd.cz/film/367138-muz-na-lane/
http://www.imdb.com/title/tt3488710/



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?