Přeskočit na hlavní obsah

Black Mass: Špinavá hra | Black Mass [75%]

V docela krátké době se v českých kinech sešlo hned několik filmových zpracování osudů nejznámějších zločinců. Mezi bratry Krayovými a fiktivní verze Radovana Krejčíře ale vstupuje jeden z nejznámějších kriminálníků vůbec, jeden z předních představitelů amerického zločinu dvacátého století - James Whitey Bulger. Hvězdně obsazená filmová verze jeho života vstoupila tenhle týden do českých a slovenských kin. Stojí za vaši návštěvu?  



James "Whitey" Bulger (Johnny Depp) patří mezi nejznámější figurky podsvětí v Bostonu. Jeho ambice po propuštění z vězení jej dohnaly až do náruče vyšetřovatelů FBI, se kterými navázal dlouholetou spolupráci díky příteli z dětství a později agentovi FBI Jackovi Connollymu (Joel Edgerton). Tato spolupráce nejen znamenala eliminaci veškeré konkurence v Bostonu ale také dlouholetou imunitu pro Bulgera, díky které mohly jeho zločinné praktiky vzkvétat přímo pod nosem vyšetřovatelů. Nic ovšem netrvá věčně. 

Docela jsem byl zvědavý, jak se s touhle látkou režisér Scott Cooper popere. Přeci jen se mu podařilo do snímku získat hned zástup známých tváří, které by samy o sobě utáhly film podobných rozměrů. A i když bude někdo mít možná z lehkou naivitou filmu trochu problém, musím uznat, že Black Mass nedopadlo vůbec špatně. Jistě, je tu otázka možná až příliš umělých masek, trochu výrazného zjednodušování příběhu ve prospěch plynulosti více jak dvě hodiny trvajícího filmu a možná až přílišná zkratkovitost v některých pasážích, která působí trochu nemístně, avšak i přes tyto všudypřítomné přehmaty utíká Špinavá hra rychle, baví svojí atmosférou a zpracováním a po dvou hodinách příjemně utne zkušenost s jedním z největších gangsterů, které historie USA poznala. A to není špatná vizitka.      


Scott Cooper totiž staví na již zmíněném velice příjemně hvězdném obsazení. Ať už jde o Johnnyho Deppa, který je v hlavní roli možná přeci jen trochu moc umělý, nicméně přesto pekelně démonický, nebo jeho přihrávače. V takovémto hereckém ansámblu se snad ztrácí jen Dakota Johnson, která ani tady nepřesvědčila o tom, že umí hrát. Vyloženě pak potěší další zajímavá role pro Roryho Cochranea. A právě díky němu a všem ostatním si užijete ničím nerušenou dobovou gangsterku se vším všudy. Nečekejte však příliš mnoho akce. 

Velice slušná je i audiovizuální stránka, kde prim hraje kamera Masanobu Takayanagiho a překvapivě zdařilý hudební doprovod Toma Holkenborga alias Junkie XL, který po několika elektronicky a rytmicky laděných doprovodech střihl v tomto případě vyjímečně atmosferický a příjemně klasický filmový soundtrack. Vše po hromadě pak funguje více než dobře a nebýt trochu příliš přímočarého směru filmu, mohla tahle stránka dodat filmu punc výjimečnosti. 


I tak je ovšem  Black Mass: Špinavá hra více než slušnou žánrovou podívanou, která baví, svoji látku prodává bez problémů a pokud od ní nečekáte revoluční věci, prominete ji i částečnou naivitu a umělost. Možná je to tím, že mám pro podobně laděné snímky slabost, možná je to tím, že Scott Cooper natočil film, který stojí za to shlédnout.  Black Mass: Špinavá hra  není filmem úplně pro každého, nicméně pokud vám sedne způsob, jakým film vypráví příběh legendárního zločince, bavit se budete od začátku do konce. 


Hvězdně obsazená, příjemně atmosferická a relativně svižná dobovka, která rozhodně nesedne každému. Pokud vám ovšem nevadí naivita, zkratkovitost a místy umělost, směle dále. 
 Koktejl: 
50% Gangsteři
25% Drogy a násilí
25% FBI

Black Mass: Špinavá hra
(Black Mass, Black Mass: Špinavá dohoda)
Krimi / Drama / Životopisný
USA, 2015, 123 min

Režie: Scott Cooper
Předloha: Dick Lehr (kniha), Gerard O'Neill (kniha)
Scénář: Mark Mallouk, Jez Butterworth
Kamera: Masanobu Takayanagi
Hudba: Junkie XL
Hrají: Johnny Depp, Joel Edgerton, Benedict Cumberbatch, Dakota Johnson, Kevin Bacon, Peter Sarsgaard, Jesse Plemons, Rory Cochrane, David Harbour, Adam Scott, Corey Stoll, Julianne Nicholson, W. Earl Brown, Bill Camp, Juno Temple, Brad Carter, Luke Ryan, Owen Burke, Jamie Donnelly, Bates Wilder, Gary Galone, Tom Kemp, Jeffrey Corazzini, James Russo, Jeremy Strong, Jay Giannone, Sienna Miller
Produkce: John Lesher

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 19.11.2015 Freeman Ent.
Slovensko V kinech od: 19.11.2015 Continental
USA V kinech od: 18.09.2015 Warner Bros. US

http://www.csfd.cz/film/283586-black-mass-spinava-hra/
http://www.imdb.com/title/tt1355683/



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?