Přeskočit na hlavní obsah

Steve Jobs [80%]

Ať už patříte do kteréhokoliv tábora, faktem zůstává, že Steve Jobs byl jednou z největších a nejvlivnějších osobností informačních technologií v několika posledních desetiletích. Právě díky němu se ze společnosti Apple stal takový gigant, který v mnohém diktuje, jakým směrem se bude vývoj technologií ubírat dále. To nelze popřít. Doposud však filmové portréty vyobrazovaly klíčovou osobnost společnosti Apple spíše jen v relativně pozitivním světle, přehlížejíc stinné stránky jeho osobnosti. A právě komplexní portrét tohoto vlivného muže slibovala nová spolupráce scénáristy Aarona Sorkina s britským režisérm Dannym Boylem. Jak tahle výprava do zákulisí technologického giganta dopadla? 

Steve Jobs (Michael Fassbender) je člověk s vizí. Ne všichni však jeho pohled na budoucnost sdílí. V roce 1984 měla přijít revoluce v podobě jím navrženého osobního počítače Macintosh, která se i přes gigantické náklady na vývoj a marketing počítače nestala. I přes velkou propagaci se z počítače stává jeden z největších průšvihů v oblasti informačních technologií a pro společnost Apple to znamená citelnou finanční ránu. Jobs je i díky tomu přehlasován správní radou a vyhozen ze společnosti, které byl jedním ze zakladatelů. Tím ale jeho cesta na vrchol teprve začíná... 

Začátkem bych asi měl říct jedno. Nepatřím mezi fanoušky této osobnosti, ani společnosti, kterou víceméně pomohl vytvořit. Nezastírám fakt, že sebe-propagaci a technologickou stránku má tato společnost má zvládnutou na jedničku a tak pokud někomu vyhovuje tenhle model, jen směle do toho. Sám vlastním iPod a nemůžu si na něj stěžovat. I když je to ovšem tak, film samotný mě donutil přemýšlet a uznat, že na tom něco přeci jen bude. I tak jsem ale rád, že se tvůrci protentokrát nerozhodli sklopit hlavu a jetí vyšlapanou cestou, nicméně místo toho na několika klíčových momentech v životě tohoto marketingového krále vykreslili jeho problematickou osobnost a podtrhli tím jeho nesmazatelnou roli v tvarování podoby počítačové a mobilní techniky, jak ji známe dnes.  

A to se jim daří na výbornou. Můžou za to především dva aspekty filmu. Jednak se jede podle scénáře Aarona Sorkina, který vykouzlil z literární předlohy podobně konzistentní a přitom všeobjímající příběh, který ani v rámci dvou hodin nestíhá vyloženě nudit, ať už se řeší rodinně-finanční problémy nebo balamutění médií. To však především díky Michaelu Fassbenderovi, který si roli Jobse vyloženě užívá a nebojí se v důležitých momentech tlačit výrazně na pilu. To dopomáhá filmu udržet si tvář i v trochu slabších momentech, kdy se vývoj přeci jen poněkud vleče. 

Svoji roli na i tak plynulé a příjemně ucelené atmosféře, která nevypadne ani na moment, má hudební doprovod Daniela Pembertona, který servíruje překvapivě rozmanitý hudební doprovod, který se jednak vrhá do relativně klasických vod a zároveň občas zabrousí až do elektronické kompozice ne nepodobné například Cliffu Martinezovi. Příjemná je i kamera Alwina H. Kuchlera, který dává vzpomenout spíše na svoji práci na Sunshine nebo thrilleru Hanna, spíše než na nepříliš vydařené R.I.P.D. – URNA: Útvar Rozhodně Neživých Agentů. Rozhodně potěší variabilita zvoleného filmového materiálu korespondující s dobou, kterou film právě pokrývá. Ono vůbec celkově film osloví především malými detaily. které skrývá ve vyprávěném příběhu. Díky tomu tak v průběhu dvou hodin film šlape jako dobře promazaný stroj a přitom toho neprozradí zbytečně moc nebo se nezabývá zbytečnými detaily ze života této osobnosti. Možná jen trochu zamrzí závěr, který by šlo v kontextu filmu udělat i lépe. 

Steve Jobs je tak konečně portrétem hodným této osobnosti. Bez přehnané naivity nebo plácání se v problematické minulosti či osobních detailech, novinka Dannyho Boylea přináší pohled na jednoho z nejvlivnějších mužů v oblasti informačních technologií posledních desetiletí se všemi jeho kladnými i těmi nepříliš pozitivními zákoutími jeho osobnosti. Na příkladu čtyřech klíčových momentů v jeho životě popisuje jeho pád na dno a vzestup na úplný vrchol kde triumfálně stanul právě díky odhodlanosti jít za svoji vizí, klidně i přes mrtvoly. A takový je i jeho nejnovější filmová podoba. Svižný biografický snímek, který stojí na precizně napsaném základu a perfektně padnoucím, skvěle hrajícím Michaelu Fassbenderovi. Zamrzí snad jen několik momentů, kdy film tak trochu přešlapuje na místě. I tak se ovšem jedná o jeden z nejlepších filmových portrétů poslední doby, který si vaše dvě hodiny času rozhodně zaslouží, ať už máte vztah k Apple a jejich bývalému řediteli vztah jakýkoliv.                         

Danny Boyle a Aaron Sorkin předvádí v podobě Michaela Fassbendera výtečný filmový portrét trochu kontroverzní osobnosti, kterou zakladatel a nejvlivnější osobnost společnosti Apple Steve Jobs rozhodně byl. Výborně vystavené, skvěle zahrané a přitom příjemně atmosferické.   
 Koktejl: 
20% Apple
20% Počítače
20% Technologie
20% Mezilidské vztahy
20% Rodina
Steve Jobs
Drama / Životopisný
USA, 2015, 122 min

Režie: Danny Boyle
Předloha: Walter Isaacson (kniha)
Scénář: Aaron Sorkin
Kamera: Alwin H. Kuchler
Hudba: Daniel Pemberton
Hrají: Michael Fassbender, Kate Winslet, Seth Rogen, Katherine Waterston, Jeff Daniels, Michael Stuhlbarg, Sarah Snook, Perla Haney-Jardine, Ripley Sobo, Bryan Casserly, Noreen Lee
Produkce: Mark Gordon, Christian Colson
Kostýmy: Suttirat Anne Larlarb

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 12.11.2015 CinemArt
Slovensko V kinech od: 12.11.2015 Barracuda Movie
USA V kinech od: 09.10.2015 Universal Pictures

http://www.csfd.cz/film/395522-steve-jobs/
http://www.imdb.com/title/tt2080374/






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?