Přeskočit na hlavní obsah

Lída Baarová [35%]

Moc českých velkofilmů v kinech ročně nenajdete. Ono podmínky pro natočení nákladných produkcí u nás zrovna nejsou ty nejlepší a mnohdy je na natočení právě takových snímků potřeba rozpočet hned několika typicky českých komedií, které zpravidla bývají komerčně úspěšnější. Čas od času to ale přesto někteří odvážlivci zkusí. Tím nejnovějším je osvědčený režisér Filip Renč, který si na paškál vzal portrét jedné z nejkontroverznějších hereček českého a československého filmu, Lídy Baarové. Jak dopadl hvězdně obsazený životopisný film, který nedávno vstoupil do většiny českých kin?


Příběh Lídy Baarové (Táňa Pauhofová) je ten o úspěchu i pádu. Jako mladá herečka získala poměrně rychle slávu a věhlas v domácím Československu a tak pozvánka do zahraničí na sebe nenechala dlouho čekat. Jenže právě ta se herečce stala osudnou. Díky jejímu půvabu si ji německý filmový průmysl oblíbil a Lída upoutala i pozornost nejvyšších představitelů nového nacistického režimu v Německu. Své sympatie ji začal projevovat i sám říšský ministr propagandy Joseph Goebbels (Karl Markovics) a Lídě tyto pozornost nebyla nepříjemná. Díky této známosti její kariéra ještě více rostla. Jenže následující milostný poměr se proměnil v hrátky s ohněm, které nakonec někoho spálí... 

Tak a je to tady. Renč dotlačil do kin jeden ze dvou letošních velkých filmů a většině lidí bohužel zbudou tak akorát oči pro pláč. Proč? Inu možná proto, že mu snímek docela výrazně rozpadá pod rukama a z očekávané a nákladné výpravné podívané je nakonec jen téměř dvouhodinová kostýmní fraška, která doplácí na to, že vlastně úplně neví, čím chce být. Daleko drastičtější a pro film významnější je chyba toho, že jednotlivé prvky filmu spolu ale ani na moment nefungují. 

Historická novinka totiž už od prvních vteřin začíná vrstvit prvky z jednotlivých žánrů a módů produkce filmů jak na běžícím páse a přitom stíhá hned od těchto momentů také udivovat svoji vizuální stránkou. Až na několik momentů totiž Renč snímá pomocí kameramana Petra Hojdy akci tak podivným způsobem, že se vytrácí jakákoliv filmová iluze či atmosféra a tahle převážně kostýmní vztahová eskapáda se proměňuje v něco jako lacinou telenovela, která je prokládána přehnaně vážnou divadelní inscenací, zatímco si režisér jede svoje fetiše které se rozprostírají od prahů rodinné komedie až po béčkové thrillery a film noir. Bohužel ani jedna z těchto stránek ve filmu vlastně nefunguje, čemuž nepomáhá ani do extrémů zahnaná hudební složka, která byť je na vysoce kvalitní úrovni, je tak zbytečně přehnaně dramatická, že se tomu člověk musí až místy smát. 

To se ovšem týká i hereckých představitelů. Množství hereckého potenciálu a slavných tváří je ve filmu nebývale vysoké, nicméně až na jednoho představitele je to všechno na úrovni divadelních spolků z dolní polní. Tuhle nezaujaté, tuhle přehnaně dramatické ale v celku nevyrovnané a hloupě podané. Paradoxem je, že z toho množství herců a hereček pro mě vyčnívá jen Pavel Kříž. Trochu nechápu kritiku jeho postavy, neboť v jeho podání je říšský vůdce příjemně barvitý s parádně podanou mimikou a i pohyby těla. Díky tomu všechny tři scény ve kterých se objeví ve výraznější roli nekompromisně krade pro sebe. A to říkám jako člověk, který jej moc nemusí a o jeho hereckých schopnostech nemá valné mínění. A právě on jako jediný mi utkvěl v paměti, protože v jeho výkonu a předvedení jedné z nejvýraznějších osobností historie neshledávám chybu. 

Samozřejmě vše je limitováno špatným, ale vážně špatným scénářem. Ten postavy mění v hloupé karikatury odříkávající přepálené repliky, což je podpořeno ještě hodně nadsazeným postsynchronem v případě zahraničních herců. Ve výsledku tak nakonec zůstává rozum stát nad tím, co vlastně tahle historická sranda divákům předvádí jako seriozní podívanou o kontroverzní osobnosti české kultury. 

Lída Baarová je zkrátka průser, proč chodit kolem horké kaše. Filip Renč natočil za hodně peněz málo muziky a i to málo co divákům nakonec v kině předvedl, se kvalitou vyrovná šumařům z těch daleko méně nákladných produkcí. Film podivný svým uchopením, vizuálním zpracováním, hereckým podáním i stylistickými rozhodnutími, které v rámci produkce padly. Ten kdo jde na film jen proto, aby viděl své oblíbené české tvářičky v dobových kulisách a kostýmech, ten si své najde. Kdo však od tohoto počinu čekal další zásadní snímek tuzemské kinematografie, ten bude šeredně zklamán. Lída Baarová není totiž ve výsledku nic jiného, než jen důkaz toho, že i talentovaní tvůrci se mohou proměnit v mizerné šumaře, kteří dokáží přepálit a zakopat téměř každý nápad, jaký byl do tohoto filmu vnesen. Takhle geniálně špatný film tu zkrátka už dlouho nebyl.         
Filip Renč a jeho studie jak utopit hromadu peněz a ukázat zhola nic. Lída Baarová Sice není vyloženě špatným filmem a některé prvky z tohoto českého velkofilmu překvapivě docela fungují, avšak tyto prvky spolu vzájemně nefungují a tak se tahle téměř dvouhodinová historická podívaná mění v přestřelenou šílenost, která vlastně neví čím chce být. Herci nehrají, jen odříkávají, kamera je zredukována na úroveň laciné telenovely a všechno působí tak moc uměle a hloupě až hrůza. O to víc do očí bijící jsou momenty, kdy se Renč se svým veledílem snaží jít o něco hlouběji. Pro nenáročné konzumenty možná obstojná zábava, nicméně pokud k tomuto filmu máte alespoň nějaká očekávání, po projekci rozhodně nadšeni nebudete. 
 Koktejl: 
20% Nacisti
20% Filmový průmysl
10% Rozdělená společnost
50% Přepálená kostýmní fraška

Lída Baarová
(Devil's Mistress)
Životopisný / Drama / Romantický
Česko, 2016, 110 min


Režie: Filip Renč

Scénář: Ivan Hubač
Kamera: Petr Hojda
Hudba: Ondřej Soukup
Hrají: Táňa Pauhofová, Karl Markovics, Gedeon Burkhard, Simona Stašová, Martin Huba, Lenka Vlasáková, Pavel Kříž, Anna Fialová, Jiří Mádl, Zdenka Procházková, Michal Dlouhý, Helena Dvořáková, Miroslav Táborský, Alois Švehlík, David Novotný, Jan Révai, Petra Navrátilová, Marie Kružíková, Štěpán Vlček, Petra Ben Messaoud, Jiří Ployhar ml., Jana Plodková, Evženie Nízká, Hana Vagnerová, Matěj Dadák, Karel Dobrý, Petr Halberstadt, Jan Slovák, Igor Bareš, Jiří Jurtin, Jan Lepšík, Kateřina Klausová, Christian Harting, Viktor Preiss, Martin Stránský
Střih: Luděk Hudec
Masky: Jana Radilová



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous