Přeskočit na hlavní obsah

REVENANT Zmrtvýchvstání | The Revenant [70%]

Alejandro González Iñárritu patří mezi osobité tvůrce, které se vyplatí sledovat. Naposledy se do kin podíval loni se svým snímkem Birdman, který nakonec výrazně bodoval na cenách Oscar. Ambice na to se na udílení těchto cen podívat a vybojovat opět nějakou ze zlatých sošek má však i se svým letošním snímkem, surovým dramatem REVENANT Zmrtvýchvstání, které je natočeno volně na motivy příběhu lovce Hugha Glasse z dob kolonizace Ameriky. A opět do kin přivádí něco, co u konkurence rozhodně neuvidíte. První filmová událost letošní filmové sezony je tady.  


Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) patřil mezi zručné stopaře, který který mimo jiné pomáhal britským lovcům na území Ameriky. Při jedné takové výpravě však jeho skupinu napadne jednotka domorodců, kteří zmasakrují dvě třetiny Britů a zaženou zbytek na útěk. Během něho však jednoho dne Hugha ze zálohy napadne medvědice chránící svá mláďata a zanechá ho v kritickém stavu. I přes protesty některých ze zbývajících lovců, nařídí kapitán Henry (Domhnall Gleeson) jeho upoutání na nosítka a zbytek jednotky tak bere vážně zraněného stopaře s sebou. Útěk se však komplikuje díky obtížnému terénu a tak je zraněný Glass zanechán s třemi dalšími členy pod kopcem, kteří se mají postarat o jeho potřeby do jeho konce. Jenže John Fitzgerald (Tom Hardy), který je jedním z pečovatelů, má se zraněným jiné plány... 

Ač by se to z výsledného procentuálního hodnocení nemuselo zdát, Revenant Zmrtvýchvstání je ve skutečnosti podobně velkou filmovou záležitostí, jakou se od něj čekalo, že bude. Pokud tedy spíše než o souhrn toho dobrého a špatného na filmu, čekáte na doporučení, zda-li si na snímek vyrazit či nevyrazit do kina, odpověď zní jednoznačně ano. I přes své chyby se totiž jedná o jedinečnou podívanou, která nabízí mnoho filmařských lahůdek, které jinde u konkurence neuvidíte, a k tomu přidává zajímavý, mrazivě surový a nesmírně strhující příběh o snaze přežít a touze po pomstě. Zkrátka parádní výchozí situace pro snímek zasazený do nehostinných částí zaoceánského kontinentu. 

Tenhle fakt pak jen podporuje parádní herecké obsazení, kde především hlavní trojice Leonardo DiCaprio, Tom Hardy a Domhnall Gleeson hrají naplno a minimálně první dva jmenovaní si vyloženě říkají o nějakou tu nominaci jako uznání za předvedený výkon. DiCaprio navíc v rámci dvou a půl hodiny předvádí další velice silnou performanci, která jej očividně stála dostatek fyzických i psychických sil a toto je přeneseno na diváka. Společně s jeho postavou divák trpí a trpí hodně. Problém ovšem je, že ne vždy je to se samotnými dialogy a scenáristickými kličkami v rámci filmu úplně ideální a tak se občas stává, že snímek poněkud narušuje předváděnou iluzi přešlapováním v kruzích, zbytečným natahováním a nedostatkem materiálu pro udržení stejné atmosféry po dobu celých 150 minut. A to je zatraceně škoda, zvláště když některé části příběhu ne úplně dobře fungují v rámci celého konceptu filmu a především některé momenty mimo hlavní trojici působí trochu nadbytečně a rušivě. 

Když ovšem pominete, že film je možná až zbytečně o zhruba hodinu delší, než by musel být, a příběh není tak úplně dopilován, jak by díky preciznosti ostatních prvků bylo vhodné, čeká vás audiovizuální orgie. Emmanuel Lubezki svými přírodně nasvícenými kompozicemi předvádí slušné důkazy proto, proč by jeho třetí vítězství na cenách akademie nemuselo být tak nedostižnou metou. Parádní, vizuálně skvostné a barevně i realisticky působivé, co se mu v rámci jednotlivých záběrů tohoto filmu podařilo zachytit. Když si k tomu přičtete důraz na detail a preciznost v jednotlivých plánech samotných záběrů, čeká vás v kině jeden z obrazově nejzajímavějších filmů posledních deseti let. A opět je u toho právě Lubezki. Ryuichi Sakamoto, Alva Noto a Bryce Dessner k těmto impozantním výjevům navíc dohromady vytvářejí působivou hudební kulisu, která svoji jednoduchostí ale strhující atmosféričností krásně dokresluje výsledný emocionální dopad snímku a surovost krajiny, ve které se promítaný příběh odehrává.    


Revenant Zmrtvýchvstání je tedy rozhodně něčím, na co se vyplatí si vyrazit do kina. Strhující a až mrazivě surová podívaná patří mezi nejpůsobivěji odvyprávěné příběhy, i přes značné nedostatky v rámci tohoto vyprávění. Velkou část výsledného dojmu ale film vděčí velice výrazným hereckým představitelům a audiovizuální stránce, kde kamera Emmanuela Lubezkiho hraje prim. Zkrátka, pokud vám nevadí si zajít v kině na film, který rozhodně není ničím usměvavým a nevadí vám trochu zbytečně přepálená stopáž, Revenant Zmrtvýchvstání vás rozhodně nezklame. I přes své nedostatky se totiž jedná o filmovou událost, kterou by bylo škoda nechat si ujít na velkém plátně a v tom nejlepším možném zvukovém režimu. 

PS: Pokud ani podobně vyhrocená role nepřinese Leovi toho vytouženého Oscara, pak už mu z možností zbývá jen ten HIV pozitivní černoch.   



Nedokonalá jedinečnost. Alejandro González Iñárritu natočil po Birdmanovi další, částečně revoluční snímek který rozdělí diváctvo s největší pravděpodobností na dva tábory. Bohužel tentokrát jsem na druhé straně barikády. Vizuálně lahůdkový, precizně zahraný a hudebně jednoduchý seč podmanivý, přesto však scenáristicky podvyživený a zbytečně natahovaný snímek rozhodně zaujme svým emocionálním dopadem na diváka a impozantností scenérií a sekvencí které divákovi během dvou a půl hodiny prezentuje. Rozhodně se tak jedná o něco jedinečného, co stojí za to vidět na velkém plátně.  
 Koktejl: 
30% Mrazivá příroda
30% Zrada a pomsta
20% Parádní herci
20% Audiovizuální lahůdka
REVENANT Zmrtvýchvstání
(The Revenant, Revenant Zmŕtvychvstanie)
Dobrodružný / Drama / Western
USA, 2015, 156 min

Režie: Alejandro González Iñárritu
Předloha: Michael Punke (kniha)
Scénář: Alejandro González Iñárritu, Mark L. Smith
Kamera: Emmanuel Lubezki
Hudba: Rjúiči Sakamoto, Carsten Nicolai
Hrají: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson, Will Poulter, Forrest Goodluck, Paul Anderson, Kristoffer Joner, Lukas Haas, Brendan Fletcher, Robert Moloney, Javier Botet, Brad Carter, McCaleb Burnett, Artur Redcloud, Duane Howard, Vincent Leclerc, Grace Dove
Produkce: Steve Golin, Mary Parent

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 14.01.2016 CinemArt
Slovensko V kinech od: 14.01.2016 Barracuda Movie
USA V kinech od: 08.01.2016 20th Century Fox

http://www.csfd.cz/film/301200-revenant-zmrtvychvstani/
http://www.imdb.com/title/tt1663202/


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?