Přeskočit na hlavní obsah

Sázka na nejistotu | The Big Short [65%]

Finanční krize, která se před lety prohnala po celé zeměkouli, se dostala i k nám. Její dopady jdou na některých místech cítit i dnes. Není proto divu, že se po úspěšné knižní adaptaci toho, co se vlastně stalo, dostala do kin i její filmová podoba. Ta kromě atraktivního námětu přináší i velice slušné a hvězdné obsazení. Jak dopadl první vážný snímek komediálního režiséra Adama McKaye? A vyplatí se na tuhle záležitost vyrazit do kina?

Když v roce 2005 přišel obchodní analytik a finanční manažer Michael Burry (Christian Bale) s tvrzením, že americký trh s hypotékami v roce 2007 zkolabuje, sklidil od svých kolegů jen výsměch. Rozhodl se proto tedy jednat a právě proti stabilitě zdánlivě neohrozitelného trhu investovat. Velká část investorů v jeho společnosti jeho vizi ale nesdílela a tak se dostal téměř na pokraj bankrotu. Jeho akce si ovšem všimli jiní a rozhodli se po jeho vzoru vsadit na to, že praktiky bank a pojišťoven v tomto sektoru jsou daleko méně legální, než by se jejich zástupci odvážili přiznat a toto povede jednoho dne k zhroucení celého systému, přesně jak Burry předpověděl. Ovšem ten kdo žije ve lži, se ji snaží vší silou udržet... 

Sázka na nejistotu je slušní finanční drama z prostředí jedné z nejvážnějších událostí ve světě z poslední doby, o tom není pochyb. Adam McKay předvádí v rámci svého snímku mnoho zkušeností, které nabral při točení komedií a svoji hravost odráží i v normálně vážných polohách. Je příjemné sledovat jeho nápaditost při vysvětlování složitých termínů a konceptů ze světa velkých financí, stejně jako je do značné míry osvěžující vidět ve filmu občasné porušování čtvrté stěny. I přesto všechno ale v rámci dvou hodin a pár minut, které vám tahle podívaná v kině zabere, nezvládá přinést něco vyloženě nového a zábavného, čím by zabavil i diváky mimo cílové publikum filmu. 

Jistě, herecké obsazení je nadmíru fajn (i když pominu místy až možná příliš umělé masky), ony zmíněné přídavky v podobě vysvětlujících vložek jsou také pasující a atmosféra i tempo ve snímku fungují také víceméně bez problému. Přesto však čekat od Sázky na nejistotu něco více, než jen solidně natočené drama o finanční krizi se špetkou humoru je zbytečné. Hudebně i filmařsky se jedná o solidní, však ničím příliš výraznou práci, ozvláštněnou snad jen rapidními střihy reálií a doklady vyprávěných materiálů a nádechu doby pomocí popkulturních prvků z oblasti kultury i společenského života. 

Tam ovšem novinka Adama McKaye také končí. Nechci tu samozřejmě tvrdit, že se jedná o špatný film, to nikoliv. Spíše však než další zásadní drama, které si nemůžete nechat uniknout, se tu zrodilo víceméně solidní zpracování chmurné doby pro celosvětovou ekonomiku, kde se objeví hned několik známých tváří a kde relativně nudný námět je zpracován do podoby svižného a místy i hravého snímku. Na dvě hodiny je ta toho ale přeci jen málo. pokud vás tedy zajímá zákulisí toho, co se vlastně v té době stalo, pak směle do kina. Pokud však čekáte něco víc než jen obstojné odvyprávění toho co se stalo, podpořené slušnými hereckými výkony, čekejte dále.           
Adam McKay ani ve své dramatické poloze neztrácí svoji hravost a svižnost. Avšak ani slušné herecké obsazení nedopomůže vytáhnout tuhle podívanou nad úroveň svižně odvyprávěné slušné práce, která však něco postrádá aby se ony dvě hodiny v kině proměnily na nezapomenutelný zážitek. 
 Koktejl: 
25% Ekonomika
25% Podvod
50% Krize
Sázka na nejistotu
(The Big Short, Stávka na neistotu)
Drama
USA, 2015, 130 min

Režie: Adam McKay
Předloha: Michael Lewis (kniha)
Scénář: Adam McKay, Charles Randolph
Kamera: Barry Ackroyd
Hudba: Nicholas Britell
Hrají: Christian Bale, Brad Pitt, Ryan Gosling, Steve Carell, Marisa Tomei, Finn Wittrock, Max Greenfield, Melissa Leo, Rafe Spall, Hamish Linklater, Byron Mann, Jeremy Strong, John Magaro, Karen Gillan, Selena Gomez, Brandon Stacy, Billy Slaughter, Nazeema Bartek, Andrea Vittoria Alvarado, Margot Robbie, Divine Prince Ty Emmecca, Bob Walker

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 07.01.2016 CinemArt
Slovensko V kinech od: 07.01.2016 Barracuda Movie
USA V kinech od: 23.12.2015 Paramount Pictures

http://www.csfd.cz/film/410755-sazka-na-nejistotu/
http://www.imdb.com/title/tt1596363/


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?