Přeskočit na hlavní obsah

Osm hrozných | The Hateful Eight [90%]

Quentin Tarantino má renomé, kterému málokdo může v současném Hollywoodu konkurovat. Točí si co chce, jak chce a většinou z toho jsou památné filmové události, které právem patří do zlatého fondu světové kinematografie. Nezadařilo se mu snad jen s jeho příspěvkem Auto zabiják do konceptu Grindhouse před devíti lety. Naposledy se však do kin podíval v roce 2012 s westernem Django Unchained. Nyní se na úspěch tohoto filmu pokouší navázat dalším westernem, který jako vždy nabízí hvězdné obsazení. Zrodila si i na tento pokus památná pecka nebo už Tarantinovi docházejí nápady, jak naznačují některé první zahraniční ohlasy? 

Lovec odměn John "Kat" Ruth (Kurt Russell) zaznamenal prvotřídní úlovek. Podařilo se mu dopadnout Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh), členku obávaného gangu, na jejíž hlavu je vypsaná odměna deset tisíc dolarů. Po cestě do města Red Rock, kam si jede Kat pro odměnu a kde má dostat Daisy oprátku, je však zastihne sněžná bouře, která jim neumožní dále pokračovat na své trase. Jako ideální útočiště, kde přečkat tuhle nepřízeň počasí, se zdá nedaleké odpočívadlo pro karavany a dostavníky. Co však ještě tou dobou nkompromisní lovec odměn netuší, je fakt, že přesně s tímhle počítal jeden z Daisyiných kumpánů...

Předně, mám za to, že je potřeba adresovat tu skupinu diváctva, kteří šíří zklamání z tohoto filmu. Jistě, každý má právo na vlastní názor a ten mu také nikdo nebere. Ale když jdu do kina na novinku a vůbec na film Quentina Tarantina, který měl téměř plně v režii on sám, nese to s sebou určitá specifika a očekávání, která musím před příchodem do sálu a shlédnutím tohoto filmu na sebe vzít. Tarantino, ač se to díky jeho velké popularitě možná nezdá, není masovým filmařem a jeho filmy jsou poněkud odlišné od běžné filmové krmě pro hladové fanoušky, která se do kin dostává co měsíc. A přesně s tímhle na mysli je třeba přistupovat k jeho novince. Osm hrozných je totiž dalším zástupcem jedinečnosti tvorby tohoto režiséra, v každém myslitelném slova smyslu. A právě to z něj dělá jeden z nejlepších filmů, který se za poslední měsíce dostal do kin. 

Nejedná se totiž o běžný western, ani o jeho absurdně přestřelenou podobu, kterou u svého snímku předváděl Tarantino posledně. Naproti tomu jeho novinka je zaměřena spíše jako dialogové drama několika jedinců, kteří jsou odstřihnutí od civilizace na jedné horské chatě, které reflektuje nejenom dobovou situaci a společenské návyky, nicméně se také silně vyžívá ve stereotypech a postupech klasického westernu, zatímco zůstává snímek stále svým a snadno rozpoznatelným jak v rámci běžné kinodistribuce, tak v rámci filmografie tohoto tvůrce. 

Osm hrozných rozehrává na ploše necelých tří hodin precizně napsané drama, které je bohaté nejen na nápadité dialogy a příjemně bizarní situace, ale také na špičkové herecké výkony všech zúčastněných (snad jen Channing Tatum ve své malé roli svým projevem příliš nezapadá do herecké elity). To vše se navíc odehrává v tísnivé atmosféře, kterou dále prohlubují společenské a ideové konflikty mezi jednotlivými postavami. Ona bublající a houstnoucí atmosféra, jako už je u režiséra zvykem, v závěru přerůstá v absurdní a neskutečně přepálené finále, které správně naivně a nemístně vykonstruované nepravděpodobné povídce dodává onen punc jedinečnosti. Nepravděpodobnost a humorná nadsázka pak podrývají ony věrně známé žánrové postupy a spíše než na snahu o věrohodnost a přirozenost, se tu jede podle jasných pravidel toho, co svým filmem chce Tarantino svým divákům předvést. A pokud je vám jeho styl, vyprávění a absurdita blízká, čeká vás jedna neskutečná jízda která vám vykouzlí úsměv na tváři. 

Totiž až na pár přehmatů v rámci vizuálního zpracování, kde možná až zbytečně kameraman Robert Richardson v závěru vytváří několik plánů ostrosti v rámci jednotlivých záběrů a jednoho zbytečně použitého slow motion, se mi těžko hledá, co bych filmu měl vyčíst. Herecky se totiž jedná o fenomenální koncert, který ukazuje naprosto dokonalý casting (byť všemu vévodí neskutečně sympaticky úlisný Tim Roth a zdatně mu sekunduje Samuel L. Jackson v jedné ze svých nejlepších rolí), vizuálně pak silně stylizovanou podívanou, která si troufá i na věci, které by člověk u moderních filmů už ani nečekal. A samozřejmě nechybí porce pořádné krvavosti, bez které by se asi žádný Tarantinův film neobešel.     

Osm hrozných je zkrátka jedna velká filmařská radost. Pokud totiž do filmu půjdete s tím, že jdete na další konverzačku Quentina Tarantina, která si tentokrát bere na paškál westernové principy a zasazení, nebudete ani na moment zklamání. Ty necelé tři hodiny v kině utečou jako voda, až na malé přehmaty v závěru není audiovizuálně filmu co vytknout (k čemuž přispívá opět nepřekonatelný Ennio Morricone se svým podmanivým hudebním doprovodem) a herecky je to pak neskutečný koncert, který hraje přesně podle skvělých dialogů z pera Quentina Tarantina. Zkrátka, pokud je vám jeho tvorba blízká a nevadí vám tři hodiny strávené v kině jen v té nejlepší společnosti (a nevadí vám ani trocha té krve a roztříštěných orgánů po místnosti), pak mohu tuhle lednovou pecku s klidným svědomím doporučit. Nic takového v kinech rozhodně jinde neuvidíte.      
Neskutečná pecka. Quentin Tarantino se rozhodl si natočit film jen tak pro sebe a jeho fanoušci jen vrní blahem. Ač téměř tříhodinová podívaná, Osm hrozných jsou špičkově napsanou a precizně zahranou dialogovkou, která na jedné straně čerpá to nejosvědčenější a nejlepší z westernu a na straně druhé je čistou ukázkou toho, proč lidi tvorbu tohoto filmaře zbožňují. Když k tomu navíc hraje legenda Ennio Morricone v nejlepší formě, jen těžko se odolává.  
 Koktejl: 
10% Drzost
20% Nekonvenčnost
20% Western
20% Krev
30% Dialogy
Osm hrozných
(The Hateful Eight, Osem hrozných)
Western / Drama / Thriller
USA, 2015, 182 min

Režie: Quentin Tarantino
Scénář: Quentin Tarantino
Kamera: Robert Richardson
Hudba: Ennio Morricone
Hrají: Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Walton Goggins, Demian Bichir, Tim Roth, Michael Madsen, Bruce Dern, James Parks, Dana Gourrier, Zoë Bell, Lee Horsley, Gene Jones, Channing Tatum, Quentin Tarantino (vyp.), Keith Jefferson, Craig Stark, Belinda Owino
Produkce: Richard N. Gladstein, Shannon McIntosh, Stacey Sher, Bob Weinstein, Harvey Weinstein
Střih: Fred Raskin

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 07.01.2016 Forum Film CZ
Slovensko V kinech od: 07.01.2016 Forum Film SK
USA V kinech od: 08.01.2016 The Weinstein Company

http://www.csfd.cz/film/362228-osm-hroznych/
http://www.imdb.com/title/tt3460252/



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?