Přeskočit na hlavní obsah

Hardcore Henry [75%]


Před třemi lety se na internetu zrodila senzace, kterou byl akční videoklip Bad Motherfucker od ruské skupiny Biting Elbows. Akční sekvence z pohledu první osoby vypadaly tak správně videoherně a přitom originálně. Díky úspěchu se rozhodl frontman skupiny a režisér videoklip udělat sbírkovou kampaň na portálu Indiegogo kde se mu podařilo od fanoušků získat dostatečný kapitál na dotočení celovečerního filmu ve stejné podobě. Díky úspěchu kampaně se navíc povedlo získat ke spolupráci Hollywoodské producenty a výsledná snímek tak získal nejen další kapitál, ale především relativně širokou distribuci jak v Americe, tak prostřednictví společnosti Bontonfilm i u nás. Což na akční snímek s rozpočtem pouhých deset milionů dolarů není nakonec tak špatná vizitka. Je ale samotný film nakonec dobrý? A stojí za váš čas?

Henry se probouzí v laboratoři, kde mu záhadná žena sděluje spoustu informací, on sám však neví jak se tam dostal, kdo záhadná žena je ani co se to s ním děje. Ví jen to, že část jeho těla je robotická a chce ho dostat Akan (Danila Kozlovsky), který po jeho vzoru chce udělat celou armádu kybernetických vojáků. Aby toho dosáhl, unáší ženu, o které Henry zjistí, že je jeho žena. Aby jsi zachránil, bude však potřebovat pomoc. Ta se naskýtá ve formě tajemného Jimmyho (Sharlto Copley), který má překvapivě velkou znalost o Henryho situaci...

Tak na rovinu dámy a pánové. Tohle nesedne každému. Vím, že to říkám celkem často, nicméně v případě filmu Hardcore Henry to platí dvojnásob. Ilja Najšuller ve svém celovečerním debutu servíruje poněkud nekompromisní podívanou, která se rozhodně nebojí brutalit, surovostí a černého humoru. Tedy, pokud vám podobné věci ve filmech vadí, úplně bych tuhle novinku nedoporučoval. Díky originálním zpracování ve formě celého filmu z pohledu první osoby totiž tyto prvky vyznívají daleko drastičtěji a nekompromisněji, než jak je tomu při běžném snímání. A že se film nebojí šlapat na plyn.

Jistě, musím se přiznat, že ne vždy jsem byl z tohoto zpracování z pohledu první osoby úplně nadšen, někdy hold taková kamera značně limituje co jste a co nejste schopni vidět, případně jak se orientujete v právě probíhající akci, někdy dokonce tahle forma působí místy až otravně, nicméně film se vždy z tohoto dostane a začne šlapat zase jako hodinky hned vzápětí. Svoji roli na tom má hlavně fakt, že přehlédneme-li ono originální zpracování a snímání filmu, je Hardcore Henry v jádru špičkovým akčním béčkem jak ze staré školy, které obsahuje přesně tu správnou kombinaci suchých hlášek, černého humoru, bezhlavé akce, hektolitry krve a správně podivného záporáka s chladnými gesty a výhrůžkami. To co by tu zkrátka mělo být, tu najdete. A to je zatraceně dobře. 

Kdo ovšem krade film tak trochu pro sebe, je Sharlto Copley. Jistě, Danila Kozlovskij se ve svém přerodu od tradičního hezounka ke znetvořenému mutantovi docela vyřádil, nicméně ani zdaleka nemá na to, co předvádí ve filmu právě Copley. Ten už několikrát předvedl svůj herecký um, nicméně právě díky několika postavám které ve filmu ztvární, dává této šílenosti ten správný prostor vyniknout. Památné hlášky a momenty z filmu se téměř výhradně točí kolem jeho Jimmyho, který patří bezesporu k tomu nejlepšímu, co film nabídne. Těch několik audiovizuálních hrátek, několik citací a narážek v rámci celé hodinky a půl ovšem také potěší.  

Co tedy říct o snímku Hardcore Henry závěrem? Je to jedinečná akční adrenalinová jízda, která rozhodně nesedne každému. Svojí surovostí, přímočarostí a nadsázkou se zaslouží o to, že ji budete buď milovat nebo nenávidět. Originální zpracování sice neudrží vaši pozornost na celou hodinu a půl, skvělé akční béčko plné hlášek a solidní akce, které se skrývá pod rouškou zpracování z pohledu první osoby, ovšem ano. Tohle prostě funguje a s ničím se to moc nepáře. Pokud tedy starší akční vypalovačky z osmdesátek a devadesátek patří k vaší krevní skupině, směle vyrazte do kina, nic podobného zase asi dlouho neuvidíte. Pokud patříte mezi náruživé hráče stříleček, pak tohle doporučení platí dvojnásob.     

Ilja Najšuller si splnil sen a nápaditý a originální videoklip svojí skupiny přetavil za pomoci fanoušků v nápaditou, surovou a nekompromisní akci jak ze staré školy. Suché hlášky, solidní záporák, adrenalinová akce a neskutečně parádní Sharlto Copley tomu dodávají onen punc jedinečnosti, který filmu dodá krev do žil v momentě, kdy se originální zpracování okouká. Tahle krvavá pecka sice nesedne každému, pokud se ovšem naladíte na stejnou vlnu, tak si to zatraceně dobře užijete.


40% Akce
20% Černý humor
20% Originální zpracování
20% Sharlto Copley

  
Hardcore Henry
(Hardcore, Хардкор) 
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi
USA / Rusko, 2015, 90 min

Režie: Ilja Najšuller

Scénář: Ilja Najšuller
Kamera: Pasha Kapinos, Vsevolod Kaptur, Fjodor Ljass
Hudba: Darja Čaruša
Hrají: Sharlto Copley, Danila Kozlovskij, Tim Roth, Haley Bennett, Andrej Dementěv, Kirill Serebrennikov, Darja Čaruša, Ravšana Kurkova, Polina Filoněnko, Sergej Šnurov, Alexandr Pal, Oleg Poddubnyy
Produkce: Timur Bekmambetov, Jekatěrina Kononěnko, Inga Vainštein Smith
Střih: Steve Mirkovich

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 21.04.2016 Bontonfilm CZ
Slovensko V kinech od: 21.04.2016 Bontonfilm SK
Rusko V kinech od: 12.02.2015 Bazelevs Distribution
USA V kinech od: 08.04.2016 STX Entertainment

http://www.csfd.cz/film/386999-hardcore-henry/
http://www.imdb.com/title/tt3072482/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?